:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 11. 14:40

Csak kinézetében lett Galaxy S III az új Mini

Az androidos készülékek csúcsmodelljei az évek során jócskán megnőttek, ma már a 4,7 hüvelyk körül vannak a legjobb mobilok kijelzői. A felhasználók zsebe és tenyere azonban nem nőtt meg, a 4 hüvelykes méretben is komoly igény mutatkozna nagyobb teljesítményre.

A Samsung egy nagyon logikus lépéssel kiszolgálja azokat, akik maradnának a korábban megszokott mobil méretnél, de nem akarnak alsó kategóriás modellekkel szenvedni. Sőt, a dél-koreai cég felszívhatja az iPhone 5 potenciális vásárlóinak egy részét is az ugyanakkora, de androidos mobillal. Igaz a most bemutatott Samsung Galaxy S III Mini nem ugyanazt a specifikációt hozza, mint a nagy testvér, mégis előrelépés lehet az eddigi kisebb méretű modellek minőségéhez képest.

Ez a fordulat egyébként ellentétes az eddig az egyre nagyobb méretek felé törekvő Samsungtól, de ezzel lehetőséget teremt a cég magának, hogy beseperjen több vásárlói réteget. Egyrészt a készülék szimpatikus lehet az iPhone-t mostanra megunó, a frissítésben csalódó felhasználóknak. Másrészt azoknak, akik az elmúlt 1-2 évben vásároltak egy kisebb méretű, de alacsonyabb kategóriás készüléket és már pontosan tudják, hogy az Android nagyon sokféle felhasználói igényt képes lefedni és a kompromisszumoknak ára van. Harmadrészt pedig azokat, akiknek lenne pénze jobb minőségű készülékre, de elutasítóak a nagy kijelzőkkel szemben.

A még ebben a hónapban a boltokba kerülő Samsung Galaxy S III Mini 120x63x9,9 milliméter méretű, ami azt jelenti, hogy a tokozás 15 illetve 7 milliméterrel kisebb az oldalakon a Galaxy S III-nál, viszont valamivel vastagabb. Az iPhone 5-nél valamivel szélesebb, de nem meglepő módon közel azonos méretet képviselnek. A borítás pontosan ugyanazokat az anyagokat, formákat és színeket használja, mint a többi idei Galaxy termék.

Kis kijelző, kis felbontás

A kijelző viszont mondhatni csalódást jelent, hiszen a 4 hüvelykes mérettel együtt a pixelek száma is csökkent, aminek nem kellett volna feltétlenül így lennie. A Super AMOLED kijelző csupán WVGA, azaz 800x480 felbontást kapott, ami már 3,7 hüvelyken sem számít túl jónak. Ezzel az S III Mini távol került az iPhone Retina felbontásától, hüvelykenként 100 pixellel kevesebb képpont jut rá, ráadásul előfordulhat, hogy a kijelző képpontkiosztása PenTile, ami tovább ronthat a megítélésén.

Szintén furcsa helyzet, hogy a Samsung nem saját processzorainak valamelyikét használja, hanem az ST-Ericsson kétmagos NovaThor U8420 lapkáját, ami például a Sony Xperia P-ben is van. Ez egy viszonylag lassú processzor, minden egyéb állítás ellenére messze nem fogja hozni a Galaxy S III-on megszokott teljesítményt semmilyen téren. Így a névből a Galaxy S III rész lényegében a borításra, dizájnra és a szoftverre vonatkozik, a Mini pedig nem csak a méretre, de a teljesítményre is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Jó hír viszont, hogy már indulásként Android 4.1 Jelly Bean fut rajta, találunk microSD kártyafoglalatot, a belső tárhely 16, a RAM pedig 1 gigabájt, ami viszont elegendő bármilyen átlagos használathoz. A hátlapi 5 megapixeles, az előlapi pedig VGA, amivel szintén nem jut be a prémium kategóriába a Galaxy S III Mini.

A készülék ára a specifikációt látva viszont bizonyára jelentősen alacsonyabb lesz, mint az S III-é, az egyébként is meglévő dominanciát felhasználva ezzel a Samsung letarolhatja a középkategóriát is könnyedén. Az Egyesült Államokban a Galaxy S III két év hűségszerződéssel 200 dollárért vihető haza, így ez a készülék szinte ingyen vagy csak valamilyen nagyon jelképes összegért kelhet majd el hasonló konstrukcióban. A hivatalos bemutató ma este 6 órakor lesz, további részletekre akkor derülhet fény.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.