:

Szerző: Fehér Valter

2012. október 15. 09:02

Tárolópiaci stratégiák: saját lábára állt a Dell

A Dell nem tartozik a klasszikus tárológyártók közé, egészen a közelmúltig többnyire az LSI és az EMC SAN és NAS platformjait forgalmazta saját márkaneve alatt. A vállalat azonban közel két éve úgy döntött, hogy szinte teljesen önállóan kíván helyt állni a piacon, és nem csak jelentős befektetéseket ölt a tárolóüzletágának felépítésébe, de egyedi portfoliót és saját vonzó jövőképet is sikerült kialakítania.

A Dellnél a tárolók mindig is másodhegedűs szerepet játszottak a szerverek mögött, a cég nagyon sokáig nem igazán rendelkezett önálló és karakteres tárolópiaci arculattal és jelenléttel. A tárolók eladása leginkább azt szolgálta, hogy a Dell szerverüzletága olyan megoldásszállítóként tudjon megjelenni az ügyfelek előtt, amely teljes infrastruktúrákat képes biztosítani és az ügyfélnél integrálni. Ehhez a vállalatok más gyártók technológiáját használta fel, jelesül az EMC tárolóit a középkategóriában, és az LSI Engenio tömbjeit az alsó kategóriában.

EqualLogic

A Dell távolságtartó hozzáállása 2007-re változott meg, vélhetően a tárolópiac erőteljes növekedése és az új tárolótechnológiák ereje láttán. Miközben a szerverek egyre inkább tömegcikké kezdtek válni, különösen a virtualizáció korszakában, a tárolópiac ennek semmi jelét nem mutatja egyelőre - éppen ellenkezőleg, ezer színben virágzik és növekszik. A Dell a 2007 végén lefolyt tárgyalásokat követően 2008 januárjára megállapodott az iSCSI-specialista EqualLogic felvásárlásáról. A lépés horderejét jól jelzi az 1,4 milliárdos dolláros ár, amely akkor a legmagasabb összeg volt, amelyet kockázati befektetők kezében lévő technológiai cégért valaha kifizettek.

Az EqualLogic récén a Dell olyan ütőképes Ethernet tárolótechnológiához jutott, amely kiválóan lovagolta meg a szervervirtualizáció hullámát és illeszkedett a PowerEdge szerverüzletághoz. Az EqualLogic egy horizontálisan skálázódó architektúra, amely lehetővé teszi a vevők számára, hogy a virtualizációs projektjeik előrehaladásával párhuzamosan bővítsék a tárolórendszert mind kapacitásban, mind IO teljesítményben, mégpedig leállás nélkül. Nem szükséges 2-3 évre előre tervezni és bevásárolni, vagy "biztos ami biztos" alapon túlméretezni, ami nemcsak hihetetlenül pazarló, de a kis- és középvállalatok számára rendkívül megerőltető is.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az EqualLogic mára automatizált tárolórétegezést és SSD-ket is támogat, miközben optimalizálja a terhelés elosztását hálózati, kapacitás és diszk I/O szintjén is a rendszerben található egységek között (amelyek önmagukban is önálló tárolótömbök). Ehhez a komplexitásához képest rendkívül könnyen telepíthetőek és üzemeltethetőek a Dell EqualLogic rendszerek, ráadásul a Dell állítása szerint minden szoftveres funkciójuk az alapfelszereltség része, további licencekre nincs szükség, szemben egyes rivális gyártók komplex és horrbilis költségekkel járó licencelési politikájával. Ez különösen értékes az olyan, sokszor előre nem tervezett funkciók használatakor, mint a távoli replikáció egy katasztrófatűrő megoldás kialakításakor, vagy a snapshotok áttöltése dedikált adatmentő tárolókra.

Az 1,4 milliárd dolláros vételár busásan megtérülni látszik. A felvásárlást követő évben, 2008-ban a Dell mindössze 250 millió dollárnyi EqualLogic rendszert adott el világszerte, tavaly ugyanakkor már 700 millió dollár feletti forgalmat bonyolított az IDC adatai szerint. Az EqualLogic fölényesen megnyerte az iSCSI háborút a HP által felvásárolt Lefthanddel szemben, amely nagyjából harmad akkora bevételt hoz mindössze.

Saját Fibre Channel SAN: Compellent

A piac legnagyobb része azonban, különösen a nagyvállalati adatközpontok, továbbra is a Fibre Channel kapcsolatot részesíti előnyben, a közismert okokból: kipróbált, megbízható eszközök, nagyteljesítményű protokoll. Bár az Ethernet egyre nagyobb teret nyert, a jelenlegi dinamikák azt mutatják, hogy a Fibre Channel, különösen a piac felsőbb részein, még hosszú évekig domináns marad. Ezt felismerve a Dellnek saját Fibre Channel SAN technológiára is szüksége volt, hogy függetleníteni tudja magát az EMC-től. Mikor a 3PAR eladásra kínálta magát, a Dell kapva kapott az alkalmon, és emlékezetes licitháborúba bocsátkozott a HP-val, amelyben azonban alulmaradt. A Dell így kénytelen volt alternatíva után nézni, amelyet a Compellent Technologyban meg is talált. 2011 elejére lezárult a közel 1 milliárd dolláros tranzakció, ezzel pedig megpecsételődött az EMC-vel kötött partneri viszony sorsa is.

Bár a Dell számára kétségtelenül kedvező lett volna az átmeneti időszakot elnyújtani, hogy minimalizálja az ügyfélvesztést és a Compellent tárolóival addicionális bevételt generáljon új ügyfelek megszerzésével, a két vállalat nem tudott megállapodásra jutni, így néhány hónappal később már hivatalosan is véget ért a két cég kapcsolata.  Ezzel a Dell nehéz helyzetbe került, az EMC tárolóit vásárló ügyfelek nagy részét elvesztette, miközben szervezetileg még nem állt készen a Compellent-eladások felfuttatására. A 2011-es év így lényegében egy átmeneti időszak volt a Dellnél, ahogyan felkészült a Compellent tárolók globális értékesítésére, és megpróbálta minimalizálni az EMC tárolók elvesztésének hatását. Mindez az év végére megtörtént, és 2012-ben a Dell már mint egy önálló tárolótechnológiával rendelkező vállalat lépett fel a piacon, nem pedig más gyártók viszonteladójaként és rendszerintegrátoraként.

A Compellent architektúrájának alapja az automata tárolórétegezés, amelyet rendkívül kifinomultan igyekszik elvégezni. A rendszer minden eltárolt blokkot nyomon követ, különös tekintettel a kiírás idejére és a hozzáférési gyakoriságra, és így optimalizálja az egyes blokkok elhelyezését a különböző sebességű rétegeken, valamint a merevlemezek tányérjainak szélére mozgatja az aktívabb blokkokat, és belülre a kevésbé aktívakat. A versenytársak rendszerei mindezt tipikusan sokkal kevésbé finoman oldják meg, megabájtos vagy akár több tucat megabájtos egységekben elemzik csak a hozzáférést, ami lassabb és gyengébb optimalizációt eredményez - mindez hatványozottan jelentkezhet az SSD-k korában, amelyek kapacitásának hatékony kiaknázása döntő kérdés lehet a végső ár-teljesítmény kalkulációban. Ezt egészíti ki a rendszerre kiterjedő wide-striping és a teljesen virtualizált adattárolás, ami kiszámítható teljesítményt és rugalmas menedzsmentet tesz lehetővé.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Compellent nem csak az adattárolás, hanem az üzemeltetés hatékonyságára is nagy hangsúlyt fektet. Azon túl, hogy a rendszer teljesen automatizáltan gondoskodik az adatok rétegezéséről, a menedzsment-felülete is rendkívül könnyen kezelhető, minimalizálva a tároló  adminisztrációjára fordított időt, beleértve a távoli replikáció beállítását. Az adatok rétegezése ráadásul rendszereken és generációkon is képes átnyúlni, így a korábban megvásárolt Compellent  tömbök hasznos életciklusa megnyújtható, javítva a megtérülési mutatókat.

