Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 10. 08:41

Megbukott a képcsőpiaci árkartell

A Reuters információi szerint az Európai Bizottság több elektronikai gyártóra is hatalmas büntetést készül kivetni, miután több éve tartó vizsgálatában egyértelműen bebizonyosodott, hogy a cégek összefogtak annak érdekében, hogy magasan tartsák a tévékbe szánt képcsövek árát.

Árkartellt folytatott a tévékbe szánt katódsugárcsövek terén több nagy elektronikai gyártó, akikre az Európai Bizottság hatalmas bírságot készül kivetni, állítja belsős forrásokra hivatkozva a Reuters. A hírügynökség pénteki cikke szerint a kartellben a Samsung SDI, az LG, a Philips, a Matushita (Panasonic), a Toshiba a Thomson is részt vett, de a büntetés kiterjed majd az LG és a Philips által alapított LG Philipsre (azóta már LG Display), valamint a Matsushita és a Toshiba leányvállalatára, az MT Picture Displayre.

A Bizottság még 2007-ben ütött rajta az említett vállalatokon és kezdte meg a nyomozást, miután a kartellben szintén résztvevő Chunghwa Picture Tubes feldobta a cégeket. Utóbbi vállalat, mivel információkkal segítette a nyomozást, nem részesül büntetésben, de a többiekre szélsőséges esetben akár éves forgalmuk 10 százalékának megfelelő bírság is kiszabható a versenyügyi jogszabályok megsértése miatt. A Philips esetében ez több mint 2,2 milliárd eurót, az LG esetében 5 milliárd dollárnak megfelelő wont jelent például.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ma már alig adnak el katódsugárcsöves tévét, az ilyen készülékeket teljesen kiszorították a piacról az LCD- és plazmakijelzők és a monitorok terén is az LCD vált egyeduralkodóvá, azonban az EB vizsgálata úgy találta, az érintett cégek még a 90-es években fogtak össze az árak magasan tartása érdekében és a titkos megállapodás több mint egy évtizeden keresztül volt életben. A Reuters úgy tudja, a Bizottság november végén jelenti be, mekkora büntetést szab ki a kartellező cégekre.

Nem ez az első eset, hogy az Európai Bizottság kijelzőgyártókat büntet, 2010-ben összesen 648 millió eurós bírságot szabott ki a szervezet öt LCD-gyártóra, amelyek közt a koreai LG Display, a tajvani AU Optronics és Chimei Innolux, és további két kisebb tajvani vállalat szerepelt. A vizsgálat szerint a cégek 2001 és 2006 között összejátszottak az LCD-panelek árrögzítésében. Brüsszel a Samsung Electronicsot is bűnösnek találta az illegális ármanipulációban, a pénzbüntetés alól ugyanakkor felmentette, mivel elsőként szolgáltatott információkat a kartellel kapcsolatban. A büntetések mértékét az érintett területen szerzett piaci részesedés arányában kalkulálták.

Bármely magánszemély vagy vállalat jogi úton követelhet jóvátételt, amennyiben úgy érzi, a kartell tevékenysége megkárosította. Ezt bármelyik tagállam bíróságán megteheti, és az európai jog értelmében a Bizottsági határozat a nemzeti bíróságok eljárásában is bizonyíték értékű arra nézve, hogy az alperesek tevékenysége jogsértő volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról