Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 14. 15:45

Zenei szolgáltatást tervezhet a Dropbox

Az Audiogalaxy mostanra személyes médiastreaming szolgáltatássá alakult, pedig egykor népszerű zenei fájlcserélő volt. Még 2003 környékén megszelídült a cég, azután viszont nem találta igazán a helyét. Most beolvad a Dropboxba.

Az online fájlszinkronizálással és felhős tárhelyszolgáltatással foglalkozó Dropbox felvásárolta az Audiogalaxyt, ami eredetileg egy peer-to-peer fájlcserélő hálózat volt, majd az idők során több lépcsőben átalakult egy személyes médiastreaming-szolgáltatóvá. Az Audiogalaxy segítségével a felhasználók saját zenéiket bármelyik eszközükre közvetíthetik anélkül, hogy át kellene tölteni rá azokat, akkor is tudják az otthoni számítógépükön tárolt muzsikákat hallgatni, ha azok nem férnek el a mobiljuk memóriájába.

A felvásárlás mögött minden valószínűség szerint az a cél húzódik, hogy valamilyen formában a Dropbox is beszálljon a távoli tárhelyről zenei szolgáltatást nyújtok sorába. Az Audiogalaxy oldalán lévő szöveg szó szerint így szól: “Izgatottak vagyunk az új lehetőség miatt, hogy csatlakozhatunk a Dropbox csodálatos csapatához és remek új tapasztalatokat hozhatunk több mint 100 millió Dropbox felhasználónak”. Ha a kijelentés minden szavát értelmezve próbáljuk megfejteni, hogy mire készülnek együtt a cégek, akkor a legvalószínűbb, hogy a Dropbox nem egy különálló szolgáltatásként, hanem saját funkcióként fog a Google Music online tárhelyéhez hasonló konstrukciót bevezetni.

Fejlődhet a Dropbox streaming

Nem csak a pénzügyi részletek nem derültek még ki, de arról sem lehet semmit tudni, hogy az Audiogalaxy csapata és maga a termék hogyan integrálódik a Dropboxb, ezért legfeljebb találgatni lehet a jövőről. Az Audiogalaxy jelenlegi szolgáltatása nem tartalmaz cloud tárolót, tehát a felhasználók saját eszközeik közt tudnak streamelni, ami technikailag jelentősen különbözik a Google Musictól vagy bármely online zenei szolgáltatástól. A Dropbox azonban nem a felhasználó oldalán lévő központi tárhelyre épít, így valószínű, hogy nem egyszerűen egy távoli saját szerver elérést nyújtana csupán. A cloudalapú zenelejátszás viszont szerzői jogdíjfizetési problémákkal árasztaná el a jelenleg semleges adatszolgáltatót.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Dropbox egyébként már most képes média streamingre. A mobil vagy a webes kliensben megnyithatóak a filmek és zenék és letöltés nélkül, akár a böngészőablakban, vagy az okostelefonok saját streaming lejátszóján keresztül már most is lehet fogyasztani a médiatartalmakat. A HWSW tapasztalatai szerint ez azonban nagyon kezdetlegesen működik, a nagyobb méretű fájlokkal rendszerint nem birkózik meg a Dropbox-kliens. A különböző kép- és dokumentumformátumokat viszont már most is kiválóan jeleníti meg a webes alkalmazás, remélhetőleg ezek a képességek bővülni fognak a jövőben.

Gyors beépülés várható

Az is előfordulhat, hogy a Dropbox egyszerűen csak egy opcióként illeszti bele kínálatába az Audiogalaxy képességeit. A bejelentéssel egyidőben az Audiogalaxy oldalán megszűnt a regisztráció lehetősége, a meglévő felhasználóknak pedig az ígéret szerint december 31-ig lesz hozzáférése a lejátszási listákhoz. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy januártól mi történik, de a határozott lépések azt sugallják, hogy az együttműködés már előrehaladott állapotban van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról