:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 22. 10:26

Megjelent a Linux Mint 14: Ubuntu konzervatívan

Az Ubuntu vitán felül az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció, azonban a Canonical által bevezetett Unity felhasználói interfész legalább annyi rajongót gyűjtött megjelenése óta mint ellenzőt. Utóbbiak érdeklődésére tarthat számot a Linux Mint, amely az Ubuntura épül, de hiányzik belőle a Unity.

2006-ban kezdte a pályafutását a Linux Mint, amely az Ubuntura épül, de saját útját járja. A két disztribúció között fontos különbség, hogy míg az Ubuntuban csak szabad szoftverek találhatók, a Linux Mintbe bekerülnek tulajdonosi elemek is, amelyek segítségével már az alapszoftver is képes DVD- és MP3-lejátszásra vagy Java futtatásra. A Mint egyes verziói női nevekről kapják a kódnevüket, a fejlesztők ábécésorrendben haladnak: a most megjelent 14-es verzió a Nadia nevet viseli.

Nincs Unity

A Linux Mint 14 az Ubuntu 12.10-re épül, ugyanazt a Linux kernelt tartalmazza és az alkalmazások is nagyjából azonosak - az asztali környezete azonban nem a sokak által gyűlölt Unity, hanem a GNOME Shell leágazásából létrejött Cinnamon 1.6 vagy a MATE 1.4, amely szintén GNOME-leszármazott.

A fejlesztők szerint a Cinnamon stabilabb lett mint az elődje. A környezet fájlkezelője a Nautilusból származtatott Nemo, amelyet a Mint fejlesztői hoztak létre, mivel nem értettek egyet a GNOME fájlkezelőjének fejlesztési irányaival. A Nemo továbbra is tartalmazza az eredeti program számos olyan funkcióját, amelyet a GNOME alatt már nem találunk meg (pl. kétpaneles megjelenítés). Jellemzője a Cinnamonnak még, hogy elnevezhetők a képernyők ("workspace"), és ezek az elnevezések meg is maradnak azt követően, hogy a felhasználó kilép vagy újraindítja az operációs rendszert - a GNOME 3-ban ez már nem így működik, amely miatt sok felhasználó fejezte ki nemtetszését.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Akinek nem tetszik a Cinnamon és ragaszkodik a GNOME 2 világához, az is megtalálhatja a számítását a Minttel, ugyanis a másik asztali környezet a MATE, amely a GNOME 2 továbbfejlesztésének tekinthető. A Linux Mint újdonságait felsoroló oldal szerint a MATE 1.4-es verziójában sok olyan hibát javítottak, amelyek már évek óta benne voltak a GNOME 2-ben, de azért új funkciók is kerültek bele.

A Linux Mint disztribúcióban az alkalmazások és csomagok kényelmes kezelésére a Software Manager szolgál. A 14-es verzióban ezt alaposan átdolgozták a "motorháztető alatt", ennek eredményeképp kevesebbszer fagy mint régen, állítják a fejlesztők. A szoftver teljes debconf-támogatást kapott, ami szükségtelenné teszi a Synaptic használatát a debconf-csomagokhoz. Érdemes megemlíteni, hogy a Software Manager alapértelmezetten rootként fut, így már nem kell minden szoftvertelepítéskor begépelni a jelszót.

Letölthető

Az operációs rendszer letölthető a Linux Mint projekt oldaláról 32 és 64 bites verzióban, Cinnamon vagy MATE desktoppal. A futtatásához 512 megabájt memória a minimum, de legalább 1 gigabájt javasolt, emellett elvárás legalább 5 gigabájt szabad lemezterület, na meg egy optikai meghajtó vagy USB-port a telepítőmédia "csatlakoztatásához". Akik a Linux Mint 14 RC-t használták, közvetlenül frissíthetnek a végleges verzióra az Update Managerrel, akik régebbi Linux Mintről térnének át, a MintBackup segítségével tehetik meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.