Szerző: Koi Tamás

2013. január 11. 09:56

Módosíthatja a keresőtalálatok megjelenítését a Google

Elképzelhető, hogy rövidesen kénytelen lesz megváltoztatni keresési algoritmusait, illetve a találati oldalak összetételét a Google. A keresőcég az Európai Unió nyomására léptethet életbe több változást, hogy elkerüljön egy hosszú és drága versenyjogi eljárást.

Nem kizárt, hogy rövidesen kénytelen lesz módosítani keresőszolgáltatásának működését, illetve a találati oldalak összetételét az Európai Unió országaiban. A cég egy hosszadalmas és költséges versenyügyi eljárástól kímélheti meg magát ezzel, amit az európai nemzetközösség versenyügyi szerve azért helyezett kilátásba, mert felmerült a gyanú, hogy a Google úgy alakítja a keresési algoritmusokat, hogy a találatok végeredményben a saját szolgáltatásaira irányítsák át a felhasználót.

Erőfölényben

Joaqín Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa a Financial Timesnak kifejtette, az Unió évek óta vizsgálja a Google keresőmotorjának működését. Az ügyben zajló előzetes vizsgálat alapján felmerült a gyanú, hogy a cég jogosulatlan előnyhöz juthat a versenytársakkal szemben az által, hogy a versenytárs szolgáltatásokat a népszerűségüktől és relevanciájuktól függetlenül kevésbé súlyozottan szerepelteti a keresési találatok közt. "Még zajlanak a vizsgálatok, de az a gyanúnk, hogy átirányítják a forgalmat [a saját szolgáltatásokra] (...) Ez nem pusztán erőfölény, hanem attól tartok, erőfölénnyel való visszaélés" - nyilatkozta Almunia a lapnak.


Joaquín Almunia

A cégnek december 18-án adott egyhónapos ultimátumot az Európai Unió arra, hogy részletes javaslatot terjesszen elő a keresőszolgáltatás átalakítására. Az előzetes vizsgálat több internetes szolgáltatás panasza alapján indult, ha pedig a Google nem kíván magától megfelelni a tisztességes piaci verseny szabályainak, a cégre hosszadalmas jogi eljárás vár, melynek végén éves bevételének akár 10 százalékáig terjedő pénzbüntetést is kiszabhatnak rá.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Erre ugyanakkor aligha fog sor kerülni, az elhúzódó jogi procedúra ugyanis valójában senkinek sem érdeke - emelte ki Almunia. A biztos az interjúban hivatkozott az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság néhány nemrég véget ért, hasonló indíttatásból végzett vizsgálatára, mely végül nem talált semmi kivetnivalót a Google gyakorlatában.

Európában erősebbek

Almunia ugyanakkor hozzátette, az európai helyzetet alapvetően más színben tünteti fel, hogy míg a Google részesedése a keresőszolgáltatások piacán az Egyesült Államokban 67 százalékos, az európai kontinensen 90 százalék fölötti, azaz a cég kvázi monopóliumban van, ezért különleges elbánásban részesül. Emlékezetes, hogy a Microsoftot is azért büntette meg az EU, mert az asztali operációs rendszerek piacán megszerzett erőfölényét megpróbálta kiterjeszteni más területekre is, például a médialejátszókra és a webböngészőkre. A cégnek ezért ki kellett adni Media Player nélküli Windowst és be kellett építenie egy böngészőválasztó képernyőt az operációs rendszerébe.

Az EU versenyügyi biztosa ezzel együtt kijelentette, a Google semmiképpen sem tekinthető "könnyű prédának", hiszen a cég évente legalább ötszáz alkalommal változtatja meg keresőalgoritmusát, ami ráadásul országról-országra változik

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról