Szerző: Koi Tamás

2012. december 19. 10:38

Ontja magából az adatot az Astra új műholdja

A luxemburgi székhelyű SES-Astra elindította a szélessávú internetszolgáltatást legújabb távközlési műholdján keresztül. A flotta új tagjának üzembe állítása gyorsabb letöltési sebességet ígér minden eddiginél olcsóbban.

A héten elindult a műholdas internetszolgáltatás kereskedelmi üzeme a luxemburgi SES-Astra legújabb távközlési műholdján, az Astra 2F-en. A flotta legújabb tagja a tévéadások sugárzásán túl immár alkalmas arra, hogy a korábbinál gyorsabb átviteli sebességeket biztosító szélessávú internetszolgáltatással lássa el a besugárzott területet. A szolgáltatás kezdetben csak Franciaországban érhető el a France Telecom tulajdonában álló NordNetnél, de a műholdas rendszerek jellegéből adódóan minden bizonnyal hamarosan átlépi az államhatárokat.

Az idén szeptemberben geostacionárius pályára (ez nagyjából 37 ezer kilométeres magasságot jelent) állított Astra 2F a SES flottájának első olyan műholdja, mely az adatátviteli célokra hatékonyabban használható Ka-sávban képes az adatforgalomra. A kliensoldalon felállított, kétirányú kommunikációt lehetővé tevő műholdas terminállal az ügyfelek legfeljebb 20 Mbps letöltési sávszélességet érhetnek el, havi 30 euróért, vagyis nem egészen 9000 forintért cserébe (a műholdas kit ára, vagyis a belépési díj 400 euró).


Az Astra 2F európai lefedettsége

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az SES-Astra Európában elsők közt indított műholdas szolgáltatást évekkel ezelőtt, a később Astra2Connect névre keresztelt szolgáltatást a Ku-sávon kezdte meg a műholdas cég. Ennek a sávnak a használata ugyanakkor a kevésbé hatékony adatátvitel miatt jóval drágább és kisebb sávszélességű műholdas internetszolgáltatást eredményezett. A most üzembe állított Astra 2F egyébként 3 Ka-sávú transzpondert dedikál a műholdas internetszolgáltatásnak.

Az Astra2Connect szolgáltatás 2010-ben Magyarországon is megjelent, akkor az 1 Mbps letöltési sávszélességű csomagért havi 20 ezer forintot kért a szolgáltató (az RG Networks). A Ka-sávot először a Eutelsat (Skylogic) használta a két évvel ezelőtt fellőtt KA-SAT műholdján keresztül, ez azonnal az árak drasztikus csökkenéséhez vezetett, így ma már Magyarországon is elérhető olyan műholdas internetcsomag, mely 8 Mbps letöltési és 2 Mbps feltöltési sávszélességet kínál tízezer forintért.

A Eutelsat műholdján keresztül a jelenleg elérhető legnagyobb, 18 Mbps letöltési sávszélességet biztosító csomag 25 GB-os forgalmi limittel havi 55 ezer forintba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról