Szerző: Koi Tamás

2012. november 6. 10:42

Jobb böngészőkiegészítőkkel erősít az Opera

A szokásos nyílt tesztfázist követően új verzió érkezett az Opera Software böngészőjének PC-s kiadásából. A frissítés ezúttal elsősorban a böngészőkiegészítők hatékonyabbá tételére összpontosít.

Ismét új verzióhoz érkezett a norvég Opera Software webböngészőjének PC-s változata: az Opera 12.10 elsősorban a böngészőkiegészítők kezelésében és mélyebb integrációjában mutat újat, a fejlesztők emellett új szabványok és protokollok kezelésére is megtanították a programot. A legfontosabb újítás, hogy bizonyos böngészőkiegészítőket mostantól össze lehet kapcsolni az Opera gyorshívó (speed dial) nyitólapjával, így a felhasználó számára a program indulása után közvetlenül áttekinthetővé válnak az őt érdeklő webes tartalmak.

A fejlesztőcég példaként említi többek közt a Facebook és Twitter hírfolyamok kezelését a gyorshívó eszköztárában, de a Gmailhez és a Google Calendarhoz is készült ilyen kiegészítő. A felületen a már említett funkciók mellett időjárásjelentés vagy hírolvasó is elhelyezhető, a további funkciók az Opera weboldalán, egy külön erre a célra létrehozott gyűjteményből érhetők el.

Az új verzió a fejlesztők számára is kínál új lehetőségeket. A Context Menu API segítségével a a böngészőbeépülő integrálódhat a böngésző context menüjébe, így például olyan funkciók válhatnak elérhetővé a megfelelő beépülőmodulok segítségével, mint a szövegkijelölés alapján végzett fordítás. A Screenshots API-n keresztül értelemszerűen képernyőmentés- és megosztás funkciót építhet be a fejlesztő a beépülőmodulba, a Resoure Loader API révén pedig a CSS és JavaScript tartalmak könnyű manipulálása (például betűkészletek lecserélése) válik elérhetővé.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fejlesztőket célzó újításokon túl az Opera integrálta a legújabb böngészőverzióba a HTTP protokollt kiegészítő, a weboldalak még gyorsabb betöltődését célzó SPDY protokollt, mely több weboldal, így elsősorban a különböző Google-szolgáltatások oldalai esetében segíti a tartalom gyorsabb betöltését. Az új verzióban az SPDY protokoll-kezelés alapesetben be van kapcsolva és automatikusan működésbe lép azoknál a weboldalaknál, melyek támogatják ezt a rendszert.

Az új Opera a felhasználói interfész-integrációt tekintve is továbbfejlődött a korábbi kiadásokhoz képest. Az Opera 12.10 így támogatja a Mountain Lion Mac OS X verzió, valamint a Windows 8 felhasználói felületének több újítását: előbbi esetében teljes Notification Center-támogatást nyújt, valamint a grafikus elemek immár a Retina Display kijelzőkön is jól mutatnak, utóbbinál pedig az érintőkijelzős felületekkel kapcsolatos fejlesztések kerültek a programba.

A böngésző legújabb verziója elérhető az Opera Software weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról