Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 12. 09:09

40 új app érkezik Xbox 360-ra

Az Xbox 360 is egyre több szeretne lenni mint egy egyszerű játékkonzol, a Microsoft a termék életciklusának előrehaladtával előtérbe helyezi az online multimédia szolgáltatásokat. A cég most bejelentette, hogy jövő tavaszig különböző országokban összesen több mint 40 új nem-játékos alkalmazás jelenik meg a konzolra.

Összesen 43 alkalmazást tartalmaz az a lista, amit a Microsoft most hozott nyilvánosságra. A bemutatott programok célja, hogy az Xbox-felhasználók aktívan használják konzoljukat, akkor is ha esetleg a játékok nem, vagy már nem kötik le őket. Az Xbox stratégiai marketing vezetője, Yusuf Mehdi a Los Angeles Times-nak nyilatkozta még idén márciusban, hogy egy átlagos Xbox Live előfizető havonta 84 órát tölt a konzol előtt. Ennek az időnek több mint fele részében nem játszik, hanem zenét hallgat vagy videót néz, nem csoda, ha a cég tovább erősíti ezt a területet.

A Microsoft az utóbbi évben komoly erőfeszítéseket tett a nem-játékos tartalmak mennyiségének növelése érdekében. Ennek volt egyik mérföldköve az új kezelőfelület is, ami október óta érhető el. Ez leginkább a Windows Phone csempés kialakítását követi, mindenesetre látványosan elfordult a Microsoft a játékos, gyerekesebb, rajzosabb, pontok köré fókuszált menük felől az általánosabb, tartalom és alkalmazásközpontú interfész irányába. Ezzel a frissítéssel már bemutatkozott néhány komolyabb tartalomszolgáltató, igaz főként az Egyesült Államokra korlátozódott a használhatóságuk. Ilyen például az ESPN sportcsatorna vagy a Hulu Plus on demand videószolgáltatás, de az NBA alkalmazás Magyarországon is elérhető például.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A tegnapi frissítés már ennél sokkal messzebbre mutat. A legfontosabb hír, hogy ezentúl az Xboxon is elérhető a SkyDrive, aminek segítségével a felhasználók a PC-n, tableten, okostelefonon tárolt adatokat, zenéket, képeket, videókat a cloud segítségével egyszerűen elérhetik a tévére kapcsolt konzoljukról is.

A tévés tartalmak a mostani 40-es listában is túltengenek, jön például a francia ARTE, Canalplay Infinity, a skandináv országokban az HBO Nordics, Nyugat-Európában a Livesport.tv, az USA-ban az MTV. A klasszikus VOD-szolgáltatók közül bekerült a a Vimeo, Indieflix, VIVO Play, míg a zenei kínálatot a Deezer és a Napster erősíti. A bejelentett új alkalmazások közül néhány azonnal elérhetővé válik, de a teljes repertoár csak 2013 tavaszára lesz elérhető. A listában nagyon kevés olyan van, ami nem csak 1-1 országot, hanem egy teljes régiót, esetleg az összes Live-országot lefed. Specifikus magyar tartalmi alkalmazás nincs is köztük, de érdemes végigböngészni Larry Hryb, a Microsoft Xbox programigazgatójának blogbejegyzését, ahol nem csak a lista, de rövid leírások is megtalálhatóak arról, hogy melyik név mit takar.

Ez a felhoztatal jó kindulási alap arra vonatkozóan, hogy mit várhatnak a felhasználók a jövőben, valószínűleg a regionális tartalomszolgáltatás bővülni fog. Főként azért is, mert a pletykák szerint a következő generációs Xbox még több mint egy évnyi távolságban van, így egyre inkább erősíteni kell a márkát, hogy ne süllyedjen el idő előtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról