Szerző: Koi Tamás

2012. november 9. 12:04

Összehangolja frissítési ciklusát a Microsoft és az Adobe

A jövő heti frissítőkeddel újabb biztonsági hibajavítások érkeznek a Microsoft október végén piacra dobott új operációs rendszereihez, a Windows 8-hoz és az RT-hez, ezzel együtt mostantól az Adobe is minden hónap második keddjén teszi közzé hibajavításait a Microsofttal együtt.

Jövő kedden újabb biztonsági frissítések érkeznek a Microsoft múlt hónapban megjelent operációs rendszereihez, a Windows 8-hoz és az RT-hez. A szoftvercég közleménye szerint a november 13-i frissítőkedden összesen hat javítás jelenik meg, ami 19 sérülékenységet foltoz be, melyek közvetlenül az operációs rendszer, illetve az Internet Explorer és a .Net keretrendszer működését érintik. A frissítőkeddekkel kapcsolatos újdonság, hogy a jövőben a Microsoft frissítési ciklusaihoz igazítja saját biztonsági frissítéseinek kiadását az Adobe is.

A mostani Microsoft-frissítésnek külön apropót ad, hogy a jövő keddi javítócsomagok lesznek az elsők, melyeket a Windows 8 és Windos RT operációs rendszerek megjelenése óta kiadott Redmond. A rendszerekhez ugyan már a kiskereskedelmi forgalomba kerülés előtt is érkeztek különféle biztonsági hibajavítások, ezek közül azonban egy szeptemberi, az Internet Explorer 10-ben található sérülékenységet befoltozó tapasz kivételével ezek mind a korábbi tesztverziók valamelyikéhez készültek.

A jövő keddi négy kritikus frissítés közül egyébként csak egy foltoz be Internet Explorer sebezhetőséget, ám az kizárólag a Windows Vistán és Windows 7-en használható 9-es verziót javítja, a korábbi, 6-os, 7-es, 8-as, illetve az új Windwosokkal érkező 10-es verziókat nem. Biztonsági szakértők szerint a jövő heti csomag legjelentősebb eleme a .Net keretrendszer egyelőre nem nyilvánosságra hozott biztonsági sebezhetőségét javíthatja ki.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Microsoft frissítőkeddjével kapcsolatos további hír, hogy az Adobe bejelentette, a jövőben a redmondi szoftvercéghez igazítja saját frissítési ciklusát, így a jövőben a frissítőkeddeken mindkét cég termékeihez várhatók javítások. A lépés szükségességét elsősorban az indokolta, hogy a Microsoft a Windows 8 és RT operációs rendszerek esetében integrálta a böngészőbe a Flash plugint, ez azonban már az operációs rendszerek megjelenése előtt, szeptemberben problémát, illetve biztonsági kockázatot jelentett.

A szoftvercég ekkor közölte, hogy még hat hétig nem ad ki biztonsági frissítést az Internet Explorer 10-hez, jóllehet az Adobe addigra a Flash Player modulra vonatkozó sebezhetőségeket már javította. A Microsoft végül visszakozott, és időközi frissítést tett közzé a böngésző legújabb verziójához még szeptemberben. Az Adobe egyébként eddig teljesen rendszertelenül jelentetett meg biztonsági frissítéseket a Flash-hez. A modulhoz idén eddig kilenc tapasz érkezett, egy februárban, kettő márciusban, egy-egy májusban és júniusban, kettő augusztusban, egy pedig októberben és egy novemberben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról