Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 12. 11:00

Megszületett az egységes európai szabadalmi rendszer

Újabb lépést tett a töredezett európai üzleti élet összeolvasztására az Európai Unió. A Parlament által elfogadott új szabályozás a szabadalmi rendszereket teszi egységessé, egységes bejegyzéssel és igazságszolgáltatással.

Kedden az Európai Parlament megszavazta az egységes európai szabadalmi rendszer megteremtését. Az új rendszerben a feltalálók közvetlenül az Európai Szabadalmi Hivatalhoz fordulhatnak, és ott, egyszeri ügyintézéssel szerezhetnek szabadalmat az adott találmányra. Az így megszerzett szellemi tulajdon az EU 27 országából 25-ben lesz érvényes, mivel Olaszország és Spanyolország beleegyezése hiányában nélkülük jön létre a rendszer. A két ország tiltakozásképp vonult ki az egyezményből, mivel az olasz és spanyol nyelv nem kapott helyet az angol-francia-német nyelveken működő rendszerben. Az egységes szabadalmi rendszer újdonsága egyébként pontosan a nyelvek számának megkurtítása, a feltalálónak csak ezen a három nyelven kell benyújtani az adott szabadalmat, ami jelentős költségcsökkentést és hivatali egyszerűsítést jelent.

Az egységes szabadalmi rendszert három külön szabályozás alkotja meg, ezek egyenként a szabadalmi rendszert, a nyelvekre vonatkozó előírásokat és az egységes szabadalmi igazságszolgáltatási rendszert hozzák létre. Ez utóbbit az Európai Szabadalmi Bíróság testesíti majd meg, amely Párizsban székel majd, és fiókszervezeteket üzemeltet Londonban, illetve Münchenben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az egységes rendszer támogatói szerint az új szabályozás legfontosabb hozadéka, hogy a feltalálók számára látványosan leegyszerűsödik és olcsóbbá válik az ügyintézés. Jelenleg a teljes Európára kiterjedő védelem megszerzése mintegy 35 ezer euróba kerül, ez az összeg 2014 után 4700 euró környékére esik. Az egységes bírósággal a szabadalmi védettség kikényszerítése is sokat egyszerűsödik, elegendő egyetlen eljárást indítani, feleslegessé válik a tagországonként külön indított szabadalmi pereskedés.

Az európai zöldek szerint az egységes rendszer megteremtése ugyanakkor számtalan problémát felvet. A szabályozás szerintük jogi bizonytalanságot vezet be, és problémás az Európai Szabadalmi Hivatal és a szabadalmi bíróság jogi státusza is, mivel azok nem az Európai Unió intézményeiként, hanem az EU-tól függetlenül jönnek létre. A szkeptikusok szerint az elfogadott szabályozás még meglehetősen hiányos, a részleteket a 2014-es indulásig kell kidolgozni, például hogy ki és hogyan működteti az egységes bíróságot, hogyan válogatják a bírókat. Ugyanilyen hiányos jelenleg a szabadalmi rendszer is, a procedurális finomságokat egyelőre a megszavazott szabályozás nem tartalmazza a kritikusok szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról