Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 14. 14:36

Rég nem látott szinten az AMD piaci részesedése

Közzétette az x86 processzorpiac harmadik negyedéves teljesítményéről szóló adatait a Mercury Research. A PC-piac visszaesése a processzoreladásokat sem kímélte, a teljes piac 9 százalékkal csökkent éves szinten. Az AMD jobban megsínylette a visszaesést, részesedése a 2000-es évek eleje óta nem volt ilyen alacsony.

A Mercury Research friss számai szerint 16,1 százalékra esett vissza az AMD processzorpiaci részesedése a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 18,8 százalékról. A vállalat a 2000-es évek elején állt utoljára ilyen alacsony részesedéssel, mielőtt megkezdte volna sikereit a K7 és K8 generációs processzorokkal, amelyekre csak évekkel később érkezett megfelelő válasz az Intel oldaláról.

Az AMD a desktop szegmensben áll a legjobban, részesedése itt 19 százalékos volt még a 3,6 százalékpontos csökkenés ellenére is, derül ki a Mercury számaiból. Az AMD tavasszal dobta piacra új generációs mainstream processzorát, a Trinityt, azonban ez sokáig csak mobil verzióban volt hozzáférhető, így a vállalatnak nem volt friss válasza a desktop szegmensben az Ivy Bridge generációs Intel Core chipek ellenében. A desktopra szánt Trinityk szeptember utolsó napjaiban érkeztek meg, így nem tudtak érdemben hatással lenni a harmadik negyedéves piaci eredményekre. A Mercury szerint az AMD a szóban forgó három hónap alatt 7,4 millió asztali chipet adott el, míg az Intel 31,2 milliót. Egy évvel korábban 9,8 millió AMD és 33 millió Intel desktop chip fogyott, vagyis a teljes desktopprocesszor-piac is csökkent, ahogy az asztali gépekre egyre kisebb igény van.

A noteszgépek területén jóval kisebb volt az elmozdulás, de a piaci verseny vesztese itt is a kisebbik cég volt. A mobil szegmensben az AMD részesedése 15 százalékra csökkent, a tavalyi 17 százalékról, miközben az Intelé majdnem ugyanennyit növekedve 85 százalékot ért el. Az AMD 7,8 millió mobil processzort adott el három hónap alatt, míg az Intel 44,2 milliót. Egy évvel korábban a zöld emblémás vállalat 9,8 millió, az Intel pedig 47 millió mobil processzort adott el. A Mercury szerint a mobil szegmensben volt a legnagyobb a visszaesés, ahogy a lakossági kereslet az olcsó noteszgépek felől inkább a tabletek irányába mozdult el, ami az AMD részesedésének visszaesésével járt, mivel a vállalat elsősorban a lakossági szegmensben erős.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Továbbra is gyászos az Opteronok teljesítménye: az AMD 200 ezer ilyen chipet adott el a harmadik negyedév során, részesedése ezzel 4,5 százalék volt a szerverpiacon mindössze. Egy évvel korábban 218 ezer Opteront adott el az AMD, vagyis némileg csökkentek a szállításai, miközben a szerverchipek piaca növekedett, így a cég némileg részesedést vesztett. A Mercury számai szerint az Intel a tavalyi harmadik negyedévben 3,7 millió, most pedig 4,3 millió Xeont adott el, az év elején rajtolt új generációs processzorok nagyon kelendőek a vevők körében.

A vállalat stratégiája, amely erős integrált grafikus magot épít az asztali és mobil chipekbe, továbbra sem látszik működni, ezt az AMD is beismeri ma már. A cég a legutóbbi negyedéves eredményeinek bejelentésekor közölte, a jövőben nem a PC-piacra kíván koncentrálni, hanem új növekedési területek felé néz. Ezek közül az ultrasűrű szervereket, az ultramobil készülékeket, valamint a játékkonzolokhoz hasonló beágyazott eszközöket nevezte meg a Rory Read vezette menedzsment. Kérdés, mennyi idő alatt hoz gyümölcsöt az új irány.

Az AMD részvényárfolyama az idén 61 százalékot zuhant és tegnap már 2 dollár alatti áron is kereskedtek a papírokkal. Délután a Reuters céghez közeli forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a vállalat megállapodást kötött a JP Morgannel stratégiai lehetőségeinek feltérképezéséhez, amely magában foglalja egyes részlegek, szellemi tulajdon vagy akár a teljes cég eladását is. A hírre az AMD-papírok megindultak és közel 20 százalékoz erősödtek, majd jött a vállalat hivatalos cáfolata, amely visszahűtötte a kedélyeket. A részvényárfolyam cikkünk írásakor kicsivel 2 dollár felett áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról