Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 19. 10:27

AMD: nincs keresnivalónk a PC-piacon

Nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit az AMD. A vállalat bevétele meredeken visszaesett, működése újra veszteséges volt, és sok készpénzt vesztett. Processzorból és grafikus chipből is kevesebb fogyott, köszönhetően a PC-piac gyengülésének. A vállalat a jövőjét már nem is a PC-piacra fókuszálva képzeli el, és elbocsátja dolgozóinak 15 százalékát.

Az AMD felkészül arra, hogy még kisebb legyen

Hosszabb távon a vállalat nem a PC-piacon képzeli el a jövőjét - így lehetne összegezni a Rory Read elnök-vezérigazgató által a tegnap esti negyedéves elemzői konferencián elmondottakat. "A harmadik negyedéves pénzügyi teljesítményünk elmaradt a várakozásoktól. Értjük a csökkenés okait és azonnali lépéseket teszünk a helyzet kezelésére. Ahhoz, hogy a társaság visszatérjen a nyereségességhez, egy átszervezési tervet is bejelentettünk, amelyek segítik az AMD versenyképességét és a költségek csökkentését" - mondta a vezérigazgató.

A korábbi pletykáknak megfelelően az AMD elbocsátásokkal kívánja kezelni gyenge pénzügyi helyzetét és dolgozóinak 15 százalékától, mintegy 1600 embertől válik meg. A vállalat 2013 harmadik negyedévére 1,3 milliárd dolláros nyereséghatárra kívánja csökkenteni költségszintjét, vagyis ekkora bevételt kell legalább elérnie, ha profitot akar termelni. A működési költségek kívánatos szintje 450 milllió dollár, ami azt jelenti, az AMD 35 százalék körüli bruttó eredményhányadra "rendezkedik be". A most lezárt negyedévben ez a mutató 31 százalék volt.

Nem a PC-piac a fókusz

"Röviddel az AMD-hez történő csatlakozásom után a PC-iparban tapasztalható alapvető változásokról beszéltem. Ezek a jelenségek azonban gyorsabban jelentkeznek mint arra számítottunk. Alábecsültük az iparban tapasztalható változás sebességét és úgy gondoltuk, éveink vannak arra hogy átalakítsuk az AMD-t. De az átalakulást sokkal gyorsabban kell végrehajtanunk" - mondta Rory Read, aki szerint az AMD-nek el kell szakadnia a hagyományos PC-piactól és más, növekedési területekre kell koncentrálnia az erőforrásait. "Ma az árbevételünk mintegy 85 százaléka közvetlenül a PC-piactól függ, amely a következő években egyre lassul. Szeretnénk, ha a portfóliónk 40-50 százalékat egyéb, gyorsabban növekedő piacokra mozogna, ahol a szellemi tulajdonunk kulcsfontosságú előnyünk lehet."

Az AMD vezetője három ilyen területet nevezett meg. Ezek közül az első az ultrasűrű szervereké, amelyek keresletét a nagy cloud telepítések mozgatják majd. A vállalat az új Opteronjaival is erre a területre céloz leginkább, a SeaMicro felvásárlásával pedig egy fejlett "interconnect fabric" birtokába is került. A SeaMicro gépek eredetileg Intel processzorral készültek, ilyeneket ma is lehet kapni, de a kínálatba már bekerültek Opteron-alapú megoldások is, hosszabb távon pedig ARM-alapú rendszerek érkezésére is lehet számítani, igaz, csak 2014 körül, derült ki a tájékoztatón.

A másik fontos fókuszterületet a beágyazott rendszerek jelentik az AMD számára, ahol grafikus kompetenciájával pénzben kifejezhető előnyre tehet szert és a verseny sem annyira intenzív mint a PC-k és szerverek piacán (nemrég hasonló lépésre szánta el magát a Texas Instruments is). Az AMD leginkább azokat a felhasználási területeket célozza meg saját szellemi tulajdonára épülő,  egyedi tervezésű chipekkel, ahol ki tudja használni az integrált grafika terén felhalmozott ismereteit. Ezek lehetnek ipari és kommunikációs berendezések, valamint játékkonzolok. A cég részletesen nem nyilatkozik a terveiről, de bevallása szerint már több megállapodást is kötött, amelyek nem nyilvánosak. A cél az, hogy 2013 harmadik negyedévére erről a területről folyjon be az árbevétel 20 százaléka, szemben a jelenlegi 5 százalékos aránnyal.

A harmadik fókuszterületet az ultrahordozható és alacsony fogyasztású eszközök jelentik, amelyek nagy növekedési potenciállal kecsegtetnek. "Az APU-k ideálisak ezekbe az új termékekbe, az ultravékony gépekbe és tabletekbe, valamint azokba az új típusú, belépő szintű notebookokba, amelyek a fejlődő piacokon a növekedés motorját jelentik." A vállalat sokat vár ezen a területen a Brazos utódától, a Kabinitől, amelynek első példányai már működnek a laborjaiban. A 28 nanométeres csíkszélességgel gyártott APU lesz az AMD első igazi rendszerchipje, ehhez már nem kell külön I/O chip mint a Brazos generációs termékekhez. A Kabini 2013 első felében jelenik meg, mondta el Read.

A nagy kérdés, hogy a grafika valóban előnyt tud-e jelenteni az AMD számára ezeken a területeken, a PC-piacon az ATI megszerzése óta eltelt 8 évben nem tudott, és ezt már az AMD is kénytelen beismerni. A tegnapi konferenciahíváson Steven Eliscu, a UBS Investment Bank elemzője rá is kérdezett erre, azt tudakolva, hogy "mikor fog ez az átlagos eladási árban jelentkezni", amire Lisa Su, a vállalat alelnöke mindössze annyit tudott válaszolni: "Folyamatosan dolgozunk ezen."

Minden szinten csökkenés

A korábbi figyelmeztetésnek megfelelően az AMD 2012 harmadik negyedévében 1,27 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 25 százalékos visszaesés a tavalyi 1,69 milliárd dollárhoz képest. A társaság üzemi vesztesége 131 millió dollár volt, nettó vesztesége pedig 157 millió dollárt tett ki, szemben a tavaly elért 138 milliós és 97 milliós nyereséggel szemben. A harmadik negyedév során az AMD 279 millió dollár készpénzt vesztett, likvid állománya 1,5 milliárd dollárra apadt, miközben adósságállománya továbbra is meghaladja a 2 milliárd dollárt.

A processzorgyártó üzletág bevétele 28 százalékkal zuhant 2011 azonos időszakához képest, az akkori 149 milliós üzemi profitot 118 miliós veszteség váltotta. A vállalatot érzékenyen érintette a PC-eladások több mint 8 százalékos csökkenése, termékeit csak sokkal olcsóbban tudta értékesíteni, aminek a következménye az ASP (egy termékre jutó átlagos eladási ár) meredek  csökkenése éves és szekvenciális szinten is. A negyedéves eredménybejelentő tájékoztatón kiderült, az AMD majdnem 100 millió dollárnyi eladhatatlan raktárkészlet értékét írta el, ezek zömmel Llano generációs processzorok voltak. Az új generációs Trinity lapkák viszont viszonylag jól szerepelnek, már ezek adják az eladott mobil chipek többségét a cégnél.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az AMD is érzi amit az Intel, a PC-gyártók a kedvezőtlen piaci körülmények közepette nagyon óvatos készletszintekkel készülnek a Windows 8 érkezésére. A vállalat közölte, a következő hónapok során több mint 125 különféle AMD-alapú Windows 8-as PC kerül az üzletekbe, beleértve ultravékony noteszgépeket és tableteket is. Az új operációs rendszer megjelenése ellenére a cégnél úgy látják, a PC-piac helyzete a negyedik negyedévben sem javul számottevően és a belátható jövőben sem. A PC-kbe szánt lapkák mellett a szerverchipek forgalma és a chipkészleteké is csökkent, mondta el Devinder Kumar, aki Thomas Seifert távozása óta megbízott pénzügyi vezetőként dolgozik a cégnél.

A grafikus részleg a vállalatvezetés elvárásainak megfelelő teljesítményt nyújtott. Az üzletág forgalma 342 millió dollárra esett egy év alatt, ami 15 százalékos csökkenést jelent, ehhez papírvékony, 18 millió dolláros üzemi nyereség társult - ez 50 százalékkal magasabb mint a 2011 harmadik negyedévében elért 12 millió dollár. A Radeonok eladásait értelemszerűen hátrányosan érintette a PC-piac gyenge forgalma, a játékkonzolokba szánt chipek után befolyó bevétel azonban növekedett.

Rossz lesz a negyedik negyedév

A most kezdődött negyedik negyedévre az AMD a bevételeinek 9 százalékos csökkenését várja a harmadik negyedévhez képest, ami 1,15 milliárd dollár körüli bevételt jelent és 32 százalékos csökkenést éves szinte. A működési költség eközben nem változik érdemben, mivel a most bejelentett átszervezések még nem hoznak eredményt. A HWSW becslései szerint a vállalat 300 millió dollár feletti üzemi veszteséget fog elérni a negyedik negyedévben, nettó vesztesége pedig még ennél is nagyobb lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról