:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. december 1. 09:58

Egymásra licitál a Google és az Amazon

A Google hét eleji árcsökkentésére az Amazon tegnap reagált, a keresőóriás azonban újra tromfolt, így megint a Google felhős tárhelye a legolcsóbb a piacon. A felhasználók csak nyernek, az adok-kapokban jó harmadával csökkent a kapacitás ára.

A héten bejelentett árcsökkentést újabbakkal fejelte meg a Google. A keresőóriás a hét elején mutatta be saját infrastruktúrafelhőjének újabb iterációját, a választható opciók számát megtízszerezte és jelentős mértékben, mintegy 20 százalékkal csökkentette a tárolókapacitás árazását és egy új terméket, az alacsonyabb rendelkezésre állást mutató DRA (Durable Reduced Availability) tárolókat is bemutott. A Google bejelentésének időzítése felért egy nyilvános hadüzenettel, a hét második felében indult ugyanis az Amazon nagy felhős dzsemborija, az 5500 részvevőt számláló AWS re:Invent konferencia.

A rendezvényen az Amazon sem maradt adós a válasszal, bejelentette, hogy saját tárolói árazását jelentős mértékben csökkenti - minden bizonnyal ezt a bejelentést akarta megelőző csapással semlegesíteni a Google. Eszerint az S3 tárolók ára 9,5 cent (első terabájt) és 5,5 cent (5 petabájt fölött) között változik havonta. Az Amazon a standard tárolón kívül még két lépcsőben kínál kapacitást, a csökkentett redundanciájú tároló (Reduced Redundancy Storage) könnyen újra előállítható adatokhoz ajánlott, ára azonban számottevően alacsonyabb, 7,6-3,7 cent között változik gigabájtonként havonta. A legolcsóbb kapacitást a Glacier Storage jelenti, amely foglalt kapacitástól függetlenül 1,1 cent gigabájtonként havonta, azonban szinte kizárólag archiváláshoz és biztonsági mentésekhez használható, az adatok elérése ugyanis akár órákig is eltarthat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google taktikája azonban nem jól sült el, az Amazon ugyanis alá tudott vágni a keresőóriás néhány napja bejelentett árainak. A viszontválasz így nem váratott magára, a Google újabb tíz százalékkal csökkentette a tárolók költségeit. Az első egy terabájt gigabájtonként 8,5 centbe kerül, ez skálázódik fokozatosan 5,4 centre (4,5 petabájt után) havonta. A DRA rendszert használva az árak 6,4 cent és 4,2 cent között változnak gigabájtonként havonta. Ezzel a harmadik körben már megint a Google áll nyerésre kapacitástól függően 2-11 százalékkal kínálja olcsóbban a tárolókat, mint a versenytárs.

Az árháború keveseket érintő adok-kapoknak tűnhet távolról, a Google bejelentése azonban arról tanúskodik, hogy tényleg nagyon komolyan átgondolta saját IaaS-stratégiáját és hajlandó késhegyre menő csatában bizonyítani az Amazon ellenében. Ebben a versenyben az Amazon egyelőre abszolút dominanciát élvez, az AWS jelenleg a felhős infrastruktúrák de facto szabványa, több százezer felhasználóval és prosperáló ökoszisztémával, amelyek kiválóan egészítik ki az Amazon saját kínálatát.

A Google ehhez képest relatív friss belépőnek számít a piacon, a cég az elmúlt pár évben platformszolgáltatására, az App Engine-re fókuszált, miközben az infrastruktúrát kínáló Amazon egyre inkább elhúzott. A Google nyáron ismerte fel a lemaradást, ekkor indult el saját IaaS rendszere, a Compute Engine, amelyet már egyértelműen az AWS-szel szemben pozicionál. Ebben a pozicionálásban segít a most kirobbant árháború is, így jelzi a cég, hogy felvette a kesztyűt és hajlandó messzire menni a felhasználók meggyőzésében.

Az Amazon árazása itt, a Google-é itt érhető el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.