:

Szerző: Koi Tamás

2012. december 17. 16:22

Frissítve: Megkezdődött a Nokia Lumia 800 frissítése

Múlt hét végén megkezdte a Windows Phone 7.5-öt futtató Lumia 800-as okostelefonok rendszerfrissítését a Nokia. Az új, 7.8-as rendszerszoftver elsősorban a kezelőfelületében különbözik az előző verziótól.

A hétvégén megkezdődött a Nokia Windows Phone-t futtató okostelefonjainak átfogó rendszerfrissítése - számolt be vasárnap több, egymástól független internetes forrás. A mobilhoz érkező frissítőcsomagok az operációs rendszer verzióját 7.5-ről 7.8-ra módosítják, ezzel elsősorban kisebb-nagyobb változásokat eredményezve a telefon kezelőfelületén.

A Lumia 800 a Windows Phone 7.8 frissítési hullámban így az első olyan okostelefon lehet, mely megkapja az új szoftvert, melyet még a nyáron, a Windows Phone 8-cal egy időben jelentett be a Microsoft. A 7.8-as verzió felfogható a 8-as kiadás egyfajta lebutításának, hiszen olyan funkciók nem kerültek bele a kódba, melyek a hardvertámogatáshoz kötődnek. Így például a Windows Phone 7.8 továbbra sem kezel többmagos processzorokat, valamint nem ismeri az NFC-technológiát, de ezekre nincs is szüksége, hiszen nem kerültek a piacra ilyen készülékek Windows Phone 7-tel.

A 7.8-as verzió így jobb híján elsősorban a kezelőfelületet érintő változásokat hoz, a csempék a Windows Phone 8-hoz hasonló elrendezésben immár kitöltik a teljes kijelzőt, illetve bizonyos keretek közt át is méretezhetők, nem pusztán áthelyezhetők. A Windows Phone 7.8 letöltési csomag a tapasztalatok szerint összesen négy frissítőállományból áll a Lumia 800 esetében, ezeket egyelőre a Zune kezelőszoftver frissítési funkciójával lehet csak elérni, over the air módban (vagyis közvetlenül a telefonról) egyelőre nem.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Lumia 800 a Lumia 710 mellett a Nokia első Windows Phone-os megoldása volt. A két készüléket tavaly októberben jelentette be a Nokia, később a Windows Phone 7.x -sorozathoz csatlakozott a Lumia 610 és a 900. A többi típus frissítéséről egyelőre nem érkeztek hírek, miként azt sem tudni, hogy a Lumia 800-as modelleket milyen ütemben tervezi frissíteni a Nokia és a Microsoft. Mint általában más platformoknál, itt is időt vehet igénybe, míg a szolgáltató leteszteli az új szoftvert és engedélyezi a terjesztését a hálózaton.

A Lumia 800 és a Windows Phone 7.x-es Nokiák mellett egyes beszámolók szerint nemsokára várható az a kisebb rendszerfrissítés az aktuális csúcsmodellnek számító Lumia 920-ra, mely a Pureview fényképezőmodul élességállítási problémáit javítja. A PR1.1-es belső verziót viselő frissítés a kameramodul problémáján túl számos stabilitási hibát is kijavít, valamint több ponton optimalizálja az operációs rendszer működését.

Frissítés: a Nokia időközben hivatalosan közölte, hogy a múlt hétvégén elindult frissítési hullám kizárólag egyes mérnöki tesztpéldányokat érint, a Lumia 800 tömeges frissítés Windows Phone 7.8-ra csak jövőre indul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.