Szerző: Koi Tamás

2012. december 5. 14:32

Másfél milliárd eurós büntetést kapott a képcsőkartell

Jelentős összegű bírságot szabott ki az Európai Bizottság egy ma véget érő versenyügyi eljárásban összesen hét kijelző- és monitorgyártó cégre, illetve azok vegyesvállalatára. A cégek árrögzítés miatt közel 1,5 milliárd eurót fizethetnek.

Tekintélyes összegű büntetés lett a vége annak a versenyügyi eljárásnak, mely fogyasztói bejelentésre 2007-ben indult öt kijelző- és monitorgyártó ellen az Európai Unióban. A cégek az Európai Bizottság álláspontja szerint éveken keresztül egyeztették áraikat, ezzel jelentős mértékben sérültek a fogyasztói érdekek. A Bizottság az öt cégre összesen 1,5 milliárd eurós pénzbírságot szabott ki.

Az ügy pikantériája, hogy az érintett gyártók a katódsugárcsöves tévékészülékekbe és monitorokba passzoló képcsövek piacán fogtak össze, vagyis egy ma már gyakorlatilag egyáltalán nem létező technológia áll az ügy középpontjában. A vizsgálat végén ráadásul bebizonyosodott, hogy az árak egyeztetése 1996-tól 2006-ig folyamatos volt, emellett a piacot és a logisztikai feladatokat is felosztották maguk közt a gyártók, mindezt úgy, hogy mindvégig tisztában voltak azzal, hogy magatartásuk törvényszegő.

A tévés képcsöveket és a monitorokhoz gyártott képcsöveket összefogó két kartellben összesen hét multinacionális vállalat volt érintett, ezek közül a Chunghwa, a Philips, az LG és a Samsung SDI mindkét kartellben részt vett, a Panasonic, a Toshiba, az MTPD (ma már a Panasonic tulajdona) és a Technicolor csak a tévés képcsöveket érintő kartellben volt érintett. Az eljárásban a Chunghwát leszámítva mindegyik céget pénzbírsággal sújtották, a legnagyobb összeget végeredményben a Philipsnek kell majd fizetnie.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Európai Bizottság nyilatkozata szerint a Chunghwa azért mentesült száz százalékban a bírság fizetése alól, mert a cég juttatta el a bizonyítékok nagy részét a Bizottság számára, míg más kartelltagok kisebb-nagyobb mértékű engedményt kaptak az együttműködésért cserébe. A Chunghwának egyébként nagyságrendileg 15-20 millió euró büntetést kellett volna fizetnie, ha nem mentesült volna a bírságfizetés alól.

Joaquín Almunia, a Bizottság versenyügyi biztosa a döntés kapcsán kiemelte, a bírság mértékét az alapján határozta meg az Európai Unió végrehajtó szerve, hogy a vizsgált időszakban a katódsugárcsöves tévék és monitorok népszerűsége a csúcson volt, emellett a képcsövek ára jelentős részét (50-70 százalékát) tette ki a készülékek fogyasztói árának.

Az árkartellel kapcsolatos EB-döntés kimenetele aligha volt kétséges, szakértők már november elején jelezték, hogy a Bizottság hatalmas bírság kivetésére készül az érintett cégekkel szemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról