Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 23. 09:46

Egyre kisebb az AMD

Hatalmas veszteséget könyvelt el a negyedik negyedévben a stratégiai átalakuláson áteső AMD. A vállalat termékei iránti kereslet jelentősen visszaesett, ahogy a PC-piac csökkent. A cég az év második felére fejezi be az átalakulást, ekkortól lehet ismét nyereséges.

Csökkenő bevétel, nagy veszteség

Az AMD negyedik negyedéves árbevétele 32 százalékkal csökkent éves szinten és így 1,16 milliárd dollár volt, amely megfelelt a korábban megvágott előrejelzésnek. Ehhez 422 millió dolláros üzemi és 473 millió dolláros nettó veszteség társult - egy évvel korábban 71 milliós üzemi profitot és 157 milliós nettó veszteséget mutatott a mérleg.

A cégnek több komoly egyszeri költsége is volt a negyedév során. Majdnem 100 millió dollárt kellett raktárkészlet értékvesztése miatt leírni (ezek eladhatatlan termékek), emellett a jelentős tétel volt a Globalfoundries chipgyártóval kötött beszállítói szerződésének decemberi módosítása, mivel a korábbinál csak kevesebb terméket vásárolt és fog vásárolni a jövőben. Az AMD korábban úgy számolt, a szerződésmódosítás költsége 165 millió dollár lesz, azonban ennél végül jóval többet, 273 millió dollárt kellett kifizetnie a Globalfoundriesnak, tekintettel a processzorai iránt zuhanó keresletre. Emellett 90 millió dollár átszervezési költség is terhelte az AMD mérlegét.

Rory Read elnök-vezérigazgató

A processzorgyártó részlegnél majdnem 40 százalékkal esett vissza az árbevétel, hiába érkezett piacra a desktop Trinity és a Piledriver-alapú Athlon és Opteron, és növekedett ezáltal némileg az átlagos eladási ár, ugyanis a leszállított chipek száma meredeken csökkent - a piacelemzők szerint a PC-eladások 6 százalék feletti visszaesést produkáltak a negyedik negyedévben. A rendelkezésre álló adatok alapján az AMD jelentős részesedést vesztett a negyedév során. A processzorokkal foglalkozó részleg üzemi vesztesége 323 millió dollár volt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hasonló tendencia volt megfigyelhető a grafikus részlegnél is, meredek volumencsökkenés mellett a bevétel jelentős olvadása. 2011 végén a GPU-üzletág 382 millió dolláros forgalmat bonyolított, 2012 utolsó negyedévére ez 15 százalékkal 326 millióra csökkent. Ugyan az év végén bemutatkozott Wii U konzolban AMD lapka működik, de az innen származó bevétel és a professzionális grafikus megoldások erősödése nem tudta ellensúlyozni a tradicionális PC-s GPU-k terén elszenvedett keresletcsökkenést. A grafikus részleg üzemi profitja 27 millió dollárról 22 millióra apadt.

Csökkenő, de még elegendő készpénzállomány

 

Új erő

A Reuters informátorai szerint az AMD a közelmúltban két nagy kaliberű szakembert igazolt. Charles Matar lett a vállalatnál a rendszerchipek (SoC) fejlesztési vezetője, ő korábban a Qualcommnál szerzett tapasztalatot alacsony fogyasztású lapkák tervezésében. Wayne Meretskyt pedig szoftverfejlesztési vezetőként alkalmazza az AMD, a szakember a 90-es években az Apple-nél dolgozott.

A vállalat három hónap során 297 millió dollár készpénzt vesztett, likvid állománya az év végén 1,2 milliárd dollár volt, amely felülmúlja a cég vezetése szerint optimálisnak tartott 1,1 milliárdos szintet és messze nagyobb mint a mindennapos működéshez elengedhetetlenül szükséges 700 millió dollár. Az AMD vezetése szerint azonban 2013 első fele is igen kemény lesz, ahogy zajlik átalakulás, és egyelőre a PC-piaci kilátáson sem biztatóak. A harmadik negyedév végén bejelentett stratégia, amely keretében a vállalat egyre inkább elfordul a PC-piactól, rövid távon nem hoz eredményt, a cégnél továbbra is úgy számolnak, 2013 ősze lehet az első nyereséges negyedév - azt viszont a jelenleginél is kisebb AMD fogja elérni.

 

A vállalat a nehézségekre, valamint a kiszámíthatatlan PC-piaci viszonyokra tekintettel nem tett közzé éves bevétel- és profitelőrejelzést, csupán az idei első negyedévre vonatkozó prognózissal szolgált. A frissen kinevezett pénzügyi vezető, Devinder Kumar szerint a cég árbevétele 6-12 százalékkal fog visszaesni szekvenciálisan, vagyis 1,02-1,09 milliárd körül lehet a bevétel, míg a bruttó eredményhányad 39 százalék körül várható - ennyi volt a most lezárt negyedévben is, ha nem számítjuk az egyszeri tételeket.

A vállalat azt ígéri, 2013-as termékei igen erősek lesznek, a CES-en bejelentett, első félévre ígért Kabini és Temash chipek sikerrel találnak utat maguknak a vékony és könnyű noteszgépekbe, illetve a tabletekbe, a Richland kódnévre hallgató Trinity-utód pedig a mainstream noteszgépekbe és asztali PC-kbe kerül. A friss roadmap szerint az év végére várható a Kaveri, amely már 28 nanométeres eljáráson készül 2-4 Steamroller maggal, GCN generációs GPU-val és HSA kompatibilitással.

Csak egy maradhat?

Az elemzői konferenciahíváson Rory Read elnök-vezérigazgató elmondta, az AMD számára költségcsökkentési lehetőség a használt félvezetőgyártási eljárások csökkentése, amely egyszerűsítené a tervezési folyamatokat és jobb alkupozíció kiharcolását tenné lehetővé a megnövekedő volumen miatt - ez előrevetíti annak lehetőségét, hogy a vállalat a jövőben minden termékét egy beszállítóval gyártassa. Ha ez megtörténik, a gyártó minden valószínűség szerint a TSMC lesz, ahol jelenleg is készülnek az AMD GPU-k, valamint az alacsony fogyasztású APU-k.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról