Szerző: Koi Tamás

2013. január 18. 09:58

Eltűnhetnek a töltők a telefonok dobozaiból

Nemsokára búcsút mondhatnak a mobilgyártók annak a gyakorlatnak, hogy az új telefonok dobozába kötelező tartozékként elhelyeznek egy töltőt. Az immár két éve egységes töltőszabvány miatt a hálózati adapter elhagyása egyre kevesebb vevőnek jelent problémát.

Pár éven belül teljesen eltűnhetnek a mobiltelefonok dobozaiból a töltők, miután az egységes töltőcsatlakozó-szabványnak köszönhetően gyakorlatilag feleslegessé válik a cseréjük új mobiltelefon vásárlásakor. Nagy-Britanniában már zajlanak az első olyan pilot projektek, melyek azt vizsgálják, hogy a vásárlók hogy reagálnak a töltő teljes elhagyására, a pozitív tapasztalatok alapján 2015-re teljesen kikerülhetnek a csomagolásból az adapterek.

A Telefonica angol leányvállalatánál, az O2 UK-nél tavaly szeptemberben indult az első pilot a HTC-vel karöltve: a mobilszolgáltató olyan kiszerelésben kínálta a csúcskategóriás One X+ okostelefont, melyben már nem volt külön hálózati töltő, csak a szinkronizáláshoz vagy az USB-s töltéshez használható microUSB-kábel. A tapasztalatok azt mutatták, hogy ez a legtöbb vásárló számára semmilyen problémát nem jelentett, a vevők mindössze 18 százaléka vásárolt külön microUSB-s töltőt a telefonhoz - ez jóval kedvezőbb arány, mint amire a mobilszolgáltató eredetileg számított.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Becslések szerint ma csak Nagy-Britanniában 100 millió mobiltelefonos hálózati töltő teljesen kihasználatlan, az adapterek elhagyása a csomagból hosszú távon éppen ezért jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a gyártóknak, nem beszélve a csökkenő környezetterhelésről. Az O2 egyébként a mostani tapasztalatok alapján úgy döntött, hogy gyártópartnereivel karöltve 2015-től egyáltalán nem árul majd olyan telefont, aminek a dobozába töltő kerülne.

Ez az időpont vélhetően több európai piacra is érvényes lesz az angolon kívül, az akció egyben teljes mértékben összecseng az Európai Unió környezetvédelmi törekvésével, mely közrejátszott abban, hogy a mobilgyártók egységesítsék a töltőcsatlakozó-szabványt. Az Európai Uniónak szándéka továbbá, hogy hasonló céllal idővel a noteszgépek töltőit is kvázi szabványosítsa, vagy egységesítse, noha ez technológiai szempontból valamivel bonyolultabb feladatnak ígérkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról