Szerző: Koi Tamás

2013. január 9. 09:44

Bemutatkozott a világ első 4K-s OLED tévéje

Az OLED és a 4K, a tévés technológiai ipar két új üdvöskéje természetesen egymás mellett is megfér, erre bizonyíték a Panasonic új tévéje, mely a világon elsőként egyesíti a két technológiát.

A Las Vegas-i Consumer Electronics Show keretén belül több tévégyártó is bemutatta legfőbb technológiai újdonságait, illetve a következő generációs (okos)tévé-termékcsaládokat. A japán Panasonic és a Sony számos gyártóval egyetemben a kiállítás nulladik napján ellőtte a puskaporát, a cégek ezen a napon mutatták be a nagyközönségnek a világ első olyan tévékészülékét, mely 4K-s felbontású, OLED technológiát használó panellel lett ellátva.

A két technológia együttélése a jövőben egyáltalán nincs kizárva, noha nyilvánvaló, hogy mind a "hagyományos" HD-nál négyszer nagyobb felbontás, mind a szerves technológiára épülő kijelző jelentős többletköltséget jelent a gyártó számára, amit értelemszerűen a termék fogyasztói árába épít be a gyártó. Nem csoda, hogy az új tévékészülék fogyasztói áráról mind a Sony, mind pedig a Panasonic jótékonyan hallgatott, ezzel együtt az sem derült ki, hogy a társaság mikor kíván piacra lépni az újdonsággal.

A tévékbe építhető nagy méretű panelek esetében továbbra is az OLED-gyártósorok magas selejtaránya jelenti a legnagyobb problémát a gyártók számára - ez rendkívüli módon megnehezíti a tömegtermelést és irreálisan felveri az árakat. A nagy panelgyártók láthatóan csak lassan tudnak úrrá lenni a problémán (az LG például már tavaly bemutatott OLED-tévét a CES-en, de csak most fogja piacra dobni), a 4K-s felbontás alkalmazása pedig csak tovább növeli a gyártási nehézségeket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Panasonic és a Sony első 4K-s OLED-tévéje éppen ezért a legnagyobb jóindulattal is csak prototípusnak tekinthető, könnyen lehet, hogy a tömegyártás beindításáig akár több mint egy évnek kell eltelnie. Nem véletlen egyébként, hogy a Sony és a Panasonic egyszerre mutatott be 4K-s felbontású OLED tévé-prototípust. A két japán gyártó még tavaly nyáron jelentette be, hogy közösen tervez és gyárt tévékbe passzoló OLED-paneleket, ezzel javítva a versenyképességet a koreai piaci szereplőkkel szemben.

A cégek által bemutatott 4K-s OLED-tévékről amúgy meglehetősen kevés technikai adat áll rendelkezésre: A készülék képátlója 56 hüvelykes, a felbontás pedig 3840x2160 pixel. Az egész berendezés mindössze 12,2 kilogrammot nyom, a káva vastagsága pedig csupán 12,7 milliméter. Ez utóbbi paraméter tipikus OLED-sajátosság, hiszen ezeknél a paneleknél a hagyományos LED/LCD panelekkel ellentétben nincs szükség háttérvilágításra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról