Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 23. 13:04

Az év végén majdnem annyi tablet fogyhat itthon mint PC

Az IDC és a Gartner is a globális PC-eladások 8,5 százalék körüli visszaeséséről számolt be a harmadik negyedévben. Magyarországon ennél sokkal jobban csökkent a piac, ami részben a tabletek előretörésének is köszönhető. Az év végén majdnem annyi tablet fogyhat mint PC.

Az őszi negyedévben meredeken csökkentek a PC-eladások Magyarországon, derül ki az IDC adataiból. Az elemzőcég szerint 27 ezer asztali gép és 93 ezer notebook fogyott el a júliustól október végéig tartó három hónapban, a 120 ezer eladott PC összességében 21 százalékkal volt kevesebb mint tavaly. A desktop gépek eladásai több mint negyedével csökkentek, ahogy a vállalatok is egyre inkább előnyben részesítik a notebookokat az asztali PC-kkel szemben. Ugyanakkor a notebookok eladásai is visszaestek, de csak ötödével.

A hazai piacon a HP volt a vezető PC-gyártó a vizsgált időszakban, azonban részesedésben az előnye csak néhány százalékos a második helyezett ASUS-hoz képest, amelyet szorosan követ az Acer, a Lenovo és a Dell - az öt vezető gyártó kezében koncentrálódik az eladások 80 százaléka.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az EMEA régióban 7 százalékkal, a CEE régióban pedig 1 százalékkal csökkentek a PC-eladások az IDC szerint, a magyarországi 21 százalékos visszaesés tehát a globális és a regionális átlagot is messze meghaladja. Bagi Bence, az IDC elemzője a HWSW-nek elmondta, a csökkenés mögött itthon is hasonlóak az okok mint a világpiacon, a gazdasági bizonytalanság miatt a vállalatok óvatosan költenek és ez fokozottan igaz a fogyasztókra is. A lakosság a diszkrecionális jövedelmét pedig sokkal szívesebben költi jelenleg okostelefonokra és tabletekre, míg PC-re kevéssé hajlandó áldozni.

Robban a tabletpiac

Hazánkban a tabletek forgalma 58 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben, derül ki az IDC adataiból, és összesen 44 ezer darabot tett ki, vagyis minden harmadik eladott PC-re jut már egy tablet. A legtöbb táblagépet a Samsung értékesítette, a második a gyártók rangsorában a Concorde, megelőzve az Apple-t - az itthon értékesített készülékek háromnegyede csak Wi-Fi vezérlővel rendelkezik. Az év végére hatalmas robbanás várható ezen a piacon, az IDC szerint 60-70 ezer készülék eladására van kilátás, miközben a PC-eladások továbbra is csökkennek majd. Így akár az is előfordulhat, hogy majdnem annyi tabletet adnak el itthon a karácsonyi szezonban mint PC-t.

A harmadik negyedéves visszaesés kapcsán szóba kerül a Windows 8 rajtjára történő felkészülés, Magyarországon azonban nem valószínű, hogy az új operációs rendszer megjelenése és a rá épülő új típusú gépek beindítanák a vevők fantáziáját. "A Windows 8 kezdetben nem jelent olyan vonzó tényezőt, amely új gép vásárlására ösztönözné a vásárlókat, a terjedésben leginkább az játszik szerepet, hogy néhány gyártó, mint például a Dell, gyakorlatilag csak Windows 8-cal szerelt új gépeket forgalmaz a megjelenés óta" - mondta el lapunknak Bagi Bence. "Ugyanakkor akkora kampány a magyarországi launch-ot nem jellemezte, amely olyan nagy mértékben hastással lenne az eladásokra, az új rendszer nagyobb arányú felfutására még várni kell."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról