:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 6. 12:43

Hihetetlen de igaz: nőtt a magyar szerver- és tárolópiac

Az IDC adatai szerint a harmadik negyedévben mintegy 15 százalékkal nőttek a szervereladások Magyarországon. Az x86-on kívüli világban szinte már csak az IBM jut szóhoz.

Az IDC harmadik negyedéves adatai szerint a világpiacon enyhén csökkentek a szervereladások, Magyarországon azonban meglepő módon erősödött a piac. A piackutató cég szerint hazánkban éves szinten mintegy 15 százalékkal nőtt a leszállított gépek száma, megközelítve az 5 ezer darabot.

"Mostanra ért be néhány nagyobb projekt főként a pénzügyi szektorban, ami ha nem is kimagaslóan, de megnyugtatóan megdobta a magyar piacot" - mondta a HWSW-nek Bagi Bence, az IDC Hungary elemzője. "Emellett  az erősödésben az is szerepet játszott, hogy önmagához képest a Fujitsu az igen jó ár/érték arányú szervereivel képest volt az előző év azonos időszakához viszonyítottan 76 százalékot erősödni." Bagi Bence szerint a gyártók jelenleg annak örülnek, hogy az alacsonyabb értékű szerverekből többet tudnak eladni.

Pontos részesedési adatok nélkül Bagi Bence azt is elárulta, a magyar szerverpiacot továbbra is a HP vezeti, második a Dell, harmadik pedig az IBM, az eladott gépek száma és értéke alapján egyaránt ez a rangsor. Az IDC számaiból kiderül, Magyarországon mér régóta csak az IBM tud nem x86-os szervert eladni, a néhány tucat gépes piacon a Nagy Kék szinte monopolhelyzetbe került, miután az Oracle az Itanium támogatásának felfüggesztéséről szóló bejelentésével alávágott a HP-nak. A HWSW értesülései szerint a SPARC T4-alapú gépek eközben jól fogynak, ami némileg ellentmond a piackutató cég információinak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalati tárolók piaca is látványosan növekedett itthon a harmadik negyedévben, az egyre növekedő mennyiségű adattal a szervezeteknek lépést kell tartaniuk. Az IDC számai szerint a leszállított kapacitás meghaladta a 9 ezer terabájtot, éves szinten a növekedés 45 százalék feletti. Az értékesítési darabszámok 23 százalékkal 2 ezer fölé nőttek, azonban ez csalóka, mivel tartalmazza a kisvállalati és SOHO kategóriás NAS-okat is. A piac értéke több mint 20 százalékkal magasabb mint egy éve.

A gyártók bevétel szerinti rangsorát az EMC vezeti, részletes adatok híján csak gyanakodni tudunk arra, hogy ahogy a világon máshol, itthon is a Data Domain dobja meg a gyártó számait, amely nem klasszikus tároló, hanem deduplikációs eszköz. A második helyen az IBM áll, főleg a szárnyaló StorWize V7000 eladásoknak köszönhetően, majd a Fujitsu következik, amelynek Eternus CS és DX rendszerei iránt egyaránt élénk érdeklődés mutatkozott - persze a hazai piac mérete miatt aránylag kevés eszköz eladásáról beszélhetünk. A HP nem messze lemaradva követi a dobogósokat, a következő szereplők (Oracle, Dell, NetApp) viszont már jóval kisebb részesedéssel rendelkeznek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.