Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 7. 08:10

Vevőt talált a MIPS Technologies

Révbe értek a MIPS Technologies erőfeszítései a vevőkeresésre: a vállalat szabadalmai egy konzorcium tulajdonába kerülnek, amelynek tagja az ARM is, magát a céget pedig az Imagination Technologies veszi meg.

Az ARM mellett a MIPS az egyik legelterjedtebb processzor ISA a beágyazott rendszerek területén. Az architektúrát fejlesztő és licencelő, 1984-ben alapított MIPS Technologies vállalat és annak szellemi tulajdona most gazdát cserél, az üzlet természetesen a szabadalmakról szól - az ügylet révén az ARM elkerülte a MIPS felől esetlegesen érkező jogi nyomást.

Úttörő

A MIPS az 1980-as években úttörő szerepet játszott a végrehajtást futószalag segítségével párhuzamosító RISC chipek fejlesztésében és gyártásában, innen a neve is, amely a Microprocessor without Interlocked Pipeline Stages rövidítése. A cég egyik alapítója a Stanford egyetem legendás professzora, John Hennessy, aki David Pattersonnal közösen  társszerzője az informatikai oktatásban a mai napig alapműnek számító "Computer Architecture: A Quantitative Approach" című könyvnek is. Hennessy az egyetemi kutatásai során fejlesztette ki a MIPS architektúrát, amelynek sikerre vitelére 1984-ben két társával céget is alapított.

A vállalat lapkái a 80-as években elképesztő sikert arattak az akkor éledő számítógépes piacon, ezeket építették be többek között a Digital, az NEC, az Olivetti és a Silicon Graphics nagy teljesítményű grafikus munkaállomásaiba, illetve a Silicon Graphics szervereibe és szuperszámítógépeibe, de az NEC, a Pyramid és a Tandem gépei is MIPS architektúrára épültek. A MIPS-hez kötődik az első 64 bites processzor is, a MIPS2000 típus 1991-ben jelent meg. A Silicon Graphics végül akkora fantáziát látott a cégben, hogy 1992-ben teljesen fel is vásárolta 333 millió dollárért, ezzel saját processzortervező részleghez jutott.

Az SGI égisze alatt három nagy teljesítményű MIPS processzor is megjelent (R8000, R10000, R12000), a későbbi fejlesztéseket azonban leállították, mikor az SGI bejelentette, nagy teljesítményű gépeit az Intel Itanium architektúrájára állítja át. 2000-ben a szervergyártó vállalat végül leválasztotta a MIPS-et, amely ismét önállóan folytatta tevékenységét, amely az ARM-hoz hasonlóan az architektúra és komplett processzormagok fejlesztéséből és licenceléséből állt. A MIPS egy 32 és egy 64 bites architektúrát fejleszt párhuzamosan.

A 90-es években fogott neki a MIPS az architektúra licencelésének, ami egyszerűsége és rugalmassága okán rendkívül kelendő lett a piacon, mivel sokféle alkalmazási területhez lehetett illeszteni a hálózati berendezésektől a nyomtatókon át a PDA-kig. A cég által fejlesztett architektúra és a processzorok a 90-es évek végétől már egyértelműen a beágyazott rendszereket célozták meg, mivel az igazán nagy teljesítményt igénylő területekről kiszorultak. Többek között MIPS processzor dolgozott az első és második Sony PlayStationben és a PSP-ben, de ilyenek találhatók  számtalan nyomtatóban, otthoni elektronikai termékben, médialejátszóban - a MIPS architektúrát licencelő gyártók száma meghaladja a 100-at is.

A szabadalmakról szól

A Bridge Crossing LLC és az Imagination Technologies 350 millió dollárért vásárolja meg a MIPS közel 500 szabadalmát, jelentették be a felek ma. Maga a MIPS Technologies vállalat pedig ezt követően az Imagination Technologies birtokába kerül összesen 60 millió dollár készpénzért. Az Imagination Technologies tulajdonába kerülő cég kezében marad 80 szabadalom, amelyek közvetlenül a MIPS architektúrával kapcsolatosak. Ezeknek licencelését az Imagination Technologies végzi a jövőben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A részvényesi érték növelésének lehetőségeit alaposan megvizsgálva az igazgatótanács arra jutott, hogy a legjobb választás a cég szellemi tulajdonának eladása az AST által létrehozott konzorciumnak és a cég eladása az Imagination Technologiesnek. Fontos, hogy az Imagination részeként a MIPS architektúrát továbbra is támogatják és a MIPS szabadalmai védik" - mondta az ügyletről a MIPS vezérigazgatója, Sandeep Vij.

"Az ARM vezető szereplője ennek a konzorciumnak ami lehetővé teszi a cégek számára ezekek a szabadalmaknak a bitorlásából adódó jogi veszély semlegesítését a beágyazott rendszerek további fejlesztése során" - kommentálta a felvásárlást Warren East, az ARM vezére. "A perek drágák és időigényesek, ebben az esetben az iparág szereplőinek együttes fellépése a legjobb módszer ennek elkerülésére."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról