Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 14. 10:51

Európa húzta vissza a Ciscót

Nyilvánosságra hozta októberben véget ért első pénzügyi negyedévének eredményeit a Cisco. A vállalat bevétele és nyeresége is emelkedett, de a gazdasági környezettel kapcsolatos megjegyzések óvatosságra intenek.

Az októberben zárult pénzügyi negyedévében 11,9 milliárd dolláros bevételt ért el a Cisco, a hálózati eszközök legnagyobb szállítója. Az éves szinten 6 százalékkal emelkedő árbevételhez csökkenő költségek társultak, így a vállalat üzemi eredménye és nettó eredménye egyaránt emelkedett. A Cisco 2 milliárd dolláros nettó profittal zárta az időszakot, ami 18 százalékos éves növekedésnek felel meg. A bevétel és a  részvényenkénti eredmény felülmúlta a (visszafogott) elemzői várakozásokat, aminek az eredménye a részvényárfolyam több mint 7 százalékos emelkedése volt a tőzsdei kereskedés utáni órákban.

Az eredménykimutatást böngészve azonban némileg árnyaltabb a kép a Cisco teljesítményéről. A vállalat alaptevékenységének számító, a bevétel közel felét adó switch- és routereladás egyaránt 2 százalékkal kevesebb bevételt hozott mint egy éve, ahogy a cég árengedményekkel próbálta meg visszaszerezni a versenytársakkal szemben elvesztett részesedését. A nagy bevételt generáló termékvonalak közül a szolgáltatói videomegoldások 30 százalékos növekedést hoztak, köszönhetően az NDS felvásárlásának,  a kollaborációs termékek forgalma azonban 8 százalékkal visszaesett.

A vállalat az évek során, részben felvásárlások révén masszív portfóliót épített ki más hálózati termékekből, amelyek közül most a vezeték nélküli megoldások húzták az eladásokat leginkább, ezen a területen 38 százalékos bővülést ért el a cég. A legnagyobb bővülést az adatközponti termékek, azaz a szerverek szegmensében volt megfigyelhető, a UCS család sikerének köszönhetően a Cisco forgalma ezen a területen több mint 60 százalékkal bővült és meghaladta a 400 millió dollárt. A vállalat az USA-ban már a második, a világon pedig a harmadik legnagyobb szállítója a blade szervereknek. Fontos még kiemelni a szolgáltatási árbevétel 12 százalékos bővülését - a Cisco a negyedév során 2,6 milliárd dollár bevételhez jutott erről a területről.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az elemzők által gazdasági barométerként is tekintett vállalat tájékoztatása szerint a rendelésállománya változatlan maradt éves összehasonlításban. John Chambers elnök-vezérigazgató elmondta, az amerikai távközlési cégek 13 százalékkal, a nagyvállalatok 9 százalékkal többet költöttek mint tavaly, ugyanakkor a kormányzati szervezetektől érkező üzletek értéke 15 százalékkal csökkent. Különösen gyenge volt a cég teljesítménye az EMEA régióban, az innen származó árbevétel 10 százalékkal esett vissza - a szolgáltatói és nagyvállalati szegmensből befolyó bevétel több mint 10 százalékkal csökkent.

A jelenleg is tartó negyedévre 3,5-5,5 százalékos bevételnövekedést vár, ami 11,9-12,2 milliárd dollárnak felel meg, és egyszeri tételek nélkül 48 centes részvényenkénti profira számít a Cisco, szemben a tavalyi 47 centtel. Az elemzők bevételi előrejelzése 12 milliárd dollár, profitvárakozása 47 cent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról