:

Szerző: Koi Tamás

2012. december 4. 15:36

Árban már szinte versenyképes a műholdas internet

Az újabb adatátviteli technológiáknak köszönhetően Magyarországon is egyre olcsóbbá és egyre gyorsabbá válik a műholdas internetelérés, olyannyira, hogy bizonyos területeken helyettesítheti a vezetékes internetet - persze csak korlátokkal.

Egyre kedvezőbb feltételekkel lehet hozzájutni Magyarországon műholdas internetszolgáltatáshoz - a technológia, melyért évekkel ezelőtt még csillagászati összegeket kellett fizetni, ma már a vezetékes internetszolgáltatásokhoz hasonló árszinten érhető el. Ennek ellenére a kétirányú műholdas adatforgalmi rendszerek továbbra is elsősorban akkor ajánlhatók, ha nincs más alternatíva.

Az ország egyik meghatározó műholdas internetszolgáltatója, a nagykereskedelmi és üzleti konstrukciókat egyaránt kínáló RG Networks lakossági ügyfeleknek kiskereskedelmi partnerén, a BTelen keresztül havi 10 ezer forintért kínál legfeljebb 8 Mbps feltöltési és 2 Mbps letöltési sávszélességet kínáló műholdas csomagot. A szolgáltató egészen 18 Mbps letöltési és 6 Mbps feltöltési sávszélességig tudja skálázni a végpontot, de itt már 50 ezer forintos havi díjat kér.

A műholdas internetszolgáltatás ezzel együtt is legfeljebb olyan területeken lehet életképes, ahol más internetszolgáltatás (vezetékes, mobil) nem, vagy nem kellő paraméterekkel működik. A csomagok kivétel nélkül forgalmi korlátosak, a legolcsóbb, 8 Mbps sávszélességű ajánlat 8 gigabájtos adatforgalmi keretet ad, a legdrágább, 50 ezer forintos csomagnál pedig 50 gigabájt a felső határ. A garantált sávszélesség a mobilnet-csomagokhoz hasonlóan rendkívül korlátozott, a rendszerben azonban többnyire bőven van tartalék, így csúcsidőszakban sem lassul be számottevően az internetkapcsolat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A műholdas internet új korszakát az SES Astra KU-sávon üzemelő Astra2Connect szolgáltatásának hazai megjelenése indította el 2010-ben. Alig egy évvel később elindult az internetszolgáltatás a Eutelsat (Skylogic) KA-sávon sugárzó műholdján, ami összességében nagyobb kapacitással tudta kiszolgálni a lefedettségi területet, ez pedig az árak jelentős csökkenéséhez vezethetett. 2010-ben 1 Mbps letöltési sávszélességű kétirányú műholdkapcsolatért még 20 ezer forintot kellett fizetni, ma ennél kevesebb pénzért ennek a sávszélességnek a 12-szeresét kapja a felhasználó.

A vezeték nélküli internetkapcsolat ezen formája a folyamatosan kedvezőbbé váló feltételek ellenére sem tekinthető széles körben elterjedtnek, sem hazánkban, sem más régiókban. Itthon az előfizetők száma alig pár ezer, ezek közt távoli telephelyekkel rendelkező vállalkozások, illetve vidéki önkormányzatok is találhatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.