Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 19. 11:08

Új beágyazott Windowsokat mutatott a Microsoft

Megérkezik a Windows 8 a Microsoft beágyazott operációs rendszerei alá is. A jövőre megjelenő, célgépekre telepítendő, célszoftvert futtató rendszerek jobb felügyeleti képességeket és Metro UI-t kaptak. Alapos ráncfelvarrást kapott a Compact kiadás is.

Bemutatta jövőre érkező beágyazott rendszereinek terméktervét a Microsoft. Az Embedded család tagjai január és március között lesznek elérhetőek a szoftverház kereskedelmi kínálatában, a CE-alapú Compact 2013 piaci rajtja azonban a második negyedévre tolódott. Az új termékcsalád a várakozásoknak megfelelően a Windows 8-ra épül, annál azonban sokkal jobban korlátozható - így akár közvetlenül egy metrós alkalmazásba is bootolhat a rendszer. Az összes kiadás System Centerből felügyelhető lesz.

Standard, Pro, Industry

Az új beágyazott termékkínálat igáslova a Windows Embedded 8 Standard névre hallgat, amely a "nagy" Windows 8 moduláris, korlátozó licenccel rendelkező verziója. A fejlesztők az adott célgépnek megfelelő több mint 250 csomagból választhatják ki szükségeseket telepítésre, így bizonyos biztonsági vagy funkcionális elemeket válogathatnak be. A rendszer előzetes (CTP) verzióját még márciusban bemutatta a Microsoft, most a végleges, RTM verziót is elérhetővé tette a fejlesztőpartnerek számára. A piaci rajtra azonban még várni kell néhány hónapot, a rendszert csak 2013 márciusától lehet majd megvásárolni.

A Windows Embedded 8 Pro a Windows 7 for Embedded Systems egyenesági leszármazottja, technikai szempontból szinte bitre pontosan egy "sima" Windows 8 Pro, a licencfeltételek azonban egyetlen felhasználási területre szűkítik a használhatóságot, egyébként a szoftver teljes körű szoftveres és hardveres kompatibilitást mutat a sima Windows 8-cal.

A Windows Embedded 8 Industry célozza az információs kioszkokat és POS terminálokat (pénztárgépek), ezen a pozíción a Windows Embedded POSReady-t váltja. Az elődhöz képest azonban jóval szélesebb réteget céloz meg az Industry, az egészségügyi és ipari céleszközökig. Ez a kiadás tipikusan a "rögzített felhasználói élményt" célozza, vagyis jellemzően egyetlen felület megjelenésére korlátozódik a rendszer működése, ebbe bootol bele az eszköz, az operációs rendszer pedig akár teljesen láthatatlan marad.

ARM-ra nincs Windows RT

A Windows Embedded 8 Handheld a Windows Phone 8 rendszer egy változata, ennek megfelelően ARM architektúrán fut és jellemzően egyfunkciós hordozható eszközökhöz ajánlja a Microsoft, például logisztikai (raktárazás, futározás) feladatokat segítő célgépekhez. A Windows Embedded 8 Automotive a család fekete lova, a rendszerről csupán annyit tudunk, hogy (nevének megfelelően) autóipari rendszert takar, további részleteket erről a kiadásról a Microsoft egyelőre nem árult el.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új család legkisebb tagja a Windows Embedded Compact 2013, amelynek nevéből nem véletlenül maradt ki a 8-as, ez a rendszer ugyanis nem a Windows 8-ra épül, inkább a Windows Embedded Compact 7, vagyis a Windows CE-alapú beágyazott rendszerek közvetlen leszármazottjának tekinthető. A rendkívül kis hardverigényű rendszer specialitása a valósidejű végrehajtás. A jövő év második negyedévében megjelenő WEC 2013 újdonsága a Visual Studio 2012 kompatibilitás, így a rendszer már nem igényel saját, különálló fejlesztői környezetet. Megújul a CRT futtatókörnyezet is, támogatja az automatikus párhuzamosítást és vektorizálást, ezzel a lebegőpontos egységek és a többmagos lapkákat is jobban kihasználja a rendszer.

Az érkező termékek listájáról azonban egyelőre hiányoznak a Windows RT-n alapuló beágyazott rendszerek, az ARM architektúrát a listán csak a Handheld és a Compact verzió (valamint valószínűleg az Automotive) támogatja. Ez annak fényében különösen meglepő, hogy a Microsoft maga is kijelentette, hogy a jövő az Internet of Things, vagyis a beágyazott rendszereket futtató, intelligens, hálózatba kötött eszközöké - ebben pedig az ARM-nak áll a zászló.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról