:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 12. 12:07

Megduplázódott a Street View lefedettsége

A Google a Street View történetének legnagyobb frissítését publikálta tegnap, amivel 400 ezer kilométernyi új útvonalon barangolhatnak az internetezők. Annak ellenére, hogy néhány országban még mindig berzenkednek tőle az adatvédelemmel foglalkozók, a szolgáltatás hódít.

Az új területek 11 országot érintenek, bővült a lefedettség az Egyesült Államokban, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Szingapúrban. Ezen felül speciális területek kerültek fel Dél-Afrikából, Japánból, Spanyolországból, Franciaországból, Brazíliából és Mexikóból. Mostanság a Google már nem feltétlenül csak autókkal fotózgat közúton, hanem egyre gyakrabban kirándul közúton meg nem közelíthető tájakra is. Az alapeset a gyalogos vagy kerékpáros fotózás, amikor az autós forgalomtól elzárt részeket is feldolgozza a Google a Street View felhasználók számára, de láthatunk már már sivatagi, antarktiszi és víz alatti felvételeket is.

Néhány esetben a normál utcaszinten történő panorámafotózást kiegészítik belső terek, múzeumok, éttermek, üzletek és egyéb érdekes épületek is. A Street View segítségével egész városok fedezhetőek fel anélkül, hogy oda kellene menni, s talán épp ez az, ami miatt a privát szférát féltők vagy éppen a nemzetbiztonsági kérdésekért aggódók támadják a szolgáltatást. Néhány országban továbbra sem tűrik, Van ahol a helyi kormány vagy valamelyik intézménye tiltja a Street View-t, de például Magyarországon évekkel ezelőtt, az akkori Adatvédelmi Biztos Hivatalának aggodalmai miatt visszakozott a Google.


A pontok Panoramio fotók, a foltok a Street View lefedettség

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Érdekes tény, hogy Európában a németek számítanak az egyik legaktívabb Street View felhasználónak, annak ellenére, hogy ott hosszú ideig egyáltalán nem volt elérhető egyik városra sem. Viszont a sokat utazó németek úticéljaikat gyakran ellenőrizték előre a Google megoldásán keresztül. Ebből a szempontból komoly öngól is lehet egy országnak, ha elzárkózik az ilyen megoldásoktól. Európában mostanra már csak Ausztria, Szlovénia, Szlovákia és Magyarország, illetve néhány balkáni ország maradt ki, mindenhol máshol legalább a nagyobb városok és főutak láthatóak  Street View-n.

A Google autók hazánkban is sokat jártak és fotóztak, de ezek a fényképek tudomásunk szerint kizárólag a térképhez és a navigációhoz szükséges adatfeldolgozás során hasznosultak. Bármikor előfordulhat, hogy elindul a magyar Street View is, erről előre biztosan nem lehet majd tudni, a Google sosem nyilatkozik jövőbeni terveivel kapcsolatban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.