Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 25. 11:31

Az LG webOS-es okostévét fejleszt

Mióta a HP nyílt forrásúvá tette a webOS-t, szinte mindenki meg volt győződve róla, hogy a platform teljesen halott. Bármilyen szabad rendszer csak annyira működik, amennyire a közösség mögötte, ami rossz ómen volt a webOS számára. Az LG azonban felélesztheti a reményeket az okostévés fejlesztéseivel.

Néhány hete a Gram elérhetővé tette az OEM-ek számára az Open webOS Professional Edition-t, ami a platform minden képességét a gyártók elé teríti, de komoly kérdés volt a bejelentéskor, hogy vajon fogja-e bárki használni. A válaszra nem kellett sokat várni, viszont a forma meglepő módon nem mobileszköz, hanem okostévé lett. Az LG bejelentése alapján már hónapok óta készül a portolás, így biztosan a nyílttá tétel előtt kezdődött az együttműködés.

Az Open webOS tévére portolását a webOS Nation írása szerint a HP-s Leonid Zolotarev vezeti, kiegészülve Keith Wenggel és a korábbi Motorola projektvezetővel, Thom Davis-szel, aki a mérnöki munkálatokért felel. A cél nem más, mint az LG már elavulóban lévő NetCast okostévé platformjának helyettesítése egy sokkal rugalmasabb, dinamikus rendszerrel.

Három év alatt elavult a NetCast

A NetCast-ot még 2009-ben mutatta be az LG az akkori CES-en, ugyanott, ahol az eredeti Palm Pre is bemutatkozott és meg is nyerte a kiállítás legjobb termékének díját. Érdekes, hogy az operációs rendszer és az LG okostévé már ott “találkoztak”, de a webOS haláltusája és többszöri megújulása kellett az igazi egymásra találáshoz. A webOS 2009 óta sokat fejlődött, míg a NetCast valójában csak a felszínen változott valamelyest, de még alkalmazásokból is nagyon kevés készült a rendszerre, a funkcionalitás pedig szinte semmit nem változott.

A webOS beemelése nem egyszerű folyamat, az Open webOS okostévé szoftverként való használata nem egy egyszerű portolás, hanem komoly tervezést és átgondolt kivitelezést igénylő projekt. Számtalan olyan alkalmazás és funkció kifejlesztése szükséges, amik sosem léteztek webOS alá. Már az induláshoz szükséges, hogy minden eddig is elérhető szolgáltatás is fusson, így a külső fejlesztőknek is lesz dolga. Első körben a Netflix, Yahoo widget, CinemaNow, Pandora, Vudu és YouTube appoknak kell elkészülni.

Strukturálisan is van mit javítani: aki valaha is látott webOS-t futtató eszközt az tudja, hogy a bootolási idő nem erőssége a rendszernek, még erős processzor mellett is. Egy tévé esetében pedig elengedhetetlen, hogy szinte azonnal működőképes legyen a szoftver a bekapcsolás után. Még a Samsung okostévék is csalnak ezzel, hiszen a lineáris tévékép megjelenítése után kezd valójában betöltődni az okosszoftver. A webOS-es LG-nél valószínűleg úgy oldják meg, hogy a kikapcsoláskor a rendszer a háttérben fut, csak a kijelzőáll meg, s valamilyen alvó stádiumban marad a program állandóan.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezen felül még bizonyára számtalan kihívással kell még a mérnököknek szembenézni, ha jó tévés rendszert akarnak faragni a webOS-ből. Felmerül a kérdés, hogy miért nem választja az LG a Google TV-t, de ezzel kapcsolatban az a hír járja, hogy a dél-koreai gyártó számára nem feleltek meg a Google feltételei. A külső platform használata olyan jogi és műszaki kitettséggel járna, amibe az LG nem szeretett volna belemenni. Mivel a tévékre is igaz manapság, hogy a szoftvert leszámítva a termék semmi más, mint egy óriási kijelző, ezért a nyíltan módosítható, de zártan fejlesztett, külső operációs rendszer beengedésével a tévés platformnál is a “pokol felé lovagolnának” a gyártók.

Előre menekülés

A webOS viszont egy jó kompromisszum, mert ugyan nem az LG tulajdona a szoftver, bárki más is használhatja, viszont az LG a saját akarata szerint formálhatja. A HP és a Gram hátszéllel pedig kellően erős rendszer születhet, ahhoz is, hogy egy esetleges új Apple tévés termék esetén se maradjon le az LG az első sorról. A remények szerint az LG és a Gram már jövő év januárjában bemutatja a webOS-t futtató LG TV-t a CES 2013 keretein belül. A valódi piaci bevezetés azonban még sokat várathat magára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról