Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 8. 14:45

Jelentős fogyasztáscsökkentést hoz a Haswell

Okostelefonok, tabletek, ultrabookok. Ezekre a termékkategóriákra koncentrál 2013-ban az Intel. Idén már volumenben is eladna a cég atomos okostelefonokat, a Surface Pro pedig várhatóan megkapja a vadonatúj fejlesztésű, 7 wattos Core processzort.

Az Intel is hozott néhány újdonságot a jelenleg Las Vegasban folyó Consumer Electronics Show-ra (CES), köztük akad egészen váratlan és különleges bejelentés is. A cég az elmúlt időben szinte kizárólag az alacsony fogyasztásra összpontosít, ez a cél vezérli a gyártó új processzorainak tervezését gyakorlatilag minden szegmensben. Ennek legnagyobb hozadékait az idén bemutatkozó új termékek mutatják majd, az új Atom, a Haswell, vagy akár a hét wattos Core-alapú lapka is ezt példázza.

Mennyi az alja?

A következő hónapokban az Ivy Bridge alapokon létrehozott, 7 wattos jellemző hőkerettel (TDP) rendelkező processzor lesz a legérdekesebb új termék. Az Intel már korábban bejelentette, hogy 10 wattot fogyasztó Core-alapú processzoron dolgozik, a végleges modellnél ezt sikerült leszorítani 7 wattra. Ez egyébként a maximális hőkeret, vagyis normál használat mellett, részterhelés alatt ennél is jóval alacsonyabb lehet az áramfelvétel. A TDP elsősorban a hűtés megtervezése szempontjából fontos, a rendszernek el kell tudnia vezetni ezt a mennyiségű hőt - hét wattot azonban már egy passzív hűtéssel is le lehet küzdeni. A pletykák szerint erre a chipre épül majd a Microsoft x86-os táblagépe, a Surface Pro is, megerősített tény viszont, hogy a Lenovo és az Acer biztosan kihoz a lapkát tartalmazó eszközöket - előbbinek nevét és árát is ismerjük, a 11 hüvelykes IdeaPad Youga 11S 800 dollárba kerül majd, vagyis 70 dollárral lesz drágább, mint saját ARM-os ikertestvére.

Atom a népnek

A legváratlanabb bejelentés talán az új, belépő kategóriás Atom processzorok leleplezése volt. A Z2420 felépítése a nyilvánosságra került információk szerint gyakorlatilag megegyezik a gyorsabb Z2460-éval, annak 1,6-2 GHz-es órajele helyett azonban csak 1,2 GHz-en jár az egyetlen Saltwell processzormag, illetve a GPU (PowerVR SGX 540) órajele is valamivel alacsonyabb.

A belépő szintű Atomot kifejezetten a feltörekvő piacokra szánja az Intel, vagyis hajlandó a kisebb chipgyártókkal is megverekedni a piaci részesedésért az Amerikán és Európán túli piacokon. Az Intel által kiválasztott (vagy egyáltalán érdeklődést mutató) partnerek rövid listája is sokatmondó, a lapkára az Acer, a Lava International és a Safaricom épít majd (természetesen androidos) készülékeket, a forgalmazás majd Dél-Kelet-Ázsiára és Afrikára koncentrál majd.

Még idén jön a dobbantás

A Haswell mellett az Intel másik várva-várt terméke a megújuló Atom, amely egyszerre vált mikroarchitektúrát és gyártástechnológiát is, a 22 nanométeren készülő processzor így várhatóan egyszerre mutat csökkenő fogyasztást és megugró teljesítményt. Az Intel szerint a Bay Trail kódnevű lapkák magonként dupla teljesítményt hoznak majd a jelenlegi modellekhez képest, miközben a grafikus alrendszer szintjén is hatalmas előrelépést hoz majd, hogy az Ivy Bridge-ből származó, saját fejlesztésű GPU-t használ majd az új platform.

Érdekes módon az Intel egyelőre nem beszél az új Atomok okostelefonba szánt változatáról, a CES alkalmával csak a Clover Trail utódjáról árult el információkat a gyártó. A négymagos kivitelű, saját GPU-val párosított modell végre egyszerre támogatja majd az Androidot és a Windows 8-at, így közös platformja lehet mindkét rendszer használó tableteknek. Ez elméletileg megnyitja majd az utat az operációs rendszer teljes lecserélése vagy a dual boot előtt is - kérdés, hogy ezt támogatják-e majd a gyártók.

Az elmúlt hetekben számos találgatás indult be azzal kapcsolatban, hogy az új Atom mikor jelenhet meg a színen. A CES-en az Intel megerősítette, hogy még a karácsonyi szezonra a boltok polcaira kerülnek majd a következő generációs Atomot tartalmazó tabletek, tehát szeptember-november körül esedékes rajtra érdemes felkészülni. Az okostelefonokról a cég mélyen hallgat, ennek oka részben az lehet, hogy még nem készült el a saját fejlesztésű LTE-képes rádiós modem, enélkül pedig vajmi kevés esély van a csúcstelefonokba való bekerülésre.

Jól halad a Haswell

Az Intel természetesen nem felejtette el megemlíteni a második negyedév végén bemutatkozó új processzorgenerációját, a jelenleg Haswell névre hallgató családot. A gyártó szerint ezeket a lapkákat már az "alapoktól az ultrabookok számára tervezték" - tény, a Haswell fejlesztésében messze a legfontosabb szempont az energiatakarékosság volt, minden más másodlagos lett. Ennek megfelelően az Intel már most hajlandó kijelenteni, hogy generációváltás még soha nem hozott akkora fogyasztáscsökkenést a cég életében, mint amilyent az Ivy Bridge-Haswell váltás hoz valamikor nyáron.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Intel most Haswell referenciaplatformot is mutatott, a North Cape névre keresztelt gép amolyan ASUS-módra tabletből és dokkoló-billentyűzetből áll. Mindkét elem tartalmaz akkut, ennek ellenére összecsukva a gép mindössze 17 milliméter vastag - ami elismerésre méltó adat. A számítógépet az Intel szerint várhatóan gyártani is fogja majd valamelyik partner, a megjelenés dátumáról, az árról illetve a részletes specifikációkról azonban a cég egyelőre nem beszél.

A referenciaplatform azért is rendkívül érdekes, mert az elmúlt hónapokban az Intel nagyon agresszíven elkezdte a partnereit rászorítani a platformszintű fogyasztáscsökkentésre, az optimális fogyasztási adatokkal rendelkező részegységek kiválasztására - és megfelelő felprogramozására. Ezért az Intel referenciaplatformja nem csak tablet-dokkoló kialakítása miatt lesz érdekes, hanem a felhasznált részegységek, a tervezés folyamata is fontos átadható tapasztalatot hozott az Intel számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról