:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 21. 12:24

Lesz ingyenes Deezer csomag Magyarországon is

Az online zenei streaminget kínáló francia Deezer bejelentette, hogy hazánkban is elérhetővé válik a reklámokkal támogatott, díjmentes, igaz időben korlátos szolgáltatása. Az előadókat támogató program lokalizált változata is elér hozzánk.

A Telenor által ismertté tett Deezer zeneszolgáltató úgy döntött, hogy komoly terjeszkedésbe kezd és egészen addig nem tervez megállni, amíg a világ minden országában elérhető nem lesz. Ennek elsősorban nem technikai, hanem a szerzői, előadói és kiadói jogosítás nehézségeiből fakadó akadályai vannak. A francia társaság gyors tempóban bukkan fel újabb és újabb országokban.

Zene a felhőből

A cég az expanziós politikáját idén októberben hirdette meg, ugyanakkor, amikor bejelentette, hogy 130 millió dolláros (28 milliárd forint) tőkebefektetéshez jutott. Ez elegendő fedezet lehet arra, hogy egy globális tartalomközvetítő szolgáltatás vázát felépítse, felhasználói bázist gyűjtsön, illetve az üzleti modellt működő pályára állítsa.

Van persze kockázat, ami a terület úttörőjének számító Spotify esetében is jól látszik: az ingyenes, reklámbevételre alapozott modell nem hoz kellő jövedelmet, jogdíj-kiadásokat viszont jelent, ezért fizetős ügyfelek tartják el az egész rendszert. A Spotify legutóbbi pénzügyi jelentéséből kiderül, hogy gyakorlatilag minél több felhasználója van, annál nagyobb veszteséget termel.

A Deezer a Spotify-jal ellentétben viszont nem az ígéretes célpiacokra koncentrál, hanem inkább a longtailben hisz. Jelenleg már 150 országban van hivatalosan ott a Deezer, ezeknek az országoknak az összlakossága viszont csupán 600 millió, hiányoznak az igazán nagy piacok mint az USA, Japán vagy India.

2 órás limit

A Spotify 30 órás limitjével szemben a Deezer mindössze havonta 2 órányi streaminget ad ingyenesen a felhasználóknak. Ez valóban csak a mézesmadzag, ami még egy tisztességes házibuli kiszolgálására sem elegendő, de eseti jelleggel zenét hallgatóknak, vagy azoknak, aki csak keresgélni szeretnének, mégis kiváló lehetőség. Ráadásul a Premium+ csomag is kipróbálható egy 30 napos limittel, tehát kis ügyeskedéssel, ismételt regisztrálással a végtelenségig nyújtható az ingyenesség. Ezzel végleg értelmét veszíti a zenék fájlcseréje, hiszen a Deezer is egy közel 20 millió darabos katalógussal operál, amiből a legtöbb ember megtalálja a fülének kedves dallamokat.

A nagy szolgáltatóknál általában a helyi, nem nagy kiadóval szerződött előadók elérhetősége, választéka szokott probléma lenni, illetve sok független kiadó ódzkodik még mindig az átalánydíjas online szolgáltatók repertoárjába kerüléstől. A Deezer ezt is próbálja feloldani, de arról nincs információ, hogy mennyi díjat fizet hallgatásonként a jogosultaknak a cég. Mindenesetre a Deezer kínálata magyar előadókból egészen széles, már a Telenorral kötött partneri megállapodás bejelentésekor is volt releváns helyi tartalom.

"A történelem során most először fordul elő a világon, hogy a zene felfedezésének és elérésének útjából minden akadály elhárul. Ez egy nagyon fontos pillanat, mind a művészek, mind a zenerajongók számára" - mondta Axel Dauchez, a Deezer vezérigazgatója. Dauchez a párizsi LeWeb konferencián is hangsúlyozta, hogy a szolgáltatásuk középpontjában a rajongó-zenész és a rajongó-rajongó kapcsolatok állnak. Az egyszerű zenehallgatás mellett a Deezer megpróbál hozzáadott értéket is behozni.

Előadói program

Az előadóknak egy átfogó program nyújt segítséget a fent említett művész-rajongó kapcsolat felpezsdítéséhez. A D4A (Deezer4Artists) program hét eszközt foglal magában, amivel az előadók nem csak a katalógusba tehetik a zenéiket, de interaktív viszonyt is ápolhatnak a hallgatókkal. Van valós idejű analitika, amivel az előadók láthatják műveik hallgatottsági statisztikáját, lehetőség van hivatalos fiókot indítani, ami a Facebook-oldal deezeres megfelelője. Ezek teljesen testreszabhatóak, minden előadó saját képére formálhatja a jelenlétét. A Deezer-fiók összeköthető a művész Twitter-, Facebook- vagy más oldalával is. Van automata feltöltési megoldás is, amivel az előadó exkluzív anyagokat tehet be a katalógusba, ami nem feltétlenül kell zene legyen, akár interjúk is jöhetnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezen felül a Deezer egy nyitott API-t is kínál, amin keresztül viszonylag szabadon elérhetőek a Deezer tartalmak egyedi alkalmazásokon keresztül, ehhez ráadásul egy dedikált csapat ad támogatást. 2013 elejétől pedig indul egy affiliate program is, amivel a kintről ide irányított ügyfelek után a művészek vagy egyéb partnerek jutalékot kapnak.

Van választék

A Spotify továbbra sem érdeklődik országunk iránt, illetve nemrég hosszú kínlódás után a Last.fm is elérhetetlenné tette a webes rádióit is az olyan országokban, ahol nincs jelen hivatalosan. A Grooveshark viszont talán egyenesbe jön, és sikerül megállapodnia a kiadókkal. A Grooveshark úgy üzemelt hosszú ideig, hogy nem volt érvényes licence a kiadóktól, ami miatt szinte mindenki perelte, sőt az alkalmazásait eltávolíttatták a Play Store-ból, App Store-ból és a Facebookról.

Tűnnek fel új szereplők is a piacon, a napokban vált elérhetővé Kelet-Európában is a rara.com nevű szolgáltatás, ami a Deezerhez hasonló, de egyelőre sokkal kisebb katalógussal működő megoldás. Itt is van próbaverzió, ami egy hetes, ezt követően pedig a teljes webes és mobilos verzió havonta 10 euróba kerül. Ezt így viszont nem éri megvenni, a Deezer szélesebb katalógust és több szolgáltatást kínál kevesebb pénzért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.