Szerző: Koi Tamás

2013. január 18. 13:45

Már nyomtatni is lehet telefonhátlapot

Mobiltelefon-hátlap nyomtatásához adott ki specifikációs dokumentumokat a Nokia. A finn telefongyártó szerint a jövőben egyre nagyobb kereslet lesz a 3D-s nyomtatók által előállított egyedi hátlapokra, telefonkiegészítőkre.

A jövőben sokkal könnyebben egyedivé lehet majd tenni az okostelefonokat, legalábbis ha bejön a Nokiának az a számítása, miszerint megjelennek a tartozékpiacon azok a kis cégek, melyek 3D-s nyomtatóval állítanak elő hátlapokat. A finn gyártó ezt elősegítendő a héten közzétett egy olyan 3D-s nyomtatási specifikációt, mellyel a megfelelő 3D-s nyomtatókkal, az arra alkalmas anyagból hátlap építhető, vagyis nyomtatható a cég kínálatának egyik legújabb modelljéhez, a Lumia 820-hoz.

A kiadott specifikációk 3D-s méretparamétereket, anyagleírásokat és egyéb, a 3D-s nyomtatáshoz szükséges gyakorlati tanácsokat tartalmaznak. A dokumentáció (egyenként letölthető innen, innen és innen) gyakorlatilag sablon helyett használható, és biztosítja, hogy a kinyomtatott telefonhátlap teljes mértékben passzolni fog a telefonra. A Nokia ezeket a sablonokat egyébként házon belül is használja, illetve használni kívánja a jövőben a különféle prototípusok és dummy egységek legyártásához.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Lumia sorozat legújabb tagjaival a finn telefongyártó félig-meddig visszatért a gyökereihez, legalábbis a tartozékválasztékot illetően. A cég a 820-as, 620-as és 510-es modellekhez a legkülönfélébb színű hátlapokat kínálja, melyek adott esetben extra ütésállóságot vagy szigetelést biztosítanak a telefonnak. A gyártó várakozásai szerint a cserélhető telefonhátlapok, vagy akár komplett burkolatok a jövőben újra divatba jöhetnek, előállításuk során pedig kulcsszerephez juthatnak a 3D-s printerek.

A Nokia a mobiltelefonok egyedivé tételét, illetve a felhasználókra szabott külsőt elsők közt igyekezett elősegíteni a cserélhető elő- és hátlapokkal. A cég első cserélhető elő- és hátlapos telefonja a 15 évvel ezelőtt megjelent Nokia 5110 volt, ezt követően számos sikeres modellhez (3210, 3310/30, 6210 stb.) készült egyedi hátlap akár a Nokia saját berkein belül, akár tartozékgyártók révén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról