:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 19. 14:19

Kim Dotcom visszatér

Hiába a razzia és az üldöztetés, a Megaupload földbe döngölése után sem adja fel az alapító Kim Dotcom. A hírhedt vállalkozó egy új, titkosított online fájltároló terveit dédelgeti.

Kim Dotcom továbbra is kiadatási eljárás alatt áll, az Egyesült Államok nagyon szeretné megkapni és szerzői jogok megsértéséért bíróság elé állítani a Megaupload alapítóját. Korábban úgy tűnt, hogy Dotcom kifutott a pénzből és akár az is elképzelhetőnek tűnt, hogy bizonyos feltételek mellett aláveti magát az amerikai jogi eljárásnak. Túl sokat kért azonban, a hatóságok nem alkudoztak vele.

A mostani fordulat viszont egészen meglepő, az alapító egy egészen új szolgáltatásról kezdett beszélni, amit egyszerűen csak “Mega” névvel illet. A megoldás lényege, hogy egy olyan fájlfeltöltési felületet nyújt a felhasználóinak és a külső alkalmazások fejlesztőinek, ahol a fiókokhoz egyedi kulcsok tartoznak, s a feltöltések már eleve titkosítva érkeznek a szerverekre, a tartalmat így a szolgáltató egyáltalán nem képes ellenőrizni. Kizárólag a fájlok tulajdonosai rendelkezhetnek az adatok felett, ők oszthatják meg a kulcsot bárkivel.

Ha a szervereket lefoglalná valaki, vagy a kormányzat bejelentkezik az adatokért, ha bárki betörne a szerverre és adatokat lopna ki, akkor sem történne semmi - mondta Dotcom egy interjúban a Wired magazinnak az új szolgáltatással kapcsolatban. Bármi kerül feltöltésre, az privát marad a kulcs birtoklása nélkül.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tervekben szerepel az is, hogy minden adat legalább két példányban létezik majd szervereken, s ezek egymástól távol, különböző országokban lesznek, így még akkor is biztonságban vannak, ha a hatóságok az egyik országban rajtaütnek az adatközponton. Dotcom szerint több ezer szervertermet használnak majd világszerte.

A Mega tervei jól hangzanak és abban is biztos lehet mindenki, hogy amennyiben megvalósul, akkor az újra a warez és az illegális tartalmak melegágya lesz. Viszont nem érdemes biztosra venni az ígéretet, Kim Dotcom a Megaupload felszámolása óta már sok dolgot beharangozott, beszélt például egy zenei fájlcserélőről, amit Megaboxnak keresztelt el. Annak júniusban kellett volna indulnia, de még most sincs nyoma sehol.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.