Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 23. 11:14

Stagnáló bevétel, növekvő nyereség az IBM-nél

Az új System z mainframe és a szoftverek húzták az IBM negyedéves eredményeit. A bevétel stagnált, az egyre karcsúbb költségoldalnak köszönhetően azonban a nyereségtermelő képesség tovább nőtt.

Stagnáló bevétel mellett gyorsan növekvő profitról számolt be az IBM negyedéves pénzügyi jelentése. A cég bevétele 29,3 milliárd dollárt tett ki, ami az árfolyamhatást kiszűrve stagnálásnak felel meg, a nettó nyereség azonban 6 százalékkal, 5,8 milliárd dollárra nőtt. A műveletek optimalizálásának betudhatóan az IBM bruttó eredményhányada 1,8 százalékkal, 51,8 százalékra nőtt, ami rendkívül magas értéknek számít és jól tükrözi a vállalat rendkívül gyümölcsöző profilját.

A fejlődő piacokon továbbra is nagyon húz az IBM, a szegmens országai átlagosan 7 százalékos növekedést mutattak fel. Ezen belül a négy nagy, Brazília, Oroszország, India és Kína 11 százalékos bővülést mutatott és együttes súlyuk is egyre jelentősebb az IBM bevételében. Az Egyesült Államok és Európa szenvedett az elmúlt negyedévben, előbbiben 1, utóbbiban 3 százalékos zsugorodást mutatott az IBM bevétele. Ezzel szemben Kelet-Ázsia jól teljesített. 5 százalékos bevételnövekedéssel, köszönhetően a japán piac beindulásának.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az üzleti és technológiai szolgáltatások nem teljesítettek jól. Előbbi az árfolyamhatást leszámítva is zsugorodott 2 százalékkal, 4,7 milliárd dollárra, utóbbi stagnált, 10,3 milliárd dolláros szinten. A megkötött szerződésállomány 1 milliárddal, 140 milliárd dollárra emelkedett. A szoftverek azonban jól fogytak a negyedév során, a bevétel 4 százalékkal emelkedett, az innen származó adózás előtti profit pedig 4 milliárddal (8 százalékkal) bővült. A kulcsfontosságú köztesréteg-szoftverek eladásai 6 százalékkal nőttek, ezen belül a Rational 12 százalékkal, a WebSphere 11 százalékkal, a Lotus 9 százalékkal jobban fogyott, mint 2011 hasonló időszakában.

A hardvereladásokból összesen 5,8 milliárd dollár folyt be, ami 1 százalékos csökkenés 2011 végéhez képest. A helyzetet árnyalja a bolti megoldásokat szállító részleg eladása, az egyszeri tételt leszámítva a bevételek 4 százalékkal nőttek, az adózás előtti profit pedig 23 százalékkal emelkedett. Ez utóbbi elsősorban annak tudható be, hogy kilőtt a mainframe rendszer, a System z eladási mutatója, a tavaly bemutatott új modell 56 százalékkal emelte meg az eladásokat. A csúcskategóriás gép profittartalma is jóval magasabb mint a többi terméké, így a nyereség bővülése még a bevétel növekedését is túlszárnyalta. Különösen jól fogytak a különleges modulok, amelyek alternatív operációs rendszerek futtatását teszik lehetővé - ezek 80 százaléka linuxos engine volt. A tárolók eladásai 5 százalékkal zsugorodtak, a System x pedig 2 százalékkal esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról