Szerző: Dojcsák Dániel

2012. november 10. 12:54

Fél napra letiltotta Kína a Google-t

Hosszú ideje tart a csata Kína és a Google között, tegnap viszont váratlanul országszerte elérhetetlenné váltak a Google webes szolgáltatásai. A kapcsolat azóta vált zaklatottá, mióta a Google befejezte a webes keresőmotor találati listájának cenzúrázását, miután Kína megpróbálta feltörni néhány külföldre szökött szabadságharcos Gmail-fiókját.

A hivatalos jelentés arról számolt be, hogy pénteken egész Kínában elérhetetlenné váltak a Google webes szolgáltatásai, igaz mára Pekingben és néhány nagyvárosban újra működött a kereső és a levelezés. A leállás a beszámolók szerint a webes keresőt és a levelezőt érintette elsősorban. A problémát először csak néhány kínai felhasználó jelezte a Google felé, majd tömeges visszajelzések érkeztek az üggyel kapcsolatban. Szombat reggelre viszont már többségében rendben voltak a szolgáltatások, s csak részleges kiesések voltak. A Google állítása szerint a saját részükről mindent rendben találtak, nem technikai leállásról van szó.

A mostani kiesést az amerikai lapok mindegyike a kínai kommunista párt 18. kongresszusával hozza összefüggésbe. A kongresszuson a napokban jelölik ki a kínai vezetők új generációját. Az amerikai kereső és az ország között több mint két éve tartó adok-kapok eddigi legkomolyabb fordulata az volt, hogy a Google júniustól elkezdte jelezni a kínai felhasználók felé, hogy mely találatok keltik fel a kínai internetcenzorok figyelmét: ilyenek például a politikai és katonai vezetők nevei, a fontosabb disszidensek, szabadságharcosok, illetve az 1989-es, Tienanmen-téri eseményekkel kapcsolatos témák.

A törékeny viszony ellenére a Google továbbra is fenntartja irodáját Kínában és tudomásunk szerint körülbelül 600 alkalmazottja dolgozik ott. A kínai iroda alkalmazottai többségében hirdetésekkel és elektronikus kereskedelmi ügyekkel foglalkoznak, például segítséget nyújtanak a kínai eladóknak, hogy más célországok felé hirdessenek a Google rendszereiben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Google egyébként kiemelt ügyként kezeli a szólásszabadságot és az internetsemlegességet. Az átláthatóságot többek közt azzal biztosítja, hogy a “Transparency Report” nevű felületén folyamatosan közzéteszi, ha bármely országban bármelyik termékét korlátozzák, letiltják, részben vagy egészen elérhetetlenné teszik.

A kínai kiesés is jól látható a grafikonokon, például kivehető az, hogy a kiesés éppen a szokásos forgalmi csúcs előtt történt, ami után a Google adatforgalma a szokásos minimum alá esett azonnal. A keresési forgalom azonban szokatlanul megugrott rögtön azután, hogy a szolgáltatás újra elérhetővé vált a nagyvárosokban. A Transparency Report állandó szereplője Kína mellett egyébként Irán, Banglades, Szíria, Líbia, Marokkó, Egyiptom, Törökország és több afrikai ország is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról