Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 7. 13:02

Precízebb lett a magyar Google Maps is

Az Apple Maps fiaskóján jól látszik, hogy mennyire fontos és alapvető szolgáltatás ma már az okostelefonos térkép. Ugyan sokat beszélünk a kinézetről és a funkciókról is, de hosszú távon valójában az adatbázis minősége az egyetlen, ami számít. A Google is gőzerővel dolgozik azon, hogy a térképe a legjobb maradjon, a napokban élesedett frissítés Magyarországon is fontos változásokat hozott.

A Google Mapset világszerte több, mint 1 milliárd ember használja minden hónapban a cég bevallása szerint. Ahhoz, hogy ezek az emberek elégedettek legyenek, csupán arra van szükség, hogy ezek a térképek és a mögöttük álló földrajzi és egyéb adatok pontosak, frissek és jól használhatóak legyenek. Szerencsére nem áll meg az élet azután, hogy egy ország utcaszintű térképet kap, mindig lehet részletesebb és használhatóbb adatbázist készíteni. Tegnap 10 ország, köztük hazánk kapott új adatbázist Andorra, Bulgária, Észtország, Gibraltár, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország mellett.

A frissítés azért is fontos, mert az úgynevezett “Ground Truth” kezdeményezés normái szerint készült el. Ez a projekt 2008 óta fut, aminek során a Google Maps szakemberei beszerzik a hivatalos forrásokból a lehető legpontosabb térképforrásokat, amiket aztán algoritmusokkal dolgoznak fel, további adatokkal (műholdas, repülőgépes és StreetView képek) vetnek össze, illetve emberi munkát is felhasználnak, hogy a valósághoz legjobban közelítő térkép jöjjön létre. A valósághoz pedig hozzátartoznak az utcák mellett például azok az információk is, hogy egy adott helyen milyen üzletek, cégek találhatóak.

Nem tévedünk el a temetőben és a kórházban sem már

Sőt, a gyalogösvények, parkok, átjárók, sikátorok, kerékpárutak, vagy éppen magánterületeken lévő közlekedésre szánt helyek is fontosak. Egy üzletközponton, kórházon, temetőn, egyetemi campuson belül is közlekedünk, sőt, a legtöbb ember éppen ilyen helyekre szeretne eljutni, nem túl különleges igény, hogy az út és a tervezhetőség ne szűnjön meg a közút határán.

Magyarországon is eljutottunk végre eddig a mélységig. Ugyan publikus Street View továbbra sincs hazánkban, de a Google kamerás autói többször átfésülték Magyarország útjait is és az eddig nem feltárt, de idegenforgalmi vagy egyéb szempontból fontos területek is felkerültek a térképre. Ilyen például a Budapesti Műszaki Egyetem campusa, az Infopark, a Szent János Kórház, a Margitsziget. Vidéken könnyebben boldogulhatunk majd a Balatonfelvidéki Nemzeti Park területén, illetve az Egri Szépasszony völgyben, illetve az ország minden nagyobb temetőjének belső útjai is láthatóak már.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A több száz ember munkájának gyümölcse, hogy ezek a helyeket is számításba veszi majd az útvonaltervező, illetve a Ground Truth kezdeményezés részeként gazdagított cég- és üzletlista segíti a helyi lakókat és a turistákat is. Ahogyan az illusztráción is látható, a Google autók fényképei alapján pontosan azonosították a cég mérnökei az üzletek helyeit, így már csak arra kell figyelni, hogy a keresett címet pontosan írjuk be, nagyobb városokban különös tekintettel az irányítószámra, kerületre, városrészre.

Hibajavítás, akár percek alatt

Ha pedig még a frissítés után is tévedést észlel valaki, akkor a fent sorolt országokban is végre megjelent a hibajelentés funkció. A klikk után leírhatjuk, hogy milyen problémát észleltünk és a Google erre a feladatra dedikált munkatársai kezelik a problémát. Hazánkkal együtt már 40 országban működik a precízebb térkép és a folyamatos javítás, így végre nálunk sem kell 1,5 évet várni, mire egy újonnan átadott út vagy például körforgalom digitálisan is megjelenik. A frissítéssel kapcsolatban további képek itt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról