Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 5. 12:04

Óvatosan növekedik itthon a Fujitsu

A kedvezőtlen piaci körülmények közepette is növekedni tud Magyarországon a Fujitsu Technology Solutions, hangzott el a vállalat mai évértékelő sajtótájékoztatóján.

Poros Gábor ügyvezető szerint a magyar informatikai piacon 2012-ben a gazdaság válság miatt minden területen érzékelhetően csökkent a kereslet, a Fujitsu azonban ilyen körülmények között is szerény növekedésre számít. A vállalat március 31-én zárja idei pénzügyi évét, amely során minden bizonnyal el fogja érni a korábban kitűzött 10 százalékos bevételnövekedést. Poros ezt arra alapozza, hogy hogy hazánkban a szervezetek jó része 2008 óta halogatja IT-eszközeik frissítését és új technológiák bevezetését. Az IT-infrastruktúrák többségében elavultak, költségesen üzemeltethetőek és egyre kevésbé felelnek meg a gyorsan változó követelményeknek.

A Fujitsu vezetője szerint a szűkös IT-büdzsék közepette ezért ma már "nincsenek tabutémák", ha költségcsökkentése kerül a szó, a korábban egy adott technológiához foggal-körömmel ragaszkodó vállalatok is felülvizsgálják a döntéseiket és váltanak, ha kézzelfogható költségelőnyöket kínál számukra egy új megoldás. Felértékelődnek az infrastruktúra-konszolidáció, a virtualizáció szerepe, mondta el Poros, emellett a vállalatok nyitnak a mobilitás felé is, amely a dolgozók termelékenységét fokozhatja.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A korábbi években, a Fujitsu Siemens korszakban a vállalat árbevételének túlnyomó többsége PC-eladásból származott, azonban a Siemensszel történt szakítást követően a stratégiai fókusz a magasabb hozzáadott értékű átfogó megoldások szállítására, és a szolgáltatásokra került. Poros Gábor tájékoztatása szerint a jelenlegi üzleti évben a Fujitsu Technology Solutions Kft. bevételének nagyobb részét már a vállalati megoldások és a szolgáltatások adják, a kliensértékesítés aránya 40 százalék körüli.

A legnagyobb növekedést a tárolók területén érte el a Fujitsu, hangzott el a sajtótájékoztatón. A vállalat egy év alatt több mint kétszeresére növelte a tárolóeladásokból befolyó bevételét, Poros szerint az évek óta tartó lendületes növekedés oka, hogy a Fujitsu tárolók korábban nemigen voltak ismertek Magyarországon, bevezetésük óta viszont az Eternusokat kis- és középvállalatok, nagyvállalatok és kormányzati szervek is szívesen vásárolják a növekedő mennyiségű adatok biztonságos kezelésére. A szolgáltatások terén 21 százalékos, a szerverek terén pedig 11 százalékos éves növekedést ért el a Fujitsu.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról