:

Szerző: Koi Tamás

2013. január 8. 12:44

Az okostévé evolúciója - ahogy a gyártók képzelik

Az idei Consumes Electronics Show alkalmával több tévégyártó is igyekezett az idei aktuális modellfrissítésébe olyan megoldásokat is belecsempészni, melyek egyedivé teszik az adott terméket, vagy termékkört. A már szinte hagyományosan átalakuló menük mellett jönnek a bővíthető okostévék, valamint az NFC-s és hangfelismerő távirányítók.

A ma kezdődött, 2013-as CES idén is, akárcsak az elmúlt években elsősorban a tévékészülékek gyártói számára kiemelkedő esemény. A gyártók immár évek óta Las Vegasban mutatják mutatják be az új termékkínálatot, melyek többnyire az okostévés felhozatal, illetve az "okos funkciók" bővülését hozzák. Bár a megvalósítás távolról sem egységes, és olykor kifejezetten szerencsétlen, illetve bizonyos funkciók tényleges haszna is vitatható, a gyártók idén számos figyelemreméltó funkcióval lepték meg a közönséget.

Elavolúciós Kit

A tévépiacot vezető Samsung az idei felhozatalban egy az eddigiekhez képest teljesen új megközelítést mutatott be a hardverkínálatban, mely ha jó fogadtatásra talál, jelentős befolyással lehet a televíziók kereskedelmi modelljére. A koreai cég már a tavalyi CES-en leleplezte ugyan az Evolution Kitnek nevezett okostévés bővítőmodult, ez azonban végül csak most kerülhetett forgalomba, meglehetősen borsos, 500 dolláros fogyasztói áron.


Samsung Evolution Kit: tévécsere évente

Az Evolution Kit modell lényege, hogy a tévét két jól elkülöníthető, ezzel együtt akár külön is értékesíthető komponensre, a kijelzőre és az elektronikára bontja. Ez a vásárlók számára lehetővé teszi, hogy az átlagos termékfrissítési ciklusnál gyorsabban, akár évente megújítsák tévéjüket egy a panel hátlapjába csúsztatható bővítőmodul (ez maga az Evolution Kit) segítségével.

Az évente megújuló modulokba gyorsabb processzor, illetve általában véve nagyobb teljesítményű hardver kerülhet, emellett bizonyos szoftveres elemek frissítését is új Evolution Kit megvásárlásához köthet a gyártó. Szakértők szerint - különösen a tengerentúli tartalomszolgáltatókra hangolt berendezésekkel - az új rendszer leginkább egy éves előfizetési modellhez hasonlítható, csak ez esetben a megújítás a hardver cseréjét (is) jelenti.

A nagy tévégyártók közül a Panasonic elsősorban az okostévék menüjének egyszerűsítésében, a felhasználóbarát kezelés fejlesztésében hisz. A japán vállalat a CES-en mutatta be My Home Screen nevű újítását, mely lényegében nem más, mint egy személyre szabható nyitóképernyő, ami a bekapcsolás után megjelenik a kijelzőn. A Panasonic My Home Screen más gyártók megoldásaihoz hasonlóan releváns tartalmat igyekszik kínálni a felhasználónak, újdonság ugyanakkor, hogy a rendszer több felhasználót is tud kezelni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gyártó a felhasználók közti váltást több eszközzel is lehetővé teszi, így a hagyományos távirányítós vezérlés mellett megjelenik a beszédet felismerő, beszédhang-azonosításon alapuló bejelentkezés, illetve a drágább Viera modelleknél elérhető lesz az arcfelismeréssel működő azonosítás is. A Panasonic új készülékei emellett az egyszerűbb tartalommegosztásra, sőt tartalomszerkesztésre is igyekeznek hangsúlyt helyezni, így a médiatartalmak az okostelefonokról és tabletekről egy ujjmozdulattal átküldhetők a kijelzőre.

Osztani, osztani, osztani

Szintén a tartalommegosztásra fókuszál a Sony, mely a Miracast vezeték nélküli screencast szabvány és az NFC technológia révén teszi lehetővé az okostelefonok képének megjelenítését a televíziókészülékeken. A drágább Bravia tévékkel megjelenő funkció kötelező tartozéka egy NFC-kompatibilis távirányító, melyhez elég egy pillanatra hozzáérinteni a telefont, mely pár másodperc alatt felépíti a vezeték nélküli kapcsolatot a tévével és átküldi az aktuális kijelzőképet a panelre.


Miracast Sony módra
forrás: The Verge

A rendszer működéséhez természetesen egy NFC-képes okostelefon is szükséges, melyen olyan operációs rendszer fut, ami ismeri a Miracast szabványt (például Android 4.2) - a Sony CES-en bemutatott újdonságai, az Xperia Z és ZL ilyenek, de szoftverfrissítéssel az Xperia T és V modellek is képesek lesznek használni ezt a technológiát. Ugyanezt az elvet követi az LG által bemutatott Smart Sharing funkció, mely szintén a Miracast szabványt használja a mobiltelefon kijelzőjén látható tartalom megosztásához, csak ebben az esetben a gyártó nem a távirányítóba építi az NFC chipet, hanem egy a tévére ragasztott matricába.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.