A Fluid Data jövőkép

A Dell azonban nem állt itt meg. Az EqualLogic és a Compellent bár a piac derekát lefedik, a belépőkategóriás PowerVault rendszerekkel együtt is csak egy laza portfóliót alkotnak, ahol az egyes termékek közt semmiféle szinergia, egymásra épülés nincsen - hasonlóan az EMC vagy a HP kínálatához. A Dell ennél jóval többet akart, egy olyan jövőt, ahol a különböző platformok egyszerre látnak el különböző feladatokat és alkotnak egységet.

A Dell az Exanet felvásárlásával hozzájutott egy skálázódó fájlrendszerhez, amellyel megalapozta saját NAS technológiáját. Ez a technológia előbb az EqualLogic rendszerekhez vásárolható NAS "fej" formájában jelent meg, aminek eredményeként azok egységes (unified) tárolóként tudnak működni. A Dell ezt követően a Compellent, valamint a PowerVault tárolókat is felruházta ezzel a technológiával. A cég ezzel ugyanazt a NAS platformot kínálja minden szegmens számára, a különbség a hardveres fejegység képességeiben, valamint a mögötte megbúvó blokk tömb skálázódásában keresendő, mindezt egységesített menedzsmenttel.

Ez már önmagában is előny a legtöbb versenytárssal szemben, ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy az Exanet fájlrendszer, mivel hardverfüggetlen, platformokon átívelő hidat képes alkotni. A Dell jövőképe nem más, minthogy a PowerEdge, PowerVault, EqualLogic és  Compellent rendszerek közt az adatok szabadon mozoghatnak annak függvényében, hogy hol és milyen késleltetéssel van rájuk szükség. Ez az úgynevezett Fluid Data vízió, és az Exanet továbbfejlesztett technológiája ma már Dell Fluid File System néven jelenik meg az ügyfelek előtt.

Bár kétségtelenül alapvető hálózati konfigurációs kérdéseket is felvet, a jövőben elméletileg lehetővé válik, hogy adatok transzparensen mozogjanak rendszerek közt, az alkalmazások és felhasználók számára észrevétlenül - mindezt automatizáltan. Tekintve a Dell jelenlegi, igencsak barátságos szoftverpolitikáját, az ebben az irányban történő fejlesztések remélhetőleg a már meglévő rendszereken is elérhetővé válnak majd frissítések révén, méghozzá minimális vagy zéró felár mellett. A pontos mechanizmus leírása egyelőre nem nyilvános, de zárt ajtók mögött a Dell már legalább egy éve beszél ennek a célkitűzésnek a megvalósításáról.

Összességében a Dell tehát nemcsak rendelkezik a világ legsikeresebb és legfejlettebb iSCSI specialista tárolóplatformjával, valamint egy rendkívül kifinomult és hatékony Fibre Channel SAN platformmal, amelyeket skálázódó és integrált adatvédelemmel ellátott NAS funkcióval is fel tud vértezni, hanem gőzerővel dolgozik azon is, hogy a platformok egységet alkothassanak. Ez nemcsak a mindennapos üzemeltetést teheti lényegesen könnyebbé, hanem egyúttal megoldja az adatmigrációval járó kihívásokat, csökkenti az egyes platformokkal járó kockázatot, végeredményben pedig szakértő kezek közt egy rugalmasabb, magasabb rendelkezésre állású és az alkalmazásokat jobban kiszolgáló tárolóinfrastruktúrát eredményezhet. Mindezt a Dell könnyen fogyasztható formában kínálja all-inclusive árazásával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.