Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 7. 16:31

Mezei felhasználók hóna alá nyúl az NVIDIA

Jövőre elindul végre az NVIDIA GeForce Experience szolgáltatása, amely a kezdő szintű felhasználók számára könnyítené meg a játékok alatt a grafikus beállítások optimalizálását. A szolgáltatás jelenleg zárt béta állapotban működik.

Elindult zárt béta állapotban az NVIDIA GeForce Experience szolgáltatása, amely automatikusan képes a felhasználó videokártyájához és játékaihoz az optimális beállításokat letölteni. Az NVIDIA adatai szerint a felhasználók jelentős része nem használja ki a számítógépében található GPU erejét, a játékokat alapbeállítások mellett futtatják, ez pedig rendszerint gyengébb képminőséget nyújt, mint amire a gép amúgy képes lenne. A problémát az optimalizált beállítások automatikus alkalmazása jelentené, erre készített szoftvert a gyártó.

Kézzel optimalizált beállítások

A szolgáltatás által letöltött beállítások nem automatikusan jönnek létre, azt az NVIDIA szakemberei manuálisan, aprólékos optimalizálással rakják össze azokat. A cég szerint minden egyes játékban megkeresik a különösen erőforrásigényes részeket, ezekben a jelenetekben kell jól teljesítenie a beállításoknak. Ezután a játék típusától függően meghatározzák a cél képfrissítési sebességet (40-60 FPS átlag, 25 FPS minimum), majd következik a különböző beállítások aprólékos kiegyensúlyozása úgy, hogy az adott képsebesség mellett maximális minőséget nyújtsa a hardver.

(forrás: The Verge)

Ez utóbbi, a minőség és a sebesség kiegyensúlyozása igazából az a feladat, amelyet az NVIDIA átvállal a felhasználóktól, az aprólékos finomhangolást és esetenként komoly műszaki háttértudást igénylő munkát ugyanis nagyon kevesen végzik el, így vagy a számítógép tudását nem használják ki eléggé, vagy gyenge felhasználói élményben részesülnek. A GeForce Experience arra is vállalkozik, hogy megoldja az automatikus meghajtófrissítéseket, amelyeket a háttérben tölt le és a felhasználó beleegyezésével telepít.

Hardverhez a profilt

A GeForce Experience telepítését követően feltérképezi a számítógépen található játékokat és leltárt készít a hardverről, majd letölti az adatbázisból a megfelelő beállításokat. A szoftver odafigyel például a kijelző natív felbontására és képarányára is, igyekszik a GPU teljesítményének függvényében maximális felbontáson futtatni a játékokat. Az NVIDIA álláspontja szerint a szakértők által megállapított "optimális" beállítások szigorúan a kezdő felhasználóknak szólnak, a haladó, hozzáértő játékosok a legtöbb esetben saját preferenciákkal rendelkeznek, így számukra továbbra is a manuális finomhangolás a legcélravezetőbb.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A GeForce Experience mögötti kihívást a PC-s világ sokszínűsége jelenti, az adatbázisnak minden hardverkombináció esetén tudnia kell, hogy az adott játék milyen beállítások között fut a legjobban, vagyis CPU-GPU-kombinációkat, a rendszer és a videokártya memóriáját is figyelembe kell vennie. A problémát az NVIDIA egy hatalmas moszkvai számítógépes központtal oldotta meg, ahol rengeteg különböző hardverkombinációt képes szimulálni és ezeken automatizált renderteszteket futtatni, így a szakemberek számára gyakorlatilag korlátlan mennyiségű adat rendelkezésre áll a játékok teljesítményigényéről - a GPU-k egyes elemeit például szoftveresen tiltják le, így "állítanak elő" gyengébb teljesítményű modelleket.

A GeForce Experience működéséhez Fermi vagy Kepler sorozatú GPU-ra van szükség. A rendszer támogatja az asztali és a mobil processzorokat is, azonban SLI konfigurációkat (a GTX 690-et leszámítva) még nem, és sztereoszkopikus 3D-re is tanácstalan marad. Értelemszerűen a szoftver az AMD grafikus lapkáit nem támogatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról