Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 4. 11:03

Leskálázza telekom-részlegét a Nokia Siemens Networks

Nem látott fantáziát saját optikai hálózatos csoportjának fenntartásában a Nokia Siemens Networks, így eladták azt egy kockázati befektetőnek. Ettől függetlenül pedig feleslegessé vált a németországi szolgáltató központ is, ez utóbbit ezért jövő év végéig bezárják.

Folytatódik a masszív átstrukturálás a Nokia Siemens Networksnál. A Nokia és a Siemens 50-50 százalékos tulajdonában lévő vegyesvállalat gyors ütemben szabadul meg feleslegessé váló vagy alacsony profittartalommal működő divízióitól és a jövőben a mobil szélessávú hálózatok építésére és működtetésére fókuszál. Az átalakítás friss áldozata a cég optikai hálózatokkal foglalkozó és a német szolgáltatói központ, összesen szinte 3000 alkalmazottal.

Az NSN növekedését az új generációs rádiós hálózatok, az LTE húzta meg, az Egyesült Államokban, Európában és számos más piacon is beindult az ilyen rendszerek kiépítése, amelyből jól profitál a cég. Az NSN jelenleg (2011, bevétel szerint) holtversenyben a második legnagyobb telekommunikációs beszállító és szolgáltató a Huawei mellett, az Ericsson mögött.

Optikai részleg - eladva

A Nokia Siemens Networks tegnap jelentette be, hogy megválik optikai hálózatokkal foglalkozó csapatától. A vásárló a Marlin Equity Partners kockázati befektető, ennek megfelelően a részleget várhatóan alaposan átstrukturálják, pénzügyileg rendbe teszik és továbbadják egy szakmai befektetőnek. A másik kimenetel, hogy a munkavállalók nagy részétől megszabadulnak, a céget pedig darabokban értékesítik tovább.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A tranzakcióval az NSN mintegy 1900, elsősorban Németországban, Portugáliában és Kínában dolgozó alkalmazottjától szabadul meg. Ugyan a két cég nem adta meg a felvásárlási árat, a befektetési elemzők szerint mintegy 200 millió eurót kaphatott a finn-német vegyesvállalat. A végösszeg nagymértékben függ attól, hogy milyen szabadalmakat adott a divízió mellé az NSN.

A telekommunikációs óriás azzal indokolta az eladást, hogy a jövőben egyértelműen a mobil szélessávú technológiákra kívánnak fókuszálni, így a portfóliót megtisztítják a mellékessé váló egyéb tevékenységektől. Az NSN már egy ideje ezt a stratégiát követi, az elmúlt egy évben mintegy 14 300 alkalmazottól váltak meg, a harmadik negyedévben pedig hosszú idő után bevételnövekedésről és nyereségről is beszámolt a vállalat, a stratégia tehát egyelőre sikeresnek tűnik.

Német szolgáltatások - jövőre bezárva

Az NSN ma egy másik bejelentést is tett, bezárják a telekommunikációs szolgáltatói üzletág németországi bázisát. A döntést az indokolja, hogy a Deutsche Telekom, a divízió messze legnagyobb megrendelője a jövőben nem tart igényt az NSN szolgáltatásaira, és nem sikerült hasonló méretű szerződést aláírni más cégekkel sem. A döntés eredményeképp mintegy ezer német munkavállalót épít le az NSN 2013 végéig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról