Szerző: Koi Tamás

2012. november 15. 15:18

Közel hatvanezren igényelhetnek támogatást a digitális átálláshoz

Tegnap az Országgyűlés előtt beszámolt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2011-es működéséről, melynek része volt többek közt a földfelszíni televíziózás digitális átállásának, illetve az azzal kapcsolatos teendőknek az értékelése.

Szerdán a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Szalai Annamária beszámolt az Országgyűlésnek a hivatal hírközlési területen végzett éves tevékenységéről - az előadás részét képezte többek közt a földfelszíni tévéadás digitális átállásával kapcsolatos helyzetértékelés, illetve a mobilpiaci verseny élénkítése a spektrumértékesítéssel. Szalai mellett a Médiatanács 2011-es működéséről Kollarik Tamás, a testület tagja tájékoztatta az Országgyűlést.

A hatóság elnöke arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a már folyamatban lévő digitális átállás ma Magyarországon mintegy 570 ezer háztartást érinthet, ezeknek azok a háztartások, melyek még analóg földfelszíni vétellel, szoba- vagy tetőantenna segítségével tévéznek. Szalai hozzátette, a hatóság számításai szerint várhatóan ezeknek a háztartásoknak a tíz százaléka igényli majd az állami segítséget ahhoz, hogy az analóg sugárzás 2014-ben várható lekapcsolása után is tovább televíziózhassanak díjmentesen.

Az állami szerepvállalás a rászorulók támogatásában alkotmányossági alapokon már a 2008-as DVB-T tender indulásakor is szóba került, igaz az akkori feltételek szerint a tendergyőztesnek csak arra kellett kötelezettséget vállalnia, hogy piaci alapokon kínál kedvezményes vásárlási lehetőséget vevőegységekre. Az Antenna Hungária ezt meg is tette, a cég egy hitelintézettel együtt biztosított egyedi feltételekkel áruvásárlási hitelt mindenki, tehát nem csak a rászorulók számára.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az NMHH által kidolgozott, az önkormányzatoktól, a nyugdíjintézetektől és az államkincstártól származó adatok alapján, rászorultsági alapon keresik majd meg az érintetteket a következő hónapokban. Az igénylőknél a hatóság most is zajló tenderén győztes vállalkozás szakemberei telepíthetik a DVB-T beltéri egységet és ahol szükséges, az új tetőantennát. Az NMHH tavaszi pilot projektjében ennek a telepítésnek a költsége háztartásonként nagyjából nettó 20 ezer forint volt, vagyis hacsak az összeg nem változik számottevően, az állam összesen mintegy 1 milliárd 100 millió forintot költhet majd a rászoruló háztartások digitális átállásának támogatására.

A hatóság az országos felmérési szakaszt megelőzően két régióban is végzett pilot projektet: A hatóság felmérői májusban összesen 4255, a nyilvántartás szerint szociálisan rászorult személy háztartását keresték fel Sopronban és a Barcsi kistérségben. A két térségben végül összesen 506 háztartás jelezte, hogy igénybe venne állami támogatást ahhoz, hogy a tévékészüléket a digitális adás vételére fel tudja készíteni - a háztartások többsége ehhez az ingyenesen fogható DVB-T vételt választotta. Az analóg lekapcsolás éppen Barcson kezdődött október végén, az Antenna Hungária m1 átjátszóadójának a kikapcsolásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról