:

Szerző: Folyó Gergely

2013. január 23. 08:08

Újra eltemetik az Atarit

Újabb fejezetéhez érkezett az elmúlt évtizedeket gyakorlatilag folyamatos küszködéssel töltő Atari története. A legendás márka már a sokadik alkalommal cserél gazdát, valószínűleg ezt a fordulatot is túléli majd.

Először a Los Angeles Times számolt be róla, majd nem sokkal később az amerikai Atari Inc. hivatalosan is bejelentette, hogy három társvállalatával együtt csődvédelmet kért, hogy így szabaduljon meg eladósodott francia anyacégétől, az Atari SA-tól. A menedzsment azt tervezi, hogy a vállalat eszközeinek értékesítésével az üzlet újraindulhat, a fejlesztőcég a jelenleg is elsődleges irányvonalnak tartott mobilos és webes játékokra fókuszálna működése során.

Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező 90-120 napban eladhatják többek között az Atari legendás logójához kapcsolódó jogokat, és az olyan sikercímeket mint a Pong, az Asteroids, a Centipede, a Test Drive vagy a Humongous. Érdekesség, hogy az Atari Inc. nem ragaszkodik ahhoz, hogy egyben adjon túl a játékokon, azok tehát egyenként más-más kiadókhoz kerülve, szétszóródhatnak a játékiparban. A csődeljárás keretében a Tenor Capital Management várhatóan 5,25 millió dollárt önt majd az amerikai Atariba, így az folytathatja a jelenlegi fejlesztéseit és megjelentetheti a már kész játékait. A csapat most 40 főt foglalkoztat, a bevételének 17 százaléka pedig az Atari logó licenceléséből származik - nem csoda, hiszen felmérések szerint az amerikaiak 90 százaléka hallott már a cégről.

Az anyacég húzza vissza

Az Atari Inc. az Atari SA egyetlen fejlődőképes részlege az ügyhöz közel álló források szerint, ezért van értelme megmenteni, viszont az anyacég nyögdécselése teljes mértékben visszarántja. Az Atari SA forgalma éves szinten 43 százalékot zuhant 2011-ben, majd ezt 2012-ben újabb 34 százalékos csökkenés követte. Az elmúlt évtizedben mindössze a legutóbbi két pénzügyi év során tudott szert tenni némi profitra, azonban a hajszálvékony 4 és 11 millió dolláros nyereségét is csak annak köszönhette, hogy minimálisra csökkentette a V-Rally- és a Test Drive Unlimited-játékokat fejlesztő Eden Games létszámát és így a csapat működésével járó kiadásokat.

Növekedésre viszont így sem számíthat a kiadó, eladósodása miatt gyakorlatilag teljes mértékben a BlueBay Asset Management nevű pénzügyi cégtől függ, egy december 31-én lejárt, 28 millió dolláros hiteltartozása miatt pedig már ahhoz sincs erőforrása, hogy kiadja az új játékait. A vállalat feltőkésítésére irányuló erőfeszítések is rendre kudarcba fulladtak, amiért részben a cég komplex szervezeti felépítése okolható, az Atari SA ugyanis “lényegében egy amerikai üzlet, amit a francia tőzsdén jegyeznek”. A vállalat részvényárai 2008 óta 11 euróról 1 euróra csökkentek, az Atari Inc. kiválása egyúttal valószínűleg a végét is jelenti.

Ez már a sokadik temetés

Érdemes megemlíteni, hogy nem ez lenne az első alkalom, hogy az Atarit elföldelik, sőt ez alapján valójában az itt tárgyalt vállalatnak nincs sok köze az 1974-ben alapított, a Pongot és az Atari 2600-ot is piacra dobó Atarihoz. Nolan Bushnell egykori vállalkozását  - ahol többek között Steve Wozniak és Steve Jobs is megfordult - 1976-ban vásárolta fel a Warner Communicatons, nyolc évvel később azonban az időközben óriásira hízott, pénzügyi nehézségekkel küszködő vállalat feldarabolása mellett döntött a vezetősége.

A játéktermi gépekért felelős részleg új cégként, Atari Games. néven futott tovább, a Namco is érdekeltséget szerzett benne, majd 1993-ban visszavásárolta a Warner Communications és a Time összeolvadásából létrejött Time Warner. Bár akkoriban Nolan Bushnell is pályázott rá, 1996-ban az Atari Games a WMS Industries tulajdonába került, ahol a néhai Midway Games stúdiójává emelték a céget, mígnem 2003-ban a játéktermek piacának hanyatlásával a Midway Games West lehúzta a rolót, a csapat hagyatéka pedig a Warner Bros. Entertainmentre maradt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Atari másik, videojátékokat és otthoni konzolokat készítő részlegét a Commodore atyja, Jack Tramiel vásárolta meg, és bár az Atari Corp. néven futó vállalaton keresztül Tramiel megpróbálta feltámasztani a márkát (ekkor került boltokba az Atari ST, az Atari Lynx és az Atari Jaguar is többek között), a cég 1996-ban összeolvadt a merevlemezeket gyártó JTS-sel, amivel az Atari jó időre eltűnt a piacról. A JTS 1998-ban adta el az Atari nevéhez és játékaihoz kötődő jogokat a Hasbro Interactive-nak.

Itt tartunk most

Időközben az Infogrames Entertainment lázas felvásárlásba kezdett, megkezdte a Doom II, az Unreal és a Duke Nukem 3D kiadásáért is felelős GT Interactive felvásárlását, majd 2001-ben a Hasbro Interactive-ban is többségi részesedést szerzett. A Hasbro Interactive később Infogrames Interactive, a GT Interactive pedig szimplán Infogrames néven futott, és 2003-ban kapta meg a most használt Atari Interactive, illetve Atari Inc. nevet. Az Infogrames Entertainment 2009-ben címkézte át magát Atari SA-vá.

Az Atarit tehát egyedül a márkanév élte túl, az viszont több alkalommal is. A név és a hozzá köthető játékok erejét remekül tükrözik a vállalat jelenlegi fejlesztései: tavaly olyan versenyt hirdettek a független fejlesztők számára, ahol egy, a Pong által inspirált játékot kell készíteni a cím negyvenedik születésnapjára (a győztes produktumot a Zynga adja ki),  mobilos változata készül a Centipede-nek és a RollerCoaster Tycoonnak, hamarosan pedig a valódi pénzzel játszható Atari Casino is bemutatkozik. A sors pikantériája, de Nolan Bushnell 2010 óta ismét az Atari igazgatótanácsában ül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.