Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 21. 16:30

Ultrahangos érzékelési technológia a Snapdragonban?

Akár 3D-ben, érintés nélkül is képes követni beviteli eszközöket a Qualcomm által felvásárolt új technológia. Az szériaérett megoldás rendkívül pontos észlelést tesz lehetővé, ultrahangos alapokon.

Felvásárolta az izraeli EPOS Development cég egyik divízióját a Qualcomm - jelentette be a két vállalat. A tranzakció részletei nem nyilvánosak, így nem tudni, hogy az amerikaiak mennyit adtak a technológiát, szabadalmakat és fejlesztői csapatot is tartalmazó "csomagért". A Qualcomm érdeklődését az EPOS ultrahangos érzékelő technológiája keltette fel, amely szakít a jelenleg használatos kapacitív és rezisztív érintőkijelzők elektromos vezetésen alapuló megoldásával. A technológia használatával írásra alkalmas tollak, stylusok és érintős érzékelés integráltan megvalósítható - ígéri az EPOS.

Az ultrahangos pozicionáló technológia központi eleme a beviteli eszköz, amely folyamatos hangjeleket bocsát ki. A vevőegység érzékeli ezt a jelet és ebből számítja ki az eszköz távolságát és térbeli elhelyezkedését. A helymeghatározáshoz a rendszer figyelembe veszi a mikrofonok pozícióját és a hang terjedési sebességét is, így hajszálpontosan képes észlelni a jeladó helyzetét nem csak az érintőkijelzőn, hanem fölötte is. A technológia érdekessége, hogy a rendszer több jeladót is képes egyszerre követni, mivel azok egyedi hangjeleket továbbítanak, ez lehetővé teszi például két toll hegyének követését, de akár egyetlen toll két végéét is.

A Qualcomm bejelentése szerint a technológiát a jövőben integrálni szeretné a Snapdragon rendszerlapka-családba, így szilíciumszintű hardveres támogatást kapna az ultrahangos rendszer. Az érintőkijelzők (és a touchpadek) kapcsán már megtanultuk, hogy nem elsősorban a kijelzőbe integrált hardveres érzékelőrendszer számít, hanem az azt gyorsan kiolvasni képes és az operációs rendszer felé absztraktáló feldolgozó chip - ezt integrálná a Qualcomm a Snapdragon sorozatú lapkáira.

A technológia az EPOS szerint teljesen gyártásérett, ezt igazolja, hogy a rendszer megvásárolható termékben is feltűnik. Az IntelliPen golyóstollak esetében a rendszer írás közben képes digitalizálni a toll mozgását, a pontosságra jellemző, hogy egészen finom mozdulatokat is rögzíteni tud. Kérdés természetesen, hogy milyen felhasználási forgatókönyv esetében lesz érdekes az ultrahangos érzékelés azon tulajdonsága, hogy nem csak a kijelzőn, hanem jóval fölötte is képes érzékelni a tollat. Egyelőre a technológia nem tűnik abszolút nélkülözhetetlen áttörésnek, kihasználásához valószínűleg operációs rendszer szintjén és alkalmazások szintjén is támogatásra van szükség.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"Az EPOS technológiája meghaladja a PC-korszak egér-billentyűzet párost és elérhetővé teszi az érintésmentes gesztusokat és a tollal történő interakciókat. A technológia integrációja a Qualcomm Snapdragon processzorokra lehetővé tesz egy mobilabb, multimédia-központú életstílust." - nyilatkozta Raj Talluri, a Qualcomm fő termékmenedzsere. A lapkagyártó a következő lépésként referenciatermékekkel áll elő, amelyekkel az új technológia adoptációját szeretnék meggyorsítani a konzumer, vállalati és oktatási környezetekben egyaránt.

Az EPOS divíziójának felvásárlása már a Qualcomm harmadik idei izraeli akvizíciója, korábban a DesignArt Networks-öt és az iSkootot szerezték meg. Előbbi fejlett integrált vezetéknélküli hálózati vezérlőkben utazik, utóbbi mobilos alkalmazásfejlesztéssel foglalkozik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról