Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 30. 13:09

Jövő héten itthon is rajtol a Windows Phone 8

Bemutatkozott a Windows Phone 8, amellyel a Microsoft másodszor próbál meg látható szereplőjévé válni az Android által dominált okostelefonos piacnak. Sok kisebb-nagyobb fejlesztést hozott az új platform, amely Magyarországon először a HTC készülékein lesz elérhető.

Két éven belül másodszor alakítja át az alapoktól mobilos platformját a Microsoft. A 2010 őszén érkezett Windows Phone 7 még Windows CE kernelre épült, erre épített fel egy tetszetős, modern felhasználói felületet és Silverlight-alapú alkalmazásprogramozási környezetet a vállalat. Az új Windows ezen az úton megy tovább, de a kernel már az asztali Windowszal közös technológián alapul, így már a hardvertámogatás is 2012-es szinten van.

A Windows Phone 7 sebességével nem volt probléma az egymagos processzorokon sem, az operációs rendszer és az alkalmazások is mindig folyamatosak voltak, akadás nélkül futottak, de a vásárlók a két- és többmagos processzort és HD kijelzőt felvonultató telefonok korában joggal érezhették, hogy másodvonalbeli készüléket birtokolnak. Az "NT kernel" használatának köszönhetően a Windows Phone 8 már kihasználja a többmagos processzorokat és kezeli a 800x480 pixelnél nagyobb felbontású kijelzőket, valamint például az NFC-t (ennek a képességeit a beépített Wallettel, azaz pénztárcával lehet kihasználni többek között).

Még személyesebb telefon

A felhasználói felületen is vannak újdonságok a Windows Phone 7-hez képest: az "élő csempék" (live tile) mérete kettő helyett már háromféle lehet, ami a Microsoft szerint még több teret enged a képernyő személyre szabásának. Apró változás, hogy a nyitóképernyőről eltűnt a jobb oldali fekete sáv, a csempék már az egész képernyőt beboríthatják, így több információ látható egyszerre. Az operációs rendszerben az élő csempék mellett megjelentek az ún. "élő alkalmazások" (live apps), amelyek a lock screen tartalmát is módosítani tudják, információkat jeleníthetnek meg rajta vagy éppen lecserélhetik a háttérképet Redmond szerint ez is egy lehetőség arra, hogy személyessé váljon a telefon.

A platform az ismerősök közti információmegosztás kényelmesebbé tételéhez behozza a szobák koncepcióját. Szobákba rendezhetjük az ismerősöket, akiknek könnyen oszthatunk meg például képeket, naptárbejegyzéseket, vagy küldhetünk nekik csoportos üzenetet vagy levelet. Az operációs rendszerbe beépül a Skype is, a felhasználók folyamatosan online lehetnek és fogadhatnak üzeneteket és hanghívásokat a VoIP-szolgáltatás hálózatán keresztül. A Windows Phone 8 érkezésével párhuzamosan új Twitter, Facebook és Skype kliensprogramot is fejlesztett a Microsoft, amelyek az ígéret szerint funkciógazdagabbak és gyorsabbak a korábbinál.

A Windows Phone piactéren már 120 ezer alkalmazás érhető el, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. Ez jóval kevesebb mint az App Store vagy a Google Play kínálata, de a platformra elkészített szoftverek száma szépen bővül. A Microsoft szerint az 50 legtöbbet használt okostelefonos alkalmazásból 46 már megvan Windows Phone-ra vagy a közeljövőben elkészül.Az új operációs rendszer visszamenőleg kompatibilis a Windows Phone 7-tel és futtatja annak alkamazásait, de az új képességek (pl. új D3D, WinRT és Win32 API-k) kihasználásához a ma letölthetővé vált Windows Phone 8 SDK szükséges. Ezzel lehetővé válik C# és XAML mellett natív C és C++ programok fejlesztése is. A közös technológiai alapok miatt a Microsoft azt várja, könnyű lesz a Windows 8-ra írt alkalmazások portolása a telefonos operációs rendszerre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A böngésző is új a Windows Phone 8-ban, az Internet Explorer 10 a külföldi tesztek szerint kiválóan működik az erős hardverrel ellátott első készülékeken és hibátlanul jeleníti meg az asztali böngészőre optimalizált oldalakat is - köszönhetően például a HD felbontású kijelzőknek. Ahhoz, hogy böngészés közben ne fussunk ki az adatcsomag keretéből, a Microsoft beépítette az operációs rendszerbe a DataSense nevű technológiát, ami egyrészt nyomon követi minden alkalmazás adatforgalmát, másrészt tömöríti is azt, csökkentve a sávszélesség-igényt. A tegnapi prezentáción elhangzottak szerint a DataSense-et a szolgáltatóknak külön támogatniuk kell.

Itthon a HTC az első

Az új operációs rendszer köré eddig a Nokia, a Samsung és a HTC jelentett be készüléket. A Lumia 920 és 820 magyarországi megjelenésének idejéről egyelőre semmit sem tud a hazai leányvállalat, a Samsung ATIV S pedig januárban kerül a hazai boltokba, így aki Windows Phone 8-at futtató készüléket szeretne vásárolni, az a HTC kínálatából választhat egyelőre. A 8X-et már a jövő héttől Magyarországon is meg lehet venni, először a független kereskedőknél, később pedig a szolgáltatóknál, de a 8S is még idén forgalomba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról