Szerző: Koi Tamás

2012. október 31. 13:31

Elkezdődött itthon az analóg tévésugárzás lekapcsolása

Az Antenna Hungária ma lekapcsolta barcsi átjátszóadóját, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a magyarországi analóg földfelszíni tévésugárzás digitális átállásának lekapcsolási szakasza. A hírközlési hatóság támogatásáról biztosította a rászoruló háztartásokat, a lekapcsolás ütemtervével kapcsolatban azonban semmit nem árult el.

Rendkívül hosszúra nyúló előkészítési szakaszt követően ma hivatalosan is megkezdődött az analóg földfelszíni televíziósugárzás digitális átállása Magyarországon. Az Antenna Hungária a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) prominens vezetőivel karöltve lekapcsolta a barcsi M1 átjátszóadót, ami kizárólag a köztévé 1-es csatornáját továbbította a barcsi kistérség háztartásaiba. Tekintve azonban, hogy a környékbeli tévézők a kereskedelmi adók elérése miatt eleve nagy valószínűséggel vagy a továbbra is aktív nagykanizsai vagy a pécsi gerincadóra pozicionálták antennáikat, az átjátszó lekapcsolása valójában nagyon kis számú tévézőt érinett.

Tavasszal kezdték

A barcsi átállás előkészítése egészen tavaszig nyúlik vissza, az NMHH akkor kezdte meg a digitális átállási folyamat támogatási rendszerének pilotprojektjét, a tesztprogram keretein belül 417 szociálisan rászoruló részesült állami támogatásban, többségük (367 fő) televíziókészülékét az NMHH által felkért szakemberek tették alkalmassá a digitális adás vételére - vagyis még az a kevés háztartás is, ami érintett lehet az átállásban, mostanra már digitális vétellel tévézik. A vételhez szükséges beltéri egységek és a beszerelés, valamint szükség esetén az oktatás árát az állam finanszírozta, illetve finanszírozza a rászorulók számára.


A lekapcsolásban először érintett Barcs/Viktorpuszta TV-relé

A lekapcsolás az első fázisa, illetve elsődleges kritériuma annak a sávátrendezési folyamatnak, melyet az Európai Unió rendelt el a tagországok számára az úgynevezett "digitális hozadék" sávok felszabadítására. Ennek érdekében a folyamat első lépcsőjeként az NMHH 11 digitális földfelszíni televíziós telephelyet illetően frekvenciacserék végrehajtását rendelte el, valamint a lekapcsolási ütemtervbe elsőként bekerült a barcsi átjátszó.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az analóg lekapcsolással járó frekvenciaátrendezési folyamat előreláthatóan több előfizető számára is komoly fejtörést fog okozni, hiszen az Antenna Hungária jelenleg gyakorlatilag a teljes C multiplexet olyan frekvencián üzemelteti, amit el kell hagyni a sávkiürítési folyamat részeként. Mindez azt jelenti, hogy a MinDig TV ingyenes kereskedelmi csatornái és a MinDig TV Extra Alap csomagjának fizetős csatornái az átrendezést követően más frekvencián lesznek elérhetők, amihez a vevőkészülékek áthangolása is szükségessé válhat.

Bár az NMHH által kiadott közlemény arra utal, hogy az analóg tetőantennás vagy szobaantennás vétel helyett a szintén tető- vagy szobaantennával fogható DVB-T sugárzás az elsődleges alternatíva, ez valójában csak az ingyenes vételi lehetőségekre vonatkozóan igaz, hiszen a háztartások számára elérhetők kábeles- és műholdas szolgáltatók csomagjai is - igény szerint ezek előfizetési díját is támogatja az állam.

Negyedmillió érintett háztartás

A digitális átállás ütemtervének további részleteivel kapcsolatban egyelőre továbbra sem derült ki konkrétum a hatóság által kiadott sajtóközleményből. Az eddigi kommunikáció alapján valószínűsíthető, hogy a lekapcsolás szigetszerűen történik majd, és bár végső dátumnak 2014. december 31-et jelölt meg magának a kormány a lekapcsolásra, az ország nagy részében addigra várhatóan már megtörténik az átállás, mely a hatóság idei digitális átállás monitoringjában szereplő becslések szerint 2014-re is mintegy negyedmillió háztartást érinthet majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról