Szerző: Koi Tamás

2012. december 13. 10:37

Kistelepüléseket vághat el a külvilágtól a közműadó

Kritikus helyzetbe kerülhetnek egyes, kistelepüléseken működő, kis előfizetőszámmal rendelkező kábelszolgáltatók a januárban életbe lépő közműadó miatt - hívja fel a figyelmet a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség.

Több kisebb kábelszolgáltató a csőd szélére kerülhet január elejétől egy új, a szektor szereplőit érintő adónem miatt - figyelmeztet a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség. A több száz kábelszolgáltatót tömörítő szervezet álláspontja szerint a kistelepüléseken működő internet- és tévészolgáltatást biztosító kábeles cégek működése teljesen ellehetetlenülhet, dacára annak, hogy a kis cégek jelentős adókedvezményt kapnak a kábelek és vezetéket után méterenként felszámított 125 forintos adóból.

Elérheti a havi díjat

Ez azonban csak azoknak a cégeknek a terheit könnyíti meg, melyek jellemzően nagyvárosokban, vagy sűrűn lakott, koncentrált területeken működnek. A Kábelszövetség nyílt levelében foglaltak szerint a tagok közt végzett felmérés során kapott adatokból kiderült, hogy egyes kistelepüléseken, ahol csak az átlagosnál lényegesen hosszabb kábelszakaszokkal volt megteremthető az előfizetők csatlakoztatása, az adó egy előfizetőre eső mértéke elérheti vagy meg is haladhatja a szolgáltatás havidíját.

Van olyan település - mutat rá a szervezet -, ahol havonta előfizetőnként több mint 8 ezer forintot kellene adóként kifizetnie a szolgáltatónak, több tucatnyi településen pedig az adó egyezer és nyolcezer forint között alakul. Emellett még több száz olyan település van, ahol a szolgáltatóknak ugyan nem a teljes bevételét, de a nyereségét egészében elviheti az adó havonta és előfizetőnként több száz forintos mértéke.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fenti okok miatt a kis kábeles cégek egy része a szolgáltatás megszüntetésével fenyeget, mely nagyjából 170 települést és 28 ezer háztartást érinthet - áll a levélben. A Kábelszövetség szerint ez olyan hálózatokat, illetve olyan településeket (összesen 59-et) is érinthet, melyek állami és európai uniós támogatással jöttek létre. Az érintett kábelszolgáltatók helyzetét tovább ronthatja, hogy a szolgáltatás alól kivont területeket jó eséllyel nem tudják értékesíteni más piaci szereplőknek, hiszen a sávos adózás miatt a nagy szolgáltatóknak még kevésbé éri meg azoknak a hosszú kábelszakaszoknak az átvétele, melyek kevés előfizetőt érnek el.

A szolgáltató fizet

Az Országgyűlés november 20-án rendkívüli eljárás keretén belül elfogadta a nemzetgazdasági miniszter törvényjavaslatát a közműszolgáltatók által jövő januártól fizetendő új adónemről, a közműadóról. A törvény alapján a fogyasztók vízellátási, szennyvízellátási és belterületi csapadékvízelvezetési, földgáz-, hő-, és villamosenergia-ellátási, valamint hírközlési igényeinek kiszolgálását lehetővé tevő vezeték nyomvonala után 125 forintot kell méterenként fizetnie az adó alanyának - mely akárcsak a telefonadó esetében, ezúttal is a szolgáltató kell megfizessen.

Hírközlési vezetékek esetén az adó nyomvonalhossztól függően sávosan került meghatározásra: az első 170 000 méter után az adó teljes mértékének 20%-a fizetendő; 170 000 és 250 000 méter közötti része után 40%-a; 250 000 és 300 000 méter közötti része után 80%-a; 300 000 métert meghaladó része után pedig az adó teljes mértéke fizetendő. Mindez azt jelenti, hogy a legkisebb távközlési cégek (például a kisebb kábelszolgáltatók) jelentős kedvezményt kaphatnak az adó összegéből, míg a legnagyobb cégek fizetik a legtöbbet (a Magyar Telekom például saját számításai szerint 9-11 milliárd forintot fizethet jövőre, a UPC pedig 1-2 milliárdot).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról