Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 5. 10:39

Megnyílt a Socl a nyilvánosság előtt

Tegnaptól hivatalosan mindenki számára elérhető a Microsoft Socl, a redmondiak kísérleti közösségi oldala. A szolgáltatásban találtunk ígéretes elemeket, egyelőre a siker a felhasználókon és az algoritmuson egyaránt múlik.

A Microsoft Socl (ejtése mint social) 2011 decemberében indult, meghívásos alapon. A rendszerbe akkor elsősorban Microsoft-alkalmazottak illetve néhány egyetem hallgatói tudtak belépni, idővel azonban fokozatosan tágult a meghívottak köre, több körben egyre több meghívót osztott szét a rendszer. Mától azonban mindenki számára elérhetővé vált a Socl, a kísérleti státusz azonban maradt. A rendszerbe Facebook vagy Microsoft azonosítóval lehet belépni, külön regisztrációra nincs szükség.

A Socl egy igen érdekes kezdeményezés, a keresés és a közösségi aktivitás közötti átfedést próbálja meglovagolni, ilyen értelemben tehát nem a Facebook és a Google+ kihívója, inkább a Pinterest és a hozzá hasonló, elsősorban vizuális tartalmakra utazó oldalak ellenfele lehet, de a Tumblrhez is köti néhány funkcionális hasonlóság. A szolgáltatásban a Twitterhez hasonlóan követhetünk más felhasználókat, de témákat is, így a "hírfolyamban" folyamatosan van tartalom, még akkor is, ha épp egyetlen ismerősünk sem használja a szolgáltatást. Ez elegáns megoldás a tyúk-tojás problémára, az új felhasználók sem kapnak üres oldalt, így elkezdhetik használni a szolgáltatást gyakorlatilag azonnal.

Szép, és akár képes Twitterré is kinőheti magát.

A szolgáltatás lelke az új poszt építésére szolgáló felület, amelybe saját tartalmat is beszúrhatunk, de a Bing kereső teljes kínálatát használhatjuk képek és egyéb tartalmak keresésére. A különböző forrásokból összeollózott bejegyzést pedig fel is címkézhetjük, így az adott címkét követő felhasználók számára elérhető és olvasható lesz. A Tumblrhez (és nemrég a Facebookhoz) hasonlóan mások bejegyzéseit újraposztolhatjuk saját megjegyzéssel, a nekünk tetsző posztokat pedig "lájkolhatjuk", a Socl-ben ez a "this makes me smile" gomb.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Socl tavalyi debütálásakor még erősen Facebook-szerű designt kapott, azóta ezt teljesen újrarajzolta a fejlesztő csapat, mára teljesen illeszkedik az oldal az új modern (a Metro új neve) felülettervezési koncepcióba, a csempéktől a betűtípusokig. A Socl fejlesztéséért egyébként a FUSE Labs felel, a csapat a közösségi szolgáltatásban számos ötletét vonta össze, így a Montage fotókollázs és a Kodu játékprogramozási projekt egyes elemei is átkerültek. Technikai szempontból érdekes, hogy a Socl nagyrészt TypeScript nyelvet használ, a Microsoft által fejlesztett új nyelv a JavaScripttel visszafelé kompatibilis, ahhoz azonban fontos új funkciókat ad.

A Microsoft próbálkozása igen érdekes eredményt hoz, a Socl valahol a közösségi oldalak, a hagyományos keresők és a Reddit és Twitter-féle közösségi tartalomszelekció közötti metszéspontban helyezkedik el. Ahogy egyre több felhasználó fogja majd használni, várhatóan a fontos és érdekes hírek kapnak majd relevanciát, sok-sok képpel és érdekes beszélgetésekkel. Egyelőre a szolgáltatást tesztelő felhasználók kevéssé érdekes próbabejegyzései uralják a felületet, valamiért a Microsoft algoritmusa valamiért nekünk a vietnámi felhasználók posztjait tartotta érdemesnek megjeleníteni. Remélhetően a rendszer hamarosan megtanulja megfelelően rangsorolni a posztokat relevancia és érték szerint és a következő nagy eseményről már a Twitterhez hasonlóan kvázi élőben lesz képes tudósítani - ezt a szintet kellene megütnie a Socl-nek, kérdés, hogy képes lesz-e rá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról