:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 12. 14:40

A BUILD alkalmából bővült a Microsoft felhőszolgáltatások köre

November elején zajlott Redmondban a Microsoft fejlesztői konferenciája, a BUILD. A rendezvényen rajtolt el számos új szolgáltatása az Azure platformnak.

Semmi meglepő nincs az Azure frissítésében és az új szolgáltatásokban, a felhőplatformot a Microsoft felkészítette legújabb technológiáira. Az update keretében az Azure-ben már elérhető a Windows Server 2012 operációs rendszer és a .NET keretrendszer 4.5-ös verziója a web és worker szerepkörű gépeknél. Ennek a kihasználásához elérhetővé vált az Azure SDK for .NET frissítése, amellyel kihasználhatók az új képességek. Az új SDK-t párhuzamosan lehet futtatni a régebbiekkel, így ha valaki a 2011 novemberi vagy a 2012 júniusi változathoz is ragaszkodik valamilyen ok miatt, például mert régebbi .NET változatot használ. Örülhetnek a Python-fejlesztők is a Service Management API támogatásnak.

A napokban rajtolt a Windows Phone 8, amelyet természetesen a Windows Azure Mobile Services is támogat már, igaz, ez egyelőre előzetes verzióban. Az Azure Mobile Services egy felhős backendet ad bármilyen mobilos alkalmazáshoz, segítségével a fejlesztők könnyen implementálhatnak olyan általános funkciókat mint a szerveroldali adattárolás, a felhasználói fiókok kezelése és a felhasználói azonosítás, a felhasználói fiókok összekapcsolása (Facebook, Twitter, Windows Live, Google), valamint a push értesítések. Ezeket a képességeket persze nem csak Windows Phone alkalmazások használhatják.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szintén előzetes, preview verzióban élesítette az Azure piacteret a Microsoft. Az Azure Store lehetővé teszi, hogy a fejlesztők saját szolgáltatásokkal vagy adatforrásokkal egészítsék ki a felhőplatformot, és ezt egy központi piactéren kínálják. A mobilos piacterekhez hasonlóan itt is a könnyű megtalálhatóságot és a számlázással kapcsolatos szolgáltatásokat biztosítja a fejlesztők számára a vállalat. Egyelőre csak maroknyi alkalmazás és adatforrás érhető el, ezeket itt lehet megtekinteni.

Az Azure felhőben tavaly indult előzetesként a memóriacache szolgáltatás, amely most már véglegessé, általánosan elérhetővé vált. A Microsoft legfeljebb 300 gigabájtos elosztott memóriacache-t ad a felhőjében, amelynek AppFabric Cache Server API mellett Memcached-del kompatibilis programozási interfésze is van, így a Memcached-et használó alkalmazások módosítás nélkül használhatják. Elosztott memóriacache-t kétféleképp lehet létrehozni az Azure-ön, a már meglevő web és worker szerepkörök memóriájának dedikálásával, de léteznek kimondottan cache szerepkörű gépek is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.