Szerző: Koi Tamás

2013. január 15. 14:00

A tabletek is megkaphatják az Energy Star logót

A jövőben a tabletekre is felkerülhet a számos elektronikai eszközön megtalálható Energy Star jelölés, melyeket a szigorú energiahatékonysági minősítőrendszernek megfelelő eszközök kaphatnak meg.

A szerverek, PC-k, monitorok, fényforrások és más, otthoni és irodai elektronikai berendezések mellett rövidesen a tableteken is megjelenhet az amerikai EPEAT környezetvédelmi minősítő testület Energy Star logúja, derül ki az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal weboldalára kikerült dokumentumokból. A hivatal és az Amerikai Energiaügynökség közös kezdeményezéseként létrehozott Energy Star megfelelőségi rendszer 6.0-s verziója idén júniustól lép életbe, a tabletek várhatóan a 6.1-es verziótól kerülnek be a minősítési rendszerbe.

Az Energy Star megfelelőségi rendszert a két szervezet 1992-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a vásárlók egy egységes metodika alapján kialakított hitelesítőrendszer révén a vásárlásaik előtt tájékozódhassanak arról, hogy az elektronikai berendezések áramfogyasztását bizonyos keretek közé szorította a gyártó. Az Energy Star logóval ellátott termékek a szövetségi normákhoz képest nagyságrendileg 20-30 százalékkal kevesebbet fogyasztanak - a hivatal számításai szerint mindez felhasználói oldalról éves szinten csak Észak-Amerikában dollár tízmilliárd dolláros nagyságrendű megtakarítást eredményezhet az áramszámlákban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hivatal a program tabletekre való kiterjesztését eredetileg az Energy Star szabvány 6.0-s verziójával tervezte, a programban résztvevő, konkrétan meg nem nevezett gyártók közül azonban több is megvétózta az ötletet. A gyártók szerint a tabletek inkább az okostelefonokhoz hasonlíthatók felépítésükben, mint a PC-khez, éppen ezért a számítógépekre vonatkozó megfelelőségi rendszer nem ültethető át egy az egyben a tabletekre.

A gyártók ellenállása aligha véletlen, az amerikai törvények értelmében ugyanis a kormányzatnak és az állami intézményeknek beszállító gyártók csak olyan termékekkel vehetnek részt beszerzési eljárásokban, melyek megfelelnek az Energy Star kritériumoknak - feltéve, hogy a termékük szerepel azoknak a berendezéseknek a körében, melyekre kiterjesztették a programot. Az EPEAT a megfelelőségi tanúsítványok kiadásakor ráadásul nem csak az energiahatékony működést, hanem a termékben és a csomagolásban felhasznált anyagok környezetkárosító hatását, valamint a termékciklus várható hosszát is vizsgálja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról