Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 16. 14:09

A rekord sem volt elég jó az SAP-tól

Rekordbevételről számolt be a negyedik negyedévre az SAP, de ez szinte kizárólag erős távol-keleti teljesítményének volt köszönhető. A társaság nyereségessége romlott.

Közzétette negyedik negyedéves pénzügyi gyorsjelentését az SAP. Az üzleti szoftverek gyártója 5 milliárd euró feletti árbevételt jelentett, ami új rekord a vállalat történetében. Éves összehasonlításban a bevétel 12 százalékot erősödött az egy évvel korábbi 4,5 milliárd euróhoz képest.

A jövőbeli támogatási bevételeket megalapozó az új szoftverlicencek eladásából 1,94 milliárd euró folyt be, ez átlag alatt, 8 százalékkal nőtt - összehasonlításként a nagy rivális Oracle legutóbbi negyedévben 17 százalékos növekedésről számolt be. A cloudszolgáltatások terén hatalmas ugrást könyvelt el az SAP, amely tavaly vásárolta fel az Ariba és SuccessFactors szoftverszolgáltatókat. Egy éve még csupán 6 millió euró volt az SAP cloud árbevétele, ez mostanra 126 millió euróra ugrott. A legnagyobb bevételi tömeget továbbra is a szoftverkövetés és a szolgáltatási tevékenység adja, 4,23 milliárd eurót könyvelt el ezen a soron az SAP, ami 14 százalékos javulás éves szinten.

Elemzők az Oracle legutóbbi erős negyedéves eredményei alapján arra számítottak, hasonló felívelő tendencia indul meg az SAP-nál is, azonban a bevételnövekedés elmaradt a várakozásoktól és a harmadik negyedévben elkönyvelt 16 százaléktól is. A tőzsdének feltehetően a nyereségességi mutatók sem tetszettek, az SAP csak az árbevételnél kisebb mértékben, 10 százalékkal tudta növelni üzemi eredményét, vagyis a profittermelő képessége az elmúlt évben romlott - a csökkenést a cég a cloud üzletágba történő befektetések szükségességével, akvizíciós költségekkel és részvényalapú kompenzációval magyarázza. A cég részvényei több mint 5 százalékot estek tegnap.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az éves üzemi eredmény 5,02 milliárd euró volt a cég tájékoztatása szerint, ami elmaradt az SAP 5,05 milliárdos saját előrejelzésétől. A vállalat január 23-án teszi közzé részletes eredményeit és előrejelzését - a piac attól tart, újabb csalódást okoznak a kilátások. Gerardus Vos, a Berclays elemzője szerint a prognózis rosszabb lehet a jelenlegi konszenzusnál, ami tovább ronthatja a várakozásokat.

A cég tájékoztatása szerint az EMEA régióban az árbevétele 8 százalékkal nőtt, Amerikában azonban már csak 3 százalékos volt a bővülés. Az SAP számait a Távol-Kelet húzta meg, itt nem kevesebb mint 23 százalékos volt a forgalom növekedése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról