Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 18. 11:43

Letölthető az Ubuntu 12.10

Újra felgyorsult a Unity felület fejlesztésének üteme, online integráció, fotós lencse és előnézet is elérhető már az Ubuntu-specifikus felületen. A hosszútávú tervek is kirajzolódnak, néhány héten belül bemutatkozik a tabletes Ubuntu első (várhatóan messze nem végleges) kiadása is.

Egyre fejlődik a Unity

Az operációs rendszer fejlesztése továbbra is a Unity felületre fókuszál, amely kezdetektől megosztja az Ubuntu-felhasználókat. Az előző, 12.04-es kiadás LTS-verzió, vagyis hosszútávú támogatással rendelkező, nagyobb szervezetek számára is ajánlott változat volt, emiatt a fejlesztés a Unity apró hibáinak kijavítására, a stabilitásra helyezte a hangsúlyt, a 12.10-ben azonban már jöhettek az új funkciók és képességek, újra szabad kezet kapott a kreatív megközelítés. Ennek egyik eredménye a Unity Previews, amellyel megnyitás nélkül pillanthatunk bele egyes állományok tartalmába illetve extra információkat kérhetünk le alkalmazásokról.

A Unity eddigi lencséi (dokumentumok, zenék, videók) mellett megjelent a negyedik, a fotós lencse is, amely egyaránt képes keresni a számítógépen tárolt képekben és a felhős szolgáltatásokban, mint a Picasa vagy a Flickr, sőt a Facebook sem maradt ki a szórásból. Az online szolgáltatások integrációja itt nem állt le, a legnépszerűbbek már rendszerszintű belépéssel rendelkeznek, így csak egyszer kell belépnünk a Facebook, a Google, a Twitter vagy a Microsoft rendszerébe, ezután az adott felhasználóhoz kapcsolódó szolgáltatások az összes kliensprogramból, például a fotókezelőből vagy a csevegőprogramból is elérhetőek.

Online fiókok egy helyen.

A Canonical a monetizációval is kisérletezik, a minden letöltés előtt megjelenő "adományozási lehetőség" mellett az operációs rendszer is reklámfelületként szolgál már. A Unity keresőjébe alapértelmezetten bekerült az Amazon webáruháza is, vagyis a találatok között a jövőben az online bolt termékei is megjelennek majd - szerencsére ez egy kattintással ki is kapcsolható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fejlődött a Canonical saját felhős rendszere, az Ubuntu One is, immár egy felületen áttekinthető az összes, publikusan megosztott állomány és mappa. Ez különösen azok számára lesz hasznos, akik nagy számban osztottak meg fájlokat publikusan, hiszen így már nem a fájlkezelőben kell visszakeresniük azokat. Szokás szerint a verzióváltással frissültek az integrált alkalmazások is, így friss Firefox, Thunderbird, LibreOffice vagy Rhythmbox várja a felhasználókat.

Haladó és szerveres finomságok

Az Ubuntu 12.10 kernelének verziószáma 3.5, és végre az alapértelmezett Python is 3.x lett (pontosabban 3.2.3), a 2.x persze külön letöltésként elérhető, a gcc pedig 4.7.2-vel szerepel . A szerveres kiadás két fő új eleme az OpenStack és a Juju, ezek nem most jelennek meg először szerveres Ubuntuban, de mára kiforrott, érett szoftverré váltak, és egymással is nagyon jól együttműködnek.

Az Ubuntu még a 11.10-es kiadásban cserélte le az Eucalyptust az OpenStackre, amely mögé azóta pezsgő közösség épült ki. A virtualizációs köztesrétegek egész sorát (Xen, KVM, Hyper-V, ESX, QEMU) támogató szoftver egy nyílt forrású cloud infrastruktúra platform, amellyel a felhő számítási, adattárolási és hálózati erőforrásai kezelhetőek. Az OpenStackből az egy hónapja kiadott Folsom verziót kapta az Ubuntu 12.10, segítségével pedig könnyen építhető privát cloud (IaaS) az Ubuntuból, külső szoftverszállítók bevonása nélkül. A szoftverrel gyakorlatilag minden adatközponti elem megépíthető, virtuális hálózattól (Quantum) sokpetabájos block-tárolóig (Ceph).

A Juju, amely technikai előzetesként szintén megjelent a tavaly őszi Ubuntuban, egy szolgáltatásmenedzsment-keretrendszer A virtualizált környezetekben a szerverek telepítésére, konfigurálására és felügyeletére számos eszköz létezik már, a Juju egy lépéssel feljebb lépve teljes szolgáltatások szintjén képes ezt elvégezni Gyakorlatilag afféle szerveres csomagkezelőről van szó, a csomag szó szoros értelmében. A kiszolgálóra ugyanis az online szolgáltatás beindításához szükséges szoftvereket a Juju segítségével egyetlen csomagban, előrekonfigurálva le lehet tölteni - például egy WordPress blog beindításához elegendő egyetlen "charm" telepítése, amely egyben tartalmazza a webszervert, az adatbázist, a WordPress motort, alapból összekonfigurálva.

Az egyszeri szerverüzemeltető számára is hasznos eszköz lesz, felhős környezetben azonban a Juju értéke felbecsülhetetlen - néhány tucat blog felállítása még megoldható kézzel, de néhány ezer vagy tízezer, ráadásul on-demand rendszerben már ilyen szintű automatizmust követel, A Juju használható publikus clouddal is, például Amazon EC2 alapokon is kiválóan működik, így a helyi erőforrások bevonásával egy hibrid cloud is kiépíthető vele. A Juju ráadásul telepítés után is hasznos marad, folyamatosan képes figyelni a komponensek teljesítményét és figyelmeztet, ha szűk keresztmetszetet észlel.

Izgatott Gyűrűsfarkú

A Canonicalt vezető Mark Shuttleworth időközben elnevezte az Ubuntu következő, 13.04-es kiadását is, ez a Raring Ringtail, Izgatott (vagy türelmetlen, lelkes) Gyűrűsfarkú. A következő verzióval megkezdődik a következő LTS-re való felkészülés, a kitűzött feladat pedig gigantikusnak ígérkezik, a Canonical a mobilos, a tévés és tabletes platformon is hosszú távú támogatást nyújtana a rendszerhez. Ehhez újra visszanyúlnak a rendszer gyökereihez és mobilos szempontok (akkus üzemidő, futó folyamatok száma, memóriafoglalás, felület) szerint formálódik át a fejlesztés menete. Shuttleworth szerint az ezeken a területeken történő előrelépés hasznos lesz a noteszgépeket és a felhős rendszerekben is. A poszt utalást tett arra is, hogy az Ubuntu tabletes változata lassan elkészült, az október 29. és november 1. között Koppenhágában tartott következő Ubuntu Summitra már érdemes lesz elvinni a Google Nexus 7-et is.

Az új Ubuntu szokás szerint elsőként a projekt weboldalán lesz elérhető a mai napon, Magyar felhasználóknak érdemes a hazai szervert felkeresnie, ahol az is kiderül, hogy október 26-án a megjelenést ünneplő partyt tart a magyar Ubuntu közösség. Érdekesség, hogy mostantól egyetlen telepítő rendszerképet kell letöltsenek a felhasználók attól függetlenül, hogy 32 vagy 64 bites x86 processzorra telepítik-e a rendszert. A telepítéssel kapcsolatos fejlesztés, hogy akár egyből lehetőség van teljes diszktitkosítás beállítására, erre a korábbi Ubuntuk csak utólag, a telepítést követően adtak lehetőséget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról