Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 6. 08:03

LeWeb: Furcsa szerkezetek jönnek

A párizsi konferencián a befutott vállalatok mellett bőven van hely a közeljövő ígéreteinek is. Nem vad ötletekről, hanem már létező, megvásárolható termékekről van szó, amik át mertek lépni a biztonságos termékfejlesztési zónán. Innováció vagy őrültség?

Az idei LeWeb konferencia vezértémája az Internet of Things, azaz a világháló új korszaka, amikor a kommunikáció nem elsősorban egy személy és egy tartalom, nem is személyek között zajlik, hanem gépek cserélnek adatokat egymással. Ennek a korszaknak egy elkerülhetetlen velejárója, hogy még az eddig érintetlenül hagyott hétköznapi területeken is megjelenik az informatika, mindenféle kütyük vesznek minket körül, alkalmazásokon keresztül kezeljük használati tárgyainkat, mondhatni magunkat is.

A konferencia egyik előadója, Amber Case, cyborg antropológus egyenesen azzal kezdte előadását, hogy mindannyian cyborgok vagyunk, amennyiben a cyborg egy ember-gép hibrid, ami különleges feladatokra és körülményekre teszi alkalmassá az egyébként puhány emberi szervezetet. Az okostelefonunk révén máris megvalósítjuk ezt az elvet, de a következő években az eredetileg telefonálásra használt zsebkütyü átalakul „a valóság távirányítójává”.

Muse: agyhullámok és az okostelefon

Az érdekes kütyük közül a legizgalmasabbat Ariel Garten, az Interaxon vezérigazgatónője mutatta be. A modern hajráfnak tűnő eszköz, a Muse nem más, mint egy Bluetooth-on keresztül okostelefonhoz, tablethez csatlakoztatható EEG, vagyis elektro-enkefalográf. A szenzorok képesek az agyhullámokat érzékelni, amit a szoftver vals időben megjelenít és az alkalmazások számára közvetíti. Egyelőre még nem arról van szó, hogy egy eszköz közvetlenül kiolvasná a gondolatainkat, mindössze az aktivitások intenzitása, változásai érzékelhetőek. A különböző minták elemzése révén ez viszont már alkalmas egyszerű feladatok elvégzésére, lehetséges például egyszerű játékokat vezérelni vele, de nem lehetetlen egy könyvolvasó alkalmazásnál megoldani a lapozást sem.

Ariel Gartner a LeWeb konferencián tartott demójában az emotype funkciót mutatta be, ami azt ígéri, hogy egy szöveg gépelése közben tipográfiai jellemzőkkel reprezentálja az író érzelmeit, a betűméret és betűtípus változásával érzékeltetve, hogy mi fontos, mi izgalmas, mi vidám vagy éppen mi szomorú. A lehetőségek persze szinte végtelenek, mivel a Muse nevű eszköz csak egy szenzor, ami adatokat közvetít, s a fejlesztők számára szabadon elérhető SDK-n keresztül bárki programozhat rá képességeket. Érdekes lenne például egy videómegosztón vagy bármilyen tartalomszolgáltatásnál, ha nem kézzel kellene lájkolni vagy tiltani egyes tartalmakat, hanem az érzékelőn keresztül a szolgáltatás az őszinte véleményünket tárolná el és később a személyes ajánlások az igazi érzelmeink alapján érkeznének.

A tervezés során az ilyen felhasználás volt a cél, ezért az eszköz könnyű, szép és egyszerű. Nem kell konfigurálni, kapcsolgatni, állítani, egyszerűen fel kell venni mint egy hajpántot. Ariel Gartner szerint egy távolra mutató fejlesztésről van szó, ami láthatóvá teszi a most láthatatlan részleteket. Az agyi aktivitások monitorozásából hasznos vagy éppen szórakoztató statisztikák készülhetnek, de akár memóriafejlesztésre, koncentrációs tréningre is használható. A 200 dolláros ár pedig nem is túl elrettentő.

Ubooly: tanulást segítő okosplüss

Egy másik eszköz, ami bemutatkozott a konferencián, az Ubooly nevű játékkiegészítő. Ez valójában nem más, mint egy szoftver kiegészítve egy plüssfigurával, a plüssjátékba egy iPhone-t dugva viszont egy okos játék születik. Az elv hasonló a magyar Carnation műhelyében készülő Totoya Creatures-höz, de annál sokkal komplexebb. Az Ubooly egy aranyos állatka, ami 4 évesnél idősebb gyerekek számára lehet igen hasznos. Az állatka nem csak beszél, mint a legtöbb játék, hanem értelmez is. Kérdez az embertől és válaszol is neki. Igyekszik, próbálkozik. Ha nem akarunk mesét, akkor vicces dolgokat mondd, vagy ha azt sem, akkor játszani akar.

Az okostelefon Wi-Fi-n keresztül kapcsolódik a hálózathoz, ahonnan további tartalmak érkezhetnek rá, illetve a szoftver képes az online adatbázisokat használni arra, hogy még okosabb legyen. A fejlesztők ígérete szerint minden hónapban újabb tartalomcsomagok érkeznek a szoftverhez, amik egy része ingyenes, míg másokért fizetnie kell a szülőknek. A tematika viszont széles. Ha kell az Ubooly dinoszauroszokról beszélget, de tud nyelvet oktatni, ahogyan fizikát is vagy földrajzot is.

Sőt, egyéb hétköznapi képességekkel is felvértezhető a plüss-szörny. Ha kell, akkor felolvassa az üzeneteinket, a felnőttek pedig használhatják az autóban navigációként - térkép mutatása helyett sokszor elég lenne, ha szólna, hogy merre kell kanyarodni. A plüssjószág egyébként már rendelhető, mindössze 30 dollárba kerül, s ha valakinek van egy felesleges iPod Touch eszköze, akkor egészen olcsón összehozható vele egy okos játék. A cég üzleti modellje nem a tok értékesítésére fókuszál, hanem a fizetős tartalmakból szeretne profitot termelni.

05:58
 

Ubooly iPhone Cuddly Toy Review (FGTV 2.8)

Még több videó

A harmadik érdekes találmány a 125 éves villanykörtét szeretné leváltani. A Lifx nevű startup programozható, API-n keresztül vezérelhető izzókat fejleszt, s a vállalkozáshoz a Kickstarteren eddig 1,3 millió dollárt gyűjtött, ami az OUYA után a következő óriás robbanásnak tűnik.
Izzókat már 125 éve használunk, s ugyan a technológia fejlődött, az alapelv változatlan maradt, Ha áramot kap a lámpa, akkor világít. Ezt mindössze annyival csavartuk meg 125 év alatt, hogy a fényerő változhat, illetve egyre kevesebb elektromosságból egyre nagyobb fényerőt tudunk kinyerni.

Lifx: Okoslámpa

A Lifx viszont a ledes fényforrások okos változatának is az alapvető feladata, hogy világítson, ugyanolyan foglalatba csavarható és ugyanúgy kapcsolható. A különbség annyi, hogy az API-n keresztül teljes mértékben vezérelhetőek: azon túl, hogy mondjuk távolról vagy épp automatizáltan kapcsolhatjuk ki és be őket, akár az is megoldható, hogy különböző feltételek teljesülése esetén jelzéseket küldjenek.

Az egyszerűség kedvéért a konferencián bemutatott példa arról szólt, hogy ha például egy Twitter-üzenetünk érkezik, akkor kék fényjelzést kapunk, ha e-mail jön, akkor pirosat, ha pedig indulnunk kell egy találkozóra, akkor pedig elkezdhet villogni a lámpa. A lehetőségek itt is végtelenek, hiszen az API nyitott, a funkciók elé bárki bármilyen szolgáltatást építhet. Persze ennél egyszerűbb dolgokra is használható: az okotelefon appon keresztül egy színpalettán bárhova bökve választhatjuk ki a hangulatunknak megfelelő fényt, de egy kis barkácsolás után akár a zene ritmusára pulzáló fények is előcsalogathatóak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A megoldás működik iOS és Android eszközökről is, a kommunikáció Wi-Fi-n keresztül zajlik. Egyelőre az izzók még csak előrendelhetőek és igen drágák: egy két darabos csomag 119, a négyes pedig 196 dollárba kerül és a viszonteladóknak kínált százas kiszerelés esetén is marad az 50 dolláros darabár. A LED-es technológiának köszönhetően viszont akár 25 éves élettartama is lehet, ami már akkor sem rossz ajánlat, ha valaki nem akarja okostelefonról kapcsolgatni. Az Androidról API-n keresztül vezérelhető fényforrásokkal egyébként az LG is kísérletezik egy ideje, bár a projekttel kapcsolatban az elmúlt évben semmilyen új hír nem érkezett.

04:36
 

LIFX - The Light Bulb Reinvented

Még több videó

Bármi megtörténhet és annak az ellenkezője is

A felsoroltakon kívül tucatnyi egyéb érdekes innováció tűnt fel a LeWeb idei felhozatalában, némelyik fontosabb kérdéseket feszegetve, némelyik pusztán szórakoztatva. A közös nevező mindegyikben, hogy a már meglévő infrastruktúrát, amit az okostelefonok, a felhőszolgáltatások és a vezeték nélküli megoldások adnak, valami egészen meglepő, de mégis hétköznapi dologra kezdik használni. A közeljövő startupjainak végtelenül nagy lehetőség, hogy a fizikai világ digitális újra strukturálása most történik. Még sok helyen nincsenek győztesek és ezrével vannak érintetlen tematikák, ahol még lehet nagyot alkotni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